Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené ovoce je skvělý způsob, jak zpracovat přebytek úrody z léta, případně jak prodloužit trvanlivost nakoupeného ovoce v supermarketu. V obchodech je však sušené ovoce k dostání celoročně, a tak se vyplatí s ním nějaké recepty znát.

Sušené ovoce chutná skvěle jenom tak samotné jako svačina na výlet nebo když nás honí mlsná. Přidat ho však lze i do mnoha lahodných receptů. My jsme jich pro vás vybrali celkem 15, a to jak sladkých, tak i slaných. Tak snad vám některý přijde k chuti.

1/15

    1 z 15

    Biskupský chlebíček se sušeným ovocem

    Biskupský chlebíček se sušeným ovocem

    Biskupský chlebíček vás jistě napadne jako mezi prvními, když uvažujete, kam sušené ovoce přidat. Chlebík můžete obohatit i o ovoce kandované, nasekané oříšky nebo třeba čokoládové kousky. Bude chutnat jenom tak, ale i sypaný moučkovým cukrem nebo politý čokoládovou polevou.

    2 z 15

    Bábovka se sušeným ovocem

    Bábovka se sušeným ovocem

    Sušené ovoce můžete zapéct do jakéhokoliv těsta, a to například i do bábovky. Podle vybraného receptu se sušené plody nejprve namočí na pět minut do studené vody, která se následně scedí a ovoce se nechá okapat. Pořádný říz bábovce ale dodáte, pokud ovoce předem namočíte do rumu.

    3 z 15

    Ovesné placičky - hrnkový recept

    Ovesné placičky - hrnkový recept

    Sušené plody dle chuti se budou skvěle vyjímat v ovesných sušenkách. Na jejich přípravu se smíchají ovesné vločky, hladká mouka, cukr, vejce, jedlá soda, skořice a sušené ovoce. Z těsta se pak na pečicí papír tvarují malé hroudičky, které jsou po pár minutách v troubě hotové.

    5 z 15

    Domácí zapékané müsli

    Domácí zapékané müsli

    Sušené ovoce přímo vybízí k tomu, abyste si ho spolu s ovesnými vločkami, oříšky, semínky, ale třeba i kousky čokolády, přidali do jogurtu, a vychutnávali si tak sytou snídani. Tu vylepšíte, pokud vločky s ovocem a dalšími ingrediencemi nejprve zapečete v troubě.

    6 z 15

    Chia puding s kaki pyré

    Chia puding s kaki pyré

    Sušené ovoce se hodí na ozdobu jakýchkoliv moučníků a dezertů. Tmavší barvy ovoce budou skvěle ladit se světlým chia pudinkem a žlutým kaki pyré. Chia pudink jednoduše uděláte smícháním chia semínek s medem a mlékem ve sklenici, kterou necháte přes noc v lednici.

    7 z 15

    Rychlý nepečený banánový dezert

    Rychlý nepečený banánový dezert

    Zavolali vám známí, že se za pár minut staví k vám na kávu, vy ale doma nemáte nic, co byste k ní mohli nabídnout? Vytáhněte ze spíže sušenky nebo dětské piškoty, uvařte k nim pudink z prášku, přidejte sušené ovoce a připravte buď dezert na plech, nebo ingredience vrstvěte do skleniček.

    8 z 15

    Přesnídávka ze sušeného ovoce

    Přesnídávka ze sušeného ovoce

    Ze sušeného ovoce si za pár chvil uděláte i domácí přesnídávku. Ovoce zalijte vodou, je možné ale sáhnout i po jablečném moštu. Poté ho povařte, dokud nezměkne, a následně rozmixujte ponorným mixérem. Podle preferencí a potřeby můžete do přesnídávky nalít trochu smetany.

    9 z 15

    Perníkové rolády s povidly

    Perníkové rolády s povidly

    Sušené ovoce spolu s oříšky a švestkovými povidly můžete zamotat do závinu z domácího těsta. Do něj se kromě hladké mouky, krystalového cukru, hery, vajec, medu a jedlé sody přidává pro vůni a chuť perníkové koření. V troubě se pak závin peče dozlatova.

    10 z 15

    Plněné sušené švestky

    Plněné sušené švestky

    Plněné sušené švestky balené ve slanině jsou ideální chuťovkou na party a oslavy. Do švestek se vmáčknou mandle, obalí se ve slanině a propíchnou párátkem, aby na nich slanina držela. Následně se obalí v hladké mouce a smaží se dozlatova. Naplněné a obalené švestky je ale možné upéct i v troubě.

    11 z 15

    Rajská omáčka se sušenými švestkami

    Rajská omáčka se sušenými švestkami

    Sušenými švestkami můžete povznést na vyšší úroveň tradiční rajskou omáčku. Pokrájené švestky se restují spolu s kořenovou zeleninou, zalijí se vývarem a rajčatovou omáčkou, krátce se povaří a rozmixují tyčovým mixérem. Omáčka se pak dochucuje solí, cukrem a skořicí.

    12 z 15

    Kančí roládky se sušenými švestkami

    Kančí roládky se sušenými švestkami

    Ve slaném pečení lze sušené ovoce, v tomto případě opět švestky, použít jako náplň do masových rolád. Švestky předem namočte do červeného vína, a před plněním na plátky masa položte plátek slaniny. Maso tak nebude vysušené a sladké švestky jeho chuť pozvednou na vyšší úroveň.

    13 z 15

    Salátek se sušeným ovocem a balsamicem

    Salátek se sušeným ovocem a balsamicem

    Barevnými plody sušeného ovoce můžete ozvláštnit studený zeleninový salát. Ten je možné servírovat například s kukuřičnými tortillami. Ty rozkrájejte na trojúhelníčky a opečte v topinkovači, za pár chvil budou krásně křupavé. Pozor ale, ať je nespálíte.

    15 z 15

    Osvěžující letní nápoj z křížal

    Osvěžující letní nápoj z křížal

    Nejen při slaném či sladkém pečení, ale i při přípravě lahodného osvěžujícího nápoje sušené ovoce využijete. Sušená jablka, neboli křížaly, se zalijí horkou vodou, přidá se k ním máta a meduňka a nechá se vychladnout. Nápoj se podává vychlazený s plátky citrónu, případně je možné jej osladit medem.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky