Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte dezert, který nikdy nezklame? Panna cotta je sázka na jistotu. Jemná smetanová chuť se snoubí v dokonalé harmonii s osvěžující ovocnou omáčkou. Připravit ji zvládne opravdu každý. Přesvědčte se sami.

Panna cotta, jak už název napovídá, je italský dezert. Její hlavní předností je, že ji můžete připravit s předstihem, protože se dlouho chladí a tak vám nenaruší ani odpolední siestu. Stačí sáhnout do ledničky a užít si dokonale vychlazené letní osvěžení.

Panna cotta s malinovou omáčkou

Možná už tušíte, že klíčem k úspěchu u tohoto dezertu je jeho důkladné vychlazení. Maliny, které tvoří krásný kontrast se smetanovou vrstvou, jsou ideálním ovocem do jednoduchých skleničkových dezertů.

Na přípravu dezertu si nachystejte 500 ml smetany ke šlehání (33 %), 1 vanilkový lusk, 3 plátky želatiny, 60–100 g cukru krupice (podle chuti), 300 g malin (čerstvých nebo mražených), 30 ml citronové šťávy

Možná vás překvapí, že do smetanového základu můžete dát vyvařit i jiné ingredience například snítku rozmarýnu, levandule nebo třeba kávová zrna. Jednoduše zvolíte to, co vám chutná.

Neváhejte a pusťte se do přípravy podle následujících kroků. 

  1. Plátky želatiny dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 5–10 minut nabobtnat. Podívejte se na jednoduchý přehled s jakými typy želatiny můžeme v kuchyni pracovat.

  2. Do hrnce nalijte smetanu a přidejte polovinu cukru.

  3. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte semínka do smetany a přidejte i prázdný lusk. Směs přiveďte k varu.

  4. Jakmile začne smetana vřít, odstavte ji, vyjměte vanilkový lusk a přidejte vymačkanou želatinu. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí.

  5. Směs rozdělte do čtyř skleniček a nechte alespoň 6 hodin (ideálně přes noc) chladit v lednici.

  6. Mezitím si připravte malinovou omáčku: V malém hrnci krátce povařte maliny s citronovou šťávou a zbylým cukrem, dokud nevznikne jemná omáčka. Nechte ji vychladnout.

  7. Před podáváním dejte na každou panna cottu trochu malinové omáčky a vraťte ještě na hodinu do lednice.

  8. Podávejte vychlazené a spotřebujte do 48 hodin. Vršek dezertu můžete libovolně ozdobit. Použijte třeba lístečky máty, meduňky nebo pár hoblinek kvalitní čokolády.

Pokud zrovna nemyslíte na italskou panna cottu, možná vás napadne klasický zmrzlinový či tvarohový pohár s ovocem. Při jeho přípravě máte nespočet možností, jaké ovoce, polevy či přísady použít. Inspiraci najdete v následujícím článku.

Přejeme příjemné osvěžení.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli