Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb je neocenitelným pečivem. Mnozí nám dají za pravdu, pokud ho bez zdráhání a troškaření nazveme králem pečiva. Chléb se ale může srazit, a to hned kvůli několika chybám při přípravě, pečení, ale i za hotova.

Porozumění kvasu a chlebovému těstu chce cvik a praxi. I mnohaletým domácím pekařům se však může stát, že znenadání drží v rukou sražený chléb. A tak jsou naše hlavy plné otázek proč, jak a co udělat příště jinak? Poradíme vám, co s tím.

Proč se chléb srazil a jak tomu předejít

Není nutné, aby kvůli sraženému chlebu zavládla panika, ale tentokrát si ho budete muset koupit v pekárně nebo počkat a zadělat na nový bochník.

  1. Jedním z důvodů sraženého chleba je slabý kvas, je tedy potřeba před zaděláním na další chléb kvas pořádně rozkrmit, aby byl zase v plné síle.
  2. Příliš mouky či oleje k práci s těstem - k překládání chlebového těsta i jeho stočení do ošatky stačí pracovní plochu pomoučnit jen lehkým poprášením. To samé platí, pokud místo mouky používáte olej, aby se těsto nelepilo na vál a vaše ruce. Moukou i olejem co nejvíce šetřete.
  3. Výsledkem překynutí je sražená střída chleba, která je na omak mazlavá, jako kdyby nedopečená. Zkraťte dobu kynutí nebo vsaďte na lednicové kynutí.
  4. Nedopečením vzniká brousek - sraženina ve střídě chleba. Zde je potřeba upravit čas pečení a chléb vkládat do předem vyhřáté trouby společně s plechem, pekáčem či kamenem k pečení. Cvik dělá mistra, nevzdávejte se.
  5. Horký chléb se nekrájí, jinak se vám srazí před očima. Nechte ho vychladnout na mřížce a teprve poté chléb rozkrojte (nedočkavost je nepříjemná, ale vydržte).

Naše rada nakonec? Nevzdávejte se! Pokud nyní nemáte ani pomyšlení na další pokus pečení kvasového chleba, vyzkoušejte alespoň domácí chleba z droždí. Pečivo uschovejte do přírodních materiálů, aby si co nejdéle zachovalo čerstvost.

Komentáře

Další tipy a triky