Proč se srazí chleba? Za sraženým chlebem může stát hned několik zbytečných chyb
Domácí chléb je neocenitelným pečivem. Mnozí nám dají za pravdu, pokud ho bez zdráhání a troškaření nazveme králem pečiva. Chléb se ale může srazit, a to hned kvůli několika chybám při přípravě, pečení, ale i za hotova.
Porozumění kvasu a chlebovému těstu chce cvik a praxi. I mnohaletým domácím pekařům se však může stát, že znenadání drží v rukou sražený chléb. A tak jsou naše hlavy plné otázek proč, jak a co udělat příště jinak? Poradíme vám, co s tím.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se chléb srazil a jak tomu předejít
Není nutné, aby kvůli sraženému chlebu zavládla panika, ale tentokrát si ho budete muset koupit v pekárně nebo počkat a zadělat na nový bochník.
- Jedním z důvodů sraženého chleba je slabý kvas, je tedy potřeba před zaděláním na další chléb kvas pořádně rozkrmit, aby byl zase v plné síle.
- Příliš mouky či oleje k práci s těstem - k překládání chlebového těsta i jeho stočení do ošatky stačí pracovní plochu pomoučnit jen lehkým poprášením. To samé platí, pokud místo mouky používáte olej, aby se těsto nelepilo na vál a vaše ruce. Moukou i olejem co nejvíce šetřete.
- Výsledkem překynutí je sražená střída chleba, která je na omak mazlavá, jako kdyby nedopečená. Zkraťte dobu kynutí nebo vsaďte na lednicové kynutí.
- Nedopečením vzniká brousek - sraženina ve střídě chleba. Zde je potřeba upravit čas pečení a chléb vkládat do předem vyhřáté trouby společně s plechem, pekáčem či kamenem k pečení. Cvik dělá mistra, nevzdávejte se.
- Horký chléb se nekrájí, jinak se vám srazí před očima. Nechte ho vychladnout na mřížce a teprve poté chléb rozkrojte (nedočkavost je nepříjemná, ale vydržte).
Naše rada nakonec? Nevzdávejte se! Pokud nyní nemáte ani pomyšlení na další pokus pečení kvasového chleba, vyzkoušejte alespoň domácí chleba z droždí. Pečivo uschovejte do přírodních materiálů, aby si co nejdéle zachovalo čerstvost.
Komentáře