Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tuky mají pro člověka neocenitelný význam, ale také pro něj mohou být příčinou různých nemocí a obezity. Abychom to s příjmem tuku nepřehnali, je potřeba dodržet pár zásad, kterých se musíme doživotně držet.

Odmítat tuk má několik příčin - redukční hubnutí, zdravější život, přísná dieta nebo prostě jen odpor k tučnému. Vynechat tuk ze stravy však není dobrá volba - mnoho potravin ho potřebuje ke svému trávení - například zelenina. Některé potraviny obsahují skryté tuky (uzenina, paštika), jiné zase tuky zdravé - ořechy.

Které tuky jsou nezdravé

Všechny ty, které ve velkém množství přispívají k tloušťce a nemocem:

  • Živočišné tuky, mezi které patří nejen sádlo, ale i máslo z kravského mléka, tučné mléko a smetana, vaječné žloutky. 
  • Některá masa obsahují spoustu tuku, kterému se můžeme vyhnout - kachna, husa, vepřový bůček, tučné ryby, škvarky, slanina a špek.
  • Skryté tuky jsou velmi záludné - jsou obsaženy v uzeninách, paštikách, pomazánkách, sýrech, majonézách a v hotových jídlech.
  • Všechny cukrářské výrobky obsahují tuk - ať jsou to bábovky, koláče, krémové dorty a zákusky, sušenky i zmrzliny, pokud nejsou připraveny dietně.

Co patří mezi zdravé tuky

Zdravé tuky neexistují - pouze takové, které jsou prospěšné našemu organismu:

  • Přijatelné tuky přijímáme spolu s rostlinnou stravou - jsou to všechny druhy ořechů, různá semínka a kupodivu i avokádo.
  • Nemusíme se vyhýbat libovému masu - drůbežímu, hovězímu, vepřovému, králičímu ani zvěřině a netučným rybám (pstruh).
  • Sádlo, máslo a oleje ze stravy klidně vynecháme - výjimkou jsou kvalitní rostlinné oleje, kterými dochutíme zeleninu.

Jak připravovat jídla bez tuku

Pár pravidel při dodržení konzumace jídel bez tuku musíme dodržet:

  • Veškerý viditelný tuk pečlivě odstraníme a dáme přednost libovým masům, netučným sýrům, tvarohu, jogurtu, zelenině a ovoci.
  • Smažení a pečení na tuku je nevhodné - dejme přednost vaření, dušení, přípravě jídla na nepřilnavé pánvi nebo na pečicím papíru.
  • Na veškeré uměle vyrobené tuky zapomeneme a dáme přednost přírodním variantám tuku - ale pouze v množství, nepřevyšujícím 20 % přijaté denní energetické dávky.

Jednou z vhodných možností přípravy zeleniny je grilování. K tomu použijeme trochu olivového oleje, díky kterému jsou vitamíny a živiny snadněji vstřebatelné lidským organismem:

(Zdroj: Co jsou tuky, https://funkcnifitko.cz/blog/tuky/)

 

Komentáře

Další tipy a triky