Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro pochoutek ve studené kuchyni nebyl tak bohatý výběr jako dnes, kdy si v hypermarketu můžeme koupit vše, na co máme chuť. Výběr surovin byl chudší, ale na chuti se až do současnosti nic nezměnilo.

Mnoho lidí si retro kuchyni nepamatuje nebo ještě nebyli na světě. Většina pokrmů, které se tenkrát podávaly na oslavách nebo se daly koupit v lahůdkářstvích a bufetech, se však připravuje dodnes - pamětníkům se tak oživují vzpomínky.

1/16

    3 z 16

    Housky italské

    Housky italské

    Obložené housky, skládající se z pečiva, másla a plátku salámu nebo šunky, byly k dostání v každém bufetu, stánku nebo na nádražích. Houska byla rychlou svačinou, když nebyl v dohledu žádný obchod. Některé bufety vkládaly do housek i plátek sýra, kyselou okurku a rajče - to byl opravdový zážitek!

    4 z 16

    Sýrová roládka s tvarohovým krémem

    Sýrová roládka s tvarohovým krémem

    Sýrová roláda patřila mezi luxusní domácí pohohoštění. Plátky sýra, nahřáté v troubě, se pokladly plátky šunky, která byla v té době kvalitní a velmi chutná. Na šunku se natřel vlašský salát, rozložila vařená vejce, nakládaná zelenina a kyselé okurky. Zabalit roládu a nakrájet ji na řezy byla již hračka.

    5 z 16

    Šťavnatá sekaná

    Šťavnatá sekaná

    Mleté maso bylo levné a žádná domácnost se bez něj neobešla. Sekaná z mletého masa byla častou svačinou i pohoštěním - a to teplá i studená. Studené plátky sekané v housce, potřené hořčicí, a kyselá okurka, byly stejně oblíbené jako vějíř plátků sekané na svátečním obloženém talíři a dokonce i na svatbách.

    6 z 16

    Salámový aspik

    Salámový aspik

    Aspik ze želatiny nebo huspenina se připravovaly na mnoho způsobů. Aspikem se zalévaly ozdobně naaranžované kousky masa, plátky šunky nebo salámu, vařená vejce, sterilovaná zelenina a okurky. Ztuhlý aspik se krájel na plátky, které pak zdobily obložené talíře nebo posloužily jako večeře pro rodinu.

    8 z 16

    Plněná vejce s tvarůžky

    Plněná vejce s tvarůžky

    Vejce byla nejen na vesnici, ale i ve městech levnou a dostupnou surovinou. Pro sváteční večeři nebo na slavnostní stůl se nejčastěji připravovala plněná. Vejce, uvařená natvrdo, se rozpůlí, žloutky se vyjmou a utřou v míse spolu s hořčicí, solí, pepřem a máslem. Pak se krém pomocí sáčku nastříká zpět na vejce a ozdobí.

    9 z 16

    Rumcajs salát II

    Rumcajs salát II

    Nejznámějším salátem hned po vlašáku byl salát Rumcajs. K jeho přípravě se používal točený salám (pokud doma nebyl, sáhli jsme po měkkém godhaji), kyselé okurky, cibule, pálivé feferonky a majonéza. K večeři s houskou nebo na chlebíčky byl naprosto dokonalý a musela se hned udělat i druhá várka.

    10 z 16

    Zavináče

    Zavináče

    Kyselé ryby byly oblíbenou dobrotou na obložených talířích pro návštěvu, ale i k svačině nebo k večeři pro rodinu. Spařené rybí filety jsme naplnili kysaným zelím a cibulí - pak stačilo plátky smotat do roládky a spíchnout párátkem, naskládat do sklenic, zalít vlažným octovým nálevem a trpělivě týden počkat.

    12 z 16

    Retro chlebíčky

    Retro chlebíčky

    Obložené chlebíčky jsou nestárnoucí klasikou. Ať se jmenují kanapky nebo crostini či jinak, pro nás jsou to prostě chlebíčky. Na základní přípravu použijeme krajíčky veky, máslo, pomazánky nebo salát, šunku, uzeninu, kolečka vařených vajec, kyselou okurku a sýr - ale možností máme daleko více.

    13 z 16

    Vepřová tlačenka

    Vepřová tlačenka Video

    Tlačenka je typickým zabijačkovým pokrmem. V minulých dobách si na tlačence pochutnávali v každé domácnosti a v každé hospodě. Tlačenka s cibulí, octem a pepřem, podávaná s chlebem a půllitrem piva - kdo by odolal? Můžeme si ji připravit i sami doma a zkusit bůčkovou či vaječnou tlačenku.

    14 z 16

    Obložené mísy a talíře

    Obložené mísy a talíře

    Nedostatek peněz neznamenal nedostatek jídla. Naše maminky a babičky si uměly poradit. Na talíře naskládaly různé suroviny tak, že připomínaly umělecké dílo - šunku, sýr, vejce, zeleninu, okurky, sterilovanou zeleninu a zelený salát. Když byla doma upečená sekaná, přidaly ji také.

    15 z 16

    Šunkové závitky

    Šunkové závitky

    Klasickým předkrmem na svatbách a jiných oslavách byly šunkové závitky s křenovou šlehačkou nebo vaječnou míchanicí. Jejich výhodou bylo, že pokud se nesnědly, zalily se aspikem a pár dní v lednici vydržely. Rolky s vejci se daly obalit v trojobalu a osmažit jako řízky. Žádný závitek nepřišel nazmar.

    16 z 16

    Jednohubky s česnekovou pomazánkou

    Jednohubky s česnekovou pomazánkou

    Bez jednohubek s česnekovou pomazánkou a dílkem mandarinky nebo kuličkou hroznového vína se žádná oslava neobešla. Dokonce byly velmi oblíbené i na svatbách - česnekový odér nikdo neřešil. Kombinace aromatického česneku a sladkého ovoce byla tenkrát originální a všem chutnala.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky