Upekli jste piškotovou roládu a ona praskla? 5 tipů, proč se vám nedařilo
Piškotová roláda je pro cukráře jednoduchý a rychlý moučník, který hezky vypadá. Přesto dokáže mnohého méně zkušeného potrápit, protože při přípravě na něj číhá několik možných zádrhelů. Pojďme si je probrat.
Je to k zlosti, že? Vložili jste do přípravy čas a energii a nakonec se roláda nepovedla. S tím se někdy setká každý, kdo něco tvoří nebo dělá. Po opětovném nastudování teorie to zkuste znovu a lépe, což je jediná možnost, jak příště skutečně uspět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč piškotová roláda praská
Důvodů k nezdaru může být hned několik.
- Do těsta na roládu patří lžíce oleje, který zajistí pružné, ale pořád dostatečně nadýchané těsto.
- Na roládu doporučujeme ušlehat nejdříve sníh z bílků s cukrem, pak zašlehat žloutky, vmíchat mouku a nakonec ještě zašlehat olej. Do sněhu žloutky, mouku i olej zapracujte mírnou rychlostí a postupně. Tento postup zaručí vláčnější a ohebnější korpus.
- Roláda se peče krátce (na 175–180 °C po dobu asi 8–10 minut), jen co zpevní na povrchu. Jakmile povrch na dotyk nelepí, můžete roládu vyjmout z trouby. Přepečený korpus se láme. Místo papíru doporučujeme použít fólii na pečení, která se k těstu určitě nepřilepí.
- Upečenou roládu překlopte na čistý pečicí papír, sloupněte vrchní fólii a i s novým papírem lehce stočte. Takto nechte úplně vychladnout. Pak opatrně rozmotejte a naplňte.
- Náplně nedávejte mnoho, aby tenký piškot nepotrhala. Náplň končí asi 3–4 cm od okraje korpusu, aby při točení nevytekla. Vysoká vrstva náplně by také mohla piškot potrhat.
Pokud vám ani naše rady nestačily, zkuste upéct roládu podle našeho názorného videoreceptu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Co s nadbytkem vařených vajec po Velikonocích? Můžete je naložit jako utopence nebo použít ve studené i teplé kuchyni
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře