Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotová roláda je pro cukráře jednoduchý a rychlý moučník, který hezky vypadá. Přesto dokáže mnohého méně zkušeného potrápit, protože při přípravě na něj číhá několik možných zádrhelů. Pojďme si je probrat.

Je to k zlosti, že? Vložili jste do přípravy čas a energii a nakonec se roláda nepovedla. S tím se někdy setká každý, kdo něco tvoří nebo dělá. Po opětovném nastudování teorie to zkuste znovu a lépe, což je jediná možnost, jak příště skutečně uspět.

Proč piškotová roláda praská

Důvodů k nezdaru může být hned několik.

  1. Do těsta na roládu patří lžíce oleje, který zajistí pružné, ale pořád dostatečně nadýchané těsto.
  2. Na roládu doporučujeme ušlehat nejdříve sníh z bílků s cukrem, pak zašlehat žloutky, vmíchat mouku a nakonec ještě zašlehat olej. Do sněhu žloutky, mouku i olej zapracujte mírnou rychlostí a postupně. Tento postup zaručí vláčnější a ohebnější korpus.
  3. Roláda se peče krátce (na 175–180 °C po dobu asi 8–10 minut), jen co zpevní na povrchu. Jakmile povrch na dotyk nelepí, můžete roládu vyjmout z trouby. Přepečený korpus se láme. Místo papíru doporučujeme použít fólii na pečení, která se k těstu určitě nepřilepí.
  4. Upečenou roládu překlopte na čistou utěrku, sloupněte fólii a i s utěrkou stočte. Takto nechte úplně vychladnout. Pak opatrně rozmotejte a naplňte.
  5. Náplně nedávejte mnoho, aby tenký piškot nepotrhala. Náplň končí asi 3–4 cm od okraje korpusu, aby při točení nevytekla.

Pokud vám ani naše rady nestačily, zkuste upéct roládu podle našeho názorného videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky