Pokrmy bez tuku: Tuk úplně nezatracujme, ale buďme při jeho konzumaci obezřetní
Tuky mají pro člověka neocenitelný význam, ale také pro něj mohou být příčinou různých nemocí a obezity. Abychom to s příjmem tuku nepřehnali, je potřeba dodržet pár zásad, kterých se musíme doživotně držet.
Odmítat tuk má několik příčin - redukční hubnutí, zdravější život, přísná dieta nebo prostě jen odpor k tučnému. Vynechat tuk ze stravy však není dobrá volba - mnoho potravin ho potřebuje ke svému trávení - například zelenina. Některé potraviny obsahují skryté tuky (uzenina, paštika), jiné zase tuky zdravé - ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Které tuky jsou nezdravé
Všechny ty, které ve velkém množství přispívají k tloušťce a nemocem:
- Živočišné tuky, mezi které patří nejen sádlo, ale i máslo z kravského mléka, tučné mléko a smetana, vaječné žloutky.
- Některá masa obsahují spoustu tuku, kterému se můžeme vyhnout - kachna, husa, vepřový bůček, tučné ryby, škvarky, slanina a špek.
- Skryté tuky jsou velmi záludné - jsou obsaženy v uzeninách, paštikách, pomazánkách, sýrech, majonézách a v hotových jídlech.
- Všechny cukrářské výrobky obsahují tuk - ať jsou to bábovky, koláče, krémové dorty a zákusky, sušenky i zmrzliny, pokud nejsou připraveny dietně.
Mohlo by vás zajímat
Co patří mezi zdravé tuky
Zdravé tuky neexistují - pouze takové, které jsou prospěšné našemu organismu:
- Přijatelné tuky přijímáme spolu s rostlinnou stravou - jsou to všechny druhy ořechů, různá semínka a kupodivu i avokádo.
- Nemusíme se vyhýbat libovému masu - drůbežímu, hovězímu, vepřovému, králičímu ani zvěřině a netučným rybám (pstruh).
- Sádlo, máslo a oleje ze stravy klidně vynecháme - výjimkou jsou kvalitní rostlinné oleje, kterými dochutíme zeleninu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravovat jídla bez tuku
Pár pravidel při dodržení konzumace jídel bez tuku musíme dodržet:
- Veškerý viditelný tuk pečlivě odstraníme a dáme přednost libovým masům, netučným sýrům, tvarohu, jogurtu, zelenině a ovoci.
- Smažení a pečení na tuku je nevhodné - dejme přednost vaření, dušení, přípravě jídla na nepřilnavé pánvi nebo na pečicím papíru.
- Na veškeré uměle vyrobené tuky zapomeneme a dáme přednost přírodním variantám tuku - ale pouze v množství, nepřevyšujícím 20 % přijaté denní energetické dávky.
Jednou z vhodných možností přípravy zeleniny je grilování. K tomu použijeme trochu olivového oleje, díky kterému jsou vitamíny a živiny snadněji vstřebatelné lidským organismem:
(Zdroj: Co jsou tuky, https://funkcnifitko.cz/blog/tuky/)
Komentáře