Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 skvělých receptů na meruňkové moučníky. Výborně chutnají s vláčným tvarohem a nerozlučně patří k létu
Zdroj: Top recepty

Krásně zbarvené meruňky, které dozrávají na stromech, lákají k nakousnutí. Pochutnáváme si na nich a pečeme z nich ty nejlepší meruňkové koláče a buchty. Výborné je meruňky kombinovat s vláčným tvarohem. 

Meruňky, mimořádně chutné a zdravé ovoce, posilují imunitu, zlepšují zrak a snižují hladinu krevního cholesterolu. Pomáhají při léčbě chudokrevnosti, působí proti únavě a stárnutí. Nasbírané plody meruněk omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Podle našich receptů z nich upečeme skvělé koláče, koláčky či buchty. 
 
 

1. místo

Z vyzrálých meruněk upečeme kynuté koláčky vonící vanilkou a citronovou kůrou. Těsto obsahující sádlo je vláčné a hladké a dobře se s ním pracuje. Nejprve ho necháme asi hodinu kynout a mezitím nachystáme drobenku, tvarohovou náplň a meruňky. Těsto plníme náplní a meruňkami, navrch sypeme drobenku. Po upečení koláčky necháme vychladnout a pocukrujeme

Šátečky z listového těsta využijeme jako sladkou snídani, svačinu i rychlé pohoštění pro návštěvu. Připravíme si náplň z uvařeného vanilkového pudinku, tvarohu, skořice a meruněk. Rozválené těsto nakrájíme na čtverce, naplníme a zabalíme. Na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme. Po upečení už jen šátečky pocukrujeme a vychladlé podáváme.

3. místo

Bublaninu, jednoduchý a rychlý moučník s ovocem, zvládne připravit opravdu každý. Díky vmíchanému sněhu z bílků je bublanina lehoučká a jemná. Voní citronovou kůrou a vanilkou a skvěle se hodí k odpolednímu šálku kávy, výborná bude i jako sladká svačinka pro děti.

4. místo

Voňavé těsto z tvarohu a rumu rozetřeme do koláčové formy. Na povrch klademe rozpůlené meruňky a nakonec sypeme drobenkou. Nejlépe si pochutnáme na ještě teplém koláči.

5. místo

Koláče z kynutého těsta plníme náplní z tvarohu a půlkou meruňky. Použít můžeme čerstvé nebo kompotované meruňky. Tvarohová náplň je ovoněná citronem a rumem

6. místo

Připravíme si těsto, kterým vyložíme formu na koláč a dáme na 1–2 hodiny do chladna. Mezitím nachystáme tvarohovou náplň a meruňky. Po vychlazení těsta navrstvíme do formy tvaroh a meruňky a vše pozvolna pečeme, dokud povrch koláče nezezlátne. Výborný koláč s pořádnou porcí tvarohu nám přijde v létě určitě k chuti.

Meruňková bublanina je výjimečná použitým vaječným likérem. Je velmi jemná a nejlepší je, když na ni použijeme velké množství meruněk. Určitě se bude rozplývat na jazyku a bude během chvíle nejen upečená, ale i snědená.

Na meruňkových dobrotách si v letních dnech skvěle pochutnáme. Zajímavé tipy, jak lze meruňky zpracovat, jak je uchovávat, a na co je použít, najdete v dalším článku. 

Další tipy a triky