Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Parní hrnec se v posledních letech stal oblíbeným pomocníkem v kuchyních po celém světě. Jeho popularita roste zejména díky schopnosti zachovat v jídle živiny, vitamíny i chuť. V tomto článku si řekneme, jak parní hrnec funguje.

Parní hrnec je kuchyňský spotřebič, který vaří jídlo pomocí horké páry. Voda se v dolní části hrnce zahřeje na teplotu varu, čímž se vytvoří pára. Ta následně proudí přes jednotlivá patra nádoby. Výhodou je, že lze připravovat více různých pokrmů naráz, čímž se ušetří čas i energie.

Jak používat parní hrnec

Při používání parního hrnce je důležité zajistit, aby v nádrži bylo dostatečné množství vody.

  • V páře lze uvařit veškerou zeleninu, včetně brambor. Lze v ní připravit také maso, mořské plody, rýži, těstoviny, dokonce i vejce natvrdo nebo naměkko. Existují také recepty na dezerty připravované v parním hrnci.
  • Do parního hrnce nepřidáváme tuk ani olej. Jídlo z něj je tak ideální pro každého, kdo se snaží omezit přísun kalorií. V páře se nám potraviny nemohou ani přepálit, a tak nepřijímáme zdraví škodlivé látky.
  • Parní hrnec je velmi jednoduchý na používání. Stačí jen naplnit spodní nádobu vodou, vložit do jednotlivých pater potraviny a nastavit čas. Mnoho modelů nabízí i automatické vypnutí a tak se nemusíte obávat převaření.
  • Protože můžeme vařit více pokrmů najednou, šetříme čas. Navíc se nemusíme obávat ani prolínání chutí. 
  • Na rozdíl od klasického vaření či smažení nedochází při vaření v páře ke ztrátě živin a vitamínů. Jídlo zůstává křupavé a plné chuti.
  • Je třeba dávat si pozor na správné uspořádání potravin v jednotlivých úrovních. Potraviny, které potřebují delší dobu vaření, by měly být umístěny v dolních vrstvách, zatímco například zelenina patří do horních pater.

Parní hrnec je skvělým pomocníkem pro každého, kdo chce vařit zdravě. Jeho použití je jednoduché a výsledkem jsou chutná jídla plná živin

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky