7 jídel z cukety: Můžeme ji smažit, péct či vařit a navíc z ní připravíme i sladký zákusek
Když se urodí cukety, je stále co vařit. Nebo se vám stává, že nevíte co s nimi? Máme pro vás výběr z těch nejoblíbenějších receptů s cuketou, abyste našli novou inspiraci, co z jejich přebytků uvařit, upéct či usmažit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Kulajda z cukety
- Smažené cukety
- Bramboráky z cukety
- Cuketa s tuňákem a kukuřicí
- Kynutý cukeťák s uzeným
- Pikantní pomazánka z cukety
- Matjesy z cukety
1. místo
Klasickou kulajdu můžeme poupravit a ozvláštnit přidáním cukety, kterou orestujeme na oleji. Rozmixovaná cuketa pomůže zahustit polévku a vytvořit lahodně krémovou konzistenci. Pak už přidáme brambory, houby, čerstvý kopr a vejce a můžeme se těšit na výtečné pochutnání.
2. místo
Připomeňte si známou klasiku - cuketové řízečky, které připravíme obalením vypocených plátků cukety. Nejlepší jsou s vařenými bramborami a doplnit je můžete česnekovým dresinkem a hlávkovým salátem.
3. místo
Další smažená dobrota z cukety je inspirovaná klasickými bramboráky, pouze nahradíme brambory nastrouhanou cuketou. Případně můžeme kombinovat cukety s bramborami, a tím vlastně nastavit jejich množství.
4. místo
Skvělé zapékané cukety se výborně hodí k plnění různými ingrediencemi, v tomto případě použijeme kukuřici, tuňáka, červenou papriku, Goudu a Mozarellu. Podáváme s pečivem, bramborem či kuskusem jako lehký oběd nebo večeři.
5. místo
Cukeťák, neboli cuketová sekaná, je výborný způsob na zpracování poměrně velkého množství cuket, i když vám třeba trochu přerostly. Pochutnáme si na něm ještě zatepla k hlavnímu jídlu, ale použít ho můžeme i zastudena, třeba jako svačinu na výlet spolu s chlebem.
6. místo
Z cukety si připravíme podušením spolu s ostatní zeleninou i tuto pikantní pomazánku, která se nejvíce hodí k topinkám nebo opečeným bagetkám. Pokud máme velkou úrodu cuket, pak můžeme tuto pomazánku i zavářet.
7. místo
A co takhle si připravit zajímavou alternativu na matjesy a nachystat si je z cukety a cibule? Připravenou směs plníme do skleniček a necháme uloženou přibližně týden v lednici. S chutí těch pravých si nezadají. Podáváme je s chlebem, v salátu, či s vařeným nebo opékaným bramborem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Matjesy, uzenáče, pečenáče, zavináče... Různé delikatesy z jedné ryby! Víte, jak na ně?
Časté chyby při vaření kulajdy: Za problémy mohou tvrdé houby, sražená smetana nebo příliš octa
Přerostlé cukety se velmi dobře hodí na cuketové pomazánky, některé z nich si snadno zavaříme na zimu. Skvěle chutnají na topinky
Komentáře