Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso je svalovina a tkáň zvířat, které může člověk zpracovat a sníst. Někteří lidé konzumaci masa odmítají z etických důvodů. Člověk je však všežravec a maso s velkým množstvím bílkovin a minerálů mu chutná.

Na maso nedá dopustit mnoho lidí - část z nich však pečlivě kontroluje obsah tuku s ohledem na zdravý životní styl, předepsanou dietu nebo prostě jen mají odpor k tučnému. Maso můžeme rozdělit podle obsahu tuku na několik druhů.

Jaké maso má nejméně tuku

K masu počítáme také ryby a mořské plody:

  • Nejméně tuku mají sladkovodní dravé ryby (štika, candát, okoun) a mořské plody, jejichž přínos pro lidský organismus je nepopíratelný.
  • Kuře, krůta, křepelky a holubi bez kůže mají nejméně tuku ze všech mas, proto hrají prim v dětské i dietní stravě dospělých.
  • Králík, pštros a jehněčí jsou hůře dostupným masem, ale mají málo tuku. Jejich nevýhodou je suché maso, kvůli kterému se k jídlu přidávají i tučné kusy.
  • Libové hovězí, telecí nebo zvěřina jsou velmi drahé, ale kvalitní maso. Nejlepší je kýta, plec, svíčková, roštěnec.
  • Z vepřového masa je nejméně tučná panenka, kýta, pečeně, kotlety a maso, ze kterého se dají tučné kousky odříznout.

Jaké jsou druhy tučného masa

Jsou to druhy, kterým by se měli všichni vyhýbat a dopřát si je výjimečně:

  • Tučné ryby - makrela, oblíbený losos a úhoř obsahují hodně tuku, ale také prospěšných látek, jako jsou Omega-3 nenasycené mastné kyseliny a jód.
  • Husa, kachnadrůbeží maso s kůží velice dobře chutná, ale má spoustu kalorií navíc, které snížíme pouhým odstraněním tučných částí.
  • Hovězí maso, skopové a zvěřina (přední maso, krk, kližka) jsou tučné, ale díky tuku také nejchutnější například na guláš a pořádné steaky.
  • Vepřové a kančí maso je nejtučnějším masem vůbec. Nejtučnějším produktem je sádlo a s ním spojené škvarky, tučný je i bůček, lalok, krkovice, kolena a kůže.
  • Mleté maso je tučné samo o sobě, jelikož je směsí všech druhů mas a tuku. Stejně tak jsou tučné uzeniny, slanina, salámy, klobásy a zabijačkové speciality.

Pár rad na závěr

Máme pro vás ještě několik tipů:

  • Jednou za čas si můžeme dopřát i vnitřnosti, které mají méně tuku než prorostlé maso. Rozhodně se však vyhneme tresčím játrům nebo foie gras, které mají tuku enormní množství. Některé diety vnitřnosti nedovolují.
  • Také se nenechme se zmást dělením na zdravé kuře a nezdravé vepřové. Někdy má kvalitní vepřová kýta méně kalorií než vykrmené kuře pečené s kůží. Králík je dietní maso, ale králík pečený s bůčkem tuto vlastnost ztratí.
  • Z každého masa okrájíme viditelný tuk. Pečením a smažením nasucho se množství tuku zmenší. Na oslavách a rautech odoláme pokušení ochutnat vše tučné a výsledky se brzy dostaví.

Zkuste si podle našeho videa připravit grilovaná kuřecí prsa, která mají málo tuku a při přípravě můžeme vynechat i tuk v marinádě:

(Zdroj: https://www.stobklub.cz/clanek/kolik-tuku-se-skryva-v-mase-/)

Komentáře

Další tipy a triky