Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 jídel z cukety: Můžeme ji smažit, péct či vařit a navíc z ní připravíme i sladký zákusek
Zdroj: Top recepty

Když se urodí cukety, je stále co vařit. Nebo se vám stává, že nevíte co s nimi? Máme pro vás výběr z těch nejoblíbenějších receptů s cuketou, abyste našli novou inspiraci, co z jejich přebytků uvařit, upéct či usmažit.

Cuketa je natolik variabilní zelenina, že se hodí opravdu do řady jídel. Můžeme si z ní připravit polévku, různé zeleninové směsi, zapékat ji, grilovat nebo z ní třeba připravit pomazánku. Navíc se skvěle hodí i na přípravu sladkých moučníků.

  1. Kulajda z cukety
  2. Smažené cukety
  3. Bramboráky z cukety
  4. Cuketa s tuňákem a kukuřicí
  5. Kynutý cukeťák s uzeným
  6. Pikantní pomazánka z cukety
  7. Matjesy z cukety

1. místo

Klasickou kulajdu můžeme poupravit a ozvláštnit přidáním cukety, kterou orestujeme na oleji. Rozmixovaná cuketa pomůže zahustit polévku a vytvořit lahodně krémovou konzistenci. Pak už přidáme brambory, houby, čerstvý kopr a vejce a můžeme se těšit na výtečné pochutnání. 

2. místo

Připomeňte si známou klasiku - cuketové řízečky, které připravíme obalením vypocených plátků cukety. Nejlepší jsou s vařenými bramborami a doplnit je můžete česnekovým dresinkem a hlávkovým salátem.

3. místo

Další smažená dobrota z cukety je inspirovaná klasickými bramboráky, pouze nahradíme brambory nastrouhanou cuketou. Případně můžeme kombinovat cukety s bramborami, a tím vlastně nastavit jejich množství. 

4. místo

Skvělé zapékané cukety se výborně hodí k plnění různými ingrediencemi, v tomto případě použijeme kukuřici, tuňáka, červenou papriku, Goudu a Mozarellu. Podáváme s pečivem, bramborem či kuskusem jako lehký oběd nebo večeři.

5. místo

Cukeťák, neboli cuketová sekaná, je výborný způsob na zpracování poměrně velkého množství cuket, i když vám třeba trochu přerostly. Pochutnáme si na něm ještě zatepla k hlavnímu jídlu, ale použít ho můžeme i zastudena, třeba jako svačinu na výlet spolu s chlebem.

6. místo

Z cukety si připravíme podušením spolu s ostatní zeleninou i tuto pikantní pomazánku, která se nejvíce hodí k topinkám nebo opečeným bagetkám. Pokud máme velkou úrodu cuket, pak můžeme tuto pomazánku i zavářet.

7. místo

A co takhle si připravit zajímavou alternativu na matjesy a nachystat si je z cukety a cibule? Připravenou směs plníme do skleniček a necháme uloženou přibližně týden v lednici. S chutí těch pravých si nezadají. Podáváme je s chlebem, v salátu, či s vařeným nebo opékaným bramborem.

Z cuket můžete upéct i slaďoučkou dobrotu po hlavním chodu. Například tento ovocný koláč s drobenkou vám bude chutnat díky své jemné a vláčné chuti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky