Řezy s čerstvým ovocem nemusí být složité na přípravu, ale musí dobře chutnat a krásně vypadat
Těsto, jednoduše smíchané, nalité na plech a posléze upečené, je základem všech sladkých řezů, ať už je to perník, koláč nebo zákusek. Těsto můžeme potřít tvarohem, posypat ovocem a drobenkou nebo ozdobit jako dort. Hotové řezy se krájí na pravidelné tvary.
Pod slovem řezy se schovává nepřeberné množství receptů na různé moučníky a dezerty, které mají jedno společné - pečou se na plechu a pak se krájí na úhledné kousky. My se zaměříme na lehké a svěží řezy s ovocem, které je v létě dostupné na stáncích, v obchodech i na vlastní zahrádce.
Mohlo by vás zajímat
Jaké připravit těsto na ovocné řezy
Těsto připravíme podle toho, jaké ingredience na zdobení dále použijeme:
- Piškotové těsto se hodí jako základ na krémové nebo šlehačkové řezy s ovocem a výborné bublaniny.
- Linecké těsto je nejlepší na jablečné řezy a jako základní korpus pod krémy s ovocem.
- Z křehkého těsta můžeme upéct mřížkové koláče s ovocem nebo s ovocnou marmeládou.
- Kynuté těsto je vhodné pro trochu těžší koláče s čerstvým ovocem a drobenkou.
- Z listového těsta můžeme vyrobit korpus na žloutkové krémové řezy s ovocem.
Recept pro začátečníky
Tlačí vás čas a nemůžete najít vhodný recept na jednoduchý korpus na plech? Poradíme vám, jak připravit základní těsto za pár minut. Potřebujete jen několik surovin:
- 4 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 sklenky oleje
- 1 prášek do pečiva
Všechny ingredience vyšleháme v míse do hladka a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme do růžova. Po vychladnutí potřeme marmeládou, šlehačkou nebo krémem, poklademe hezky pokrájeným ovocem (můžeme ho zalít želatinou) a ozdobíme lístky meduňky.
Plnění a zdobení ovocných řezů
Aby se šťáva z ovoce nevsákla do upečeného piškotového nebo křehkého těsta, musíme ho potřít krémem, tvarohem, šlehačkou nebo marmeládou. Na tuto vrstvu naklademe ovoce a dále dozdobíme kopečky šlehačky nebo zalijeme želatinou a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí odkrojíme kraje dezertu a nakrájíme ho na stejně velké kousky.
Jablečné řezy jsou klasickým moučníkem našich babiček. Podívejte se, jak se řezy připravují a možná dostanete chuť je také vyzkoušet:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nejlépe připravit piškotovou bublaninu s třešněmi: Dobrému výsledku pomůže ocet i horká voda
Jak připravit želatinu? Je skvělá do krémů nebo k polévání sladkých či slaných dortů a zákusků
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Komentáře