Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružiny patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce našich zahrad. Nejhodnotnější jsou hned po utržení, ale dají se snadno mrazit, hodí se na výrobu džemů a sirupů, dají se z nich připravovat báječné moučníky i lahodné dezerty. Některé jsme pro vás vybrali.

Ostružiníky pěstujeme jako keře s dlouhými šlahouny, které se potřebují opírat o pevné a dostatečně vysoké opory. Na rozdíl od maliníku mladé výhony vyrůstají z kořenového krčku a neodnožují. Rostlinám se daří na osluněném stanovišti, ale snesou i mírný polostín. Pro dobrou plodnost potřebují dostatek humusu a také vláhu, bez vody plody brzy zasychají. Oblibu si získaly různé odrůdy ostružiníku, jejichž plody se liší chutí (i sladkostí), vzhledem a obdobím dozrávání.

1. místo

Ostružinové řezy můžete bez obav připravit i na sváteční pohoštění. Na pohled možná vypadají složitě, ale za trochu úsilí rozhodně stojí. Kakaový korpus je obohacený mletými vlašskými ořechy. Povrch moučníku je ozdobený šlehačkovou vrstvou s ostružinami a posypaný čokoládovými hoblinkami.

2. místo

Koláč s ostružinami je díky tvarohu báječně vláčný a jemný. Když ostružiny poprášíte trochou mouky, nebudou v těstě propadat a zůstanou pěkně na povrchu. Jestli si chcete pochutnat ještě více, tak každý kousek při podávání ozdobte kopečkem vychlazené šlehačky.

Zralé ovoce chutná výtečně čerstvé, ale kdo by si rád občas nedal něco sladkého na talířek. Na upečený kakaový korpus dejte vrstvu šlehačkového krému, na krém rozložte hroznové víno a ostružiny, přidejte ještě jednu vrstvu krému a na závěr tenkou vrstvu želé. Po ztuhnutí a vychlazení můžete řezy servírovat.

Koláč babího léta je plný dozrávajících plodů. Kromě opražených lískových oříšků v něm mají své místo jablka nakrájená na kostičky a právě sklizené ostružiny. Dobrota je provoněná skořicí, před podáváním ji stačí jemně pocukrovat a když k ní uvaříte pečený ovocný čaj, tak chuťový zážitek bude naprosto dokonalý.

5. místo

Kynuté koláče s ovocem jsou oblíbeným moučníkem, který nás provází od začátku léta až do podzimu. Zdobit je můžete nejen ostružinami, ale i malinami, višněmi, švestkami, meruňkami - prostě tím, co zrovna máte po ruce. Tento koláč je výjimečný lahodnou tvarohovou náplní, která ještě umocní jeho báječnou chuť.  

6. místo

Jednoduchý hrnkový korpus potěší všechny začátečníky i ty, kdo v kuchyni nemohou trávit mnoho času. Na korpus po zapečení nalijte tvarohovou náplň a rozložte ostružiny, pak dejte znovu péct. Upečený a vychlazený moučník potřete šlehačkou

7. místo

Vohrnoušky, buchtičky se čtvercovým tvarem a tvarohovou náplní, zaujmou už na první pohled. Těsto můžete nechat vykynout v domácí pekárně, po vykynutí z něj vytvarujete buchtičky, ozdobíte je tvarohovou náplní a doplníte sezónním ovocem.

 

Chcete vyzkoušet koláč z celozrnné mouky a ovesných vloček? Tento recept by se vám mohl líbit. Místo kakaa využijete karob, do náplně budete potřebovat tvaroh, med a ovoce. Drobenku připravte z ovesných vloček, třtinového cukru a másla.

Přejeme dobrou chuť a hezké babí léto.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky