Letní jablka mají jedinečnou chuť a skvěle se hodí do moučníků. Připravujeme z nich různé koláče, žemlovky a především záviny. Vybírat se dá z mnoha receptů, které se liší použitím rozdílných těst - ve výsledku je jedno lepší než druhé.
Jablečný závin je vždy sázkou na jistotu - i když jeho příprava není nejrychlejší, výsledek je zaručený. Položený na talířku a jemně poprášený moučkovým cukrem přímo láká k nakousnutí a co teprve ta lahodná chuť, když se nám rozplývá na jazyku.
Ze surovin připravíme vláčné těsto, které necháme odpočinout. Mezitím si nastrouháme jablka. Z těsta vyválíme pláty, posypeme je strouhankou a na ni rozložíme jablka. Závin vylepšíme rozinkami, ořechy a skořicí. Těsto se podle tohoto receptu nebalí jako klasický závin, ale překládá podle návodu.
Tento závin připravíme velmi rychle, protože základem je kupované chlazené listové těsto. Náplň doladíme strouhaným kokosem, kardamomem a vlašskými ořechy. Po délce plátu listového těsta vytvoříme nožem po celé délce proužky, abychom je pak přes sebe mohli překládat pro jedinečný efekt.
Z mouky, tuku, vajíčka, vody,octu a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Necháme ho odpočinout a pláty naplníme nastrouhanými jablky, nakrájenými meruňkami a pudinkovým práškem. Záviny stočíme, na povrchu propícháme a upečeme dozlatova.
Suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na díly a vyválíme tenké pláty. Posypeme je strouhankou, jablky, cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí. Doplníme hoblinkami másla. Po svinutí upečeme dozlatova.
Vypracujeme klasické kynuté těsto a necháme ho vykynout. Mezitím si nachystáme náplň - nastrouháme jablka a smícháme je s ostatními ingrediencemi. Nevšední přísadou je čokoládový pudinkový prášek. Závin je nejchutnější, když ho necháme uležet.
Tento výjimečný závin obsahuje kvásek z droždí, ale přesto se těsto nenechává kynout. Jednotlivé pláty z vláčného těsta naplníme strouhanými jablky a dalšími surovinami podle receptu. Těsto je po upečení příjemně křehké a chutné.
Použijemebezlepkové listové těstoa vál posypeme při rozvalování maizenou. Naplníme obvyklou náplní. Pečeme na pečicím papíru a dáváme pozor při pečení, aby se těsto příliš nevysušilo. Před podáváním závin posypeme moučkovým cukrem.
Jablečné záviny jsou vynikajícím způsobem využití jablek, zvláště těch letních, která mají jedinečnou chuť. Za vyzkoušení stojí i další osvědčené záviny (štrúdly) z našeho receptáře.
Komentáře