Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky

Palačinky patří mezi nejoblíbenější sladká jídla, zejména u dětí. Ať už je chystáte k obědu či snídani, naplnit a ozdobit je můžete dle vlastní chuti. Někdo dává marmeládu, jiný Nutellu, tvaroh či ovoce. Posypat můžete třeba Grankem nebo skořicí.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lnk-lnk

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení těstíčka

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení těstíčka)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 116 kJ /
2 179 kcal
Bílkoviny101,70 g
Tuky41,90 g
Vláknina12,00 g
Cholesterol 708 mg
Sodík 1,05 g
Sůl2,53 g
Sacharidy342,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce rozklepněte do misky, přidejte mléko, cukr, sůl a hladkou mouku. Dobře a do hladka umíchejte. Krok 2: Palačinkové těstíčko nechejte před smažením asi 30 minut stát. Krok 3: Pak připravte pánvičku, silikonovou mašlovačkou ji vytřete olejem a naběračkou nalijte trochu těstíčka. Rozetřete ho po pánvi a smažte asi 2 minuty na jedné straně, pak palačinku obraťte a dosmažte. Krok 4: Hotové palačinky jemně potřete marmeládou, složte nebo srolujte a ozdobte jahodami, Grankem i skořicí, jak má kdo rád. Jemně posypte moučkovým cukrem.

TIP: Jak skládat palačinky

Zveřejněno 11. 4. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Palačinky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/99zB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Palačinky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/99zB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Jsou velmi výtečné

Tedy milé kolegyně a kolegové kuchtíci, u nás mame rádi palačinky tenké, na okrajích křupavé a hlavně dobře usmažené, tedy nesmí být cítit mouka. To se stává tam, kde palačinky smaží pro turisty a kolemjdoucí zákazníky. Chvátají, aby obsloužili co nejvíce lidí Alespoň já mám tu zkušenost. Napůl syrová palačinka je nepoživatelná a ještě dlouho tlačí v žaludku, chuťově otřesná. Sníte ji, neboť jste si ji zaplatili, ale radost z ní nemáte.. Dělám řidší těsto, aby se pěkně rozlilo, mouku přidávám po troškách a šlehám Každopádně je nutné přisolit . Sladím jen 1 vanilkovým cukrem, vajec dávám podle množství těsta 3-5, aby byly palačinky nadýchané a ne gumové<3

malý kuchařík 1. 11. 2017 09:11
nechamu proc tady tak resite palacinky na oleji a neresite treba smazene kure z KFC:-?

green tomato 20. 11. 2010 18:29
pro Terezu - ano to jsou všeobecně známé věci, ale co s tím chcete dělat ?
pro Iljusu - já osobně bych zdravé výživě moc nevěřil.Mořská sůl,ryby,řasy po ropných haváriích a potápění toxických odpadů nebude nic moc. Bio chovy a bio rostliny po kyselích deštích, záplavách, chemické a toxické odpady, podpalované skládky a td. po celém světě taky nic moc. Zrovna tak potraviny vyráběné pod značkou řetězců nejsou k žrá...,ale jsou laciné.Na západ od nás se neprodávají. To je to hlídání potravin u nás.

Terezka, nie sú deti ako deti. Je rozdiel medzi batoľaťom a školákom, prípadne adolescentom. Je myslím každému jasné, že ročnému dieťatku nebudem robiť palacinky. Nie je však dôvod ich neupiecť 12 - ročným deťom. Áno, vyprážanie nie je zdravé, ja osobne som tiež jeho odporcom, pokiaľ je časté. Ale verte, že ešte nikomu neuškodilo vyprážanie raz za čas ( a spôsobom, aký popisuje Iljusa ).
Mňa by zaukímalo, čo jete, pretože aj vitamín C sa označuje "éčkom".

Terezko, není nic jednoduššího, než mléko zde nahradit Bio mlékem sojovým či mandlovým, mouku nahradit celozrnnou moukou, možná lepší by byla špaldová, cukr nerafinovaným cukrem, popř. pšeničným sirupem, sůl bych použila jedině mořskou, místo celého vejce bych použila bílek (samozřejmě z bio chovu slepic) a vše pekla na kvalitní pánvičce s nepřilnavým povrchem bez použití tuku. Nikdo ti v tom nebrání ;-)
Rakovinu "dostávají" i lidé, kteří se stravují velmi zdravě - bohužel - ta si nevybírá :-/ Nešiř tady paniku s "éčky" - v Čechách jsou potraviny hlídané, nikdo nenutí nikoho jíst co nechce ;-)

Pro děti (ale i pro dospělé) není vhodné smažené,ale i rafinovaný cukr, potraviny s emulgátory. Tyto \"éčka\" mají totiž podíl na vzniku rakovin a mnoho dalšího. Např.E 250-dusitan sodný, ten je obsažený ve skoro všech uzeninách. Najde se opravdu jenom málo uzenin, které ho neobsahují.

green tomato (neregistrovaný/á) :yes:;-)

green tomato 20. 11. 2010 17:13
Milá Terezo, přečetl jsem si několik Vašich příspěvků a musím říci, že to budete mít v životě těžké.Pro Vás bude ideální těsto do dětí nalít syrové a pak je posadit ke kamnům. Je mi jich líto.

Smažené pro děti, to snad nemyslíte vážně?! :-((

ale co dam +1 je to vinikajici:-D:-D

Dnes jsme měli k obědu, sypané skořicí, moc jsme si pochutnali, bodík a fotky, jestli nebudou vadit;-):yes:
A mouky jsem dala asi 400gr.

Tak tento recept nemá smysl litr mléka, 50 g mouky, 5 vajec a to mají být 4 kusy palačinek. Málo mouky žádný cukr no to nemůžou být palačinky:-(

Mě se tento recept ukázal bez fotky

Tenhle recept znám,polovina mouky se rozdělá s vajíčky a mlékem a potom rozmíchá se zbytkem mouky,pánev se jenom vymazává a pekne se to asi tak minutu z jedné a minutu z druhé strany-upečené palačince se tvoří tmavší "puchýřky"

Tématické fráze:
palačinky, palačinky recept, recept na palačinky, recept palačinky, palačinky z litru mléka, palačinky recepty, palačinky -top recepty, top recepty palačinky, recepty palačinky, těsto na palačinky top recepty, palačinky top recepty, palačinka, recepty na palačinky, těsto na palačinky recept, těsto na palačinky top recept, palačinky top recept, těsto na palačinky recept pro více lidí, palačinka recept, recept na palačinky recept, palačink

Suroviny:
vejce, mléko, mouka hladká, sůl, cukr, olej slunečnicový, marmeláda, jahody, kakao granko, skořice, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu