Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 oblíbených polévek našich babiček: Chutnají výtečně a připomenou nám dětství
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Báječné polévky plné zeleniny podle osvědčených receptů nám vrací vzpomínky na naše dětství, kdy nám je maminky nebo babičky servírovaly na stůl. Tyto polévky mají nezaměnitelnou vůni a chuť, příjemně zasytí a zahřejí. Můžete je vyzkoušet uvařit s námi.

O polévce nám doma říkali, že je grunt, tedy důležitý základ celého oběda. A polévky našeho dětství byly prostě báječné, maminky i babičky si na nich daly záležet. Vybrali jsme pro vás recepty na některé z nich. Můžete ochutnat výtečnou kulajdu, čočkovku nebo třeba polévku s kapáním či miliónovou polévku našich babiček. Přejeme dobrou chuť.                                                                                                                                               

1. místo

Kulajdy se sice připravují v každé rodině trochu jinak, ale některé hlavní suroviny mají společné. Výborná kulajda voní houbami a koprem, je v ní mléko nebo smetana a také na kostičky nakrájené brambory. Jednu takovou polévku si můžete uvařit podle tohoto receptu.

2. místo

Čočková polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek. Díky luštěninám je vydatná a výživná, krásně zasytí a stačí k ní podávat chléb, nic dalšího být nemusí. Čočkovou polévku často vaříme rovnou na dva dny, doma se určitě neztratí. Na ochucení je potřeba česnek.

3. místo

Fazolové polévky se dají různě ochutit, mohou být uvařené na způsob guláše nebo doplněné klobásou a zjemněné smetanou jako v tomto receptu. Druhů fazolí je více, liší se barvou i velikostí, chuť je také pokaždé trochu jiná.

4. místo

Vývary zvládaly naše babičky dokonale. Příkladem je tato jednoduchá polévka z drůbežího vývaru. Nejprve opražíme dětskou krupičku, přidáme vejce, vývar a zeleninu. Pokud spěcháte, tato polévka bude skvělým řešením, hotová je opravdu bleskově.

5. místo

Pórková polévka je příkladem celé řady zeleninových polévek, na kterých si skvěle pochutnáme. Když použijeme čerstvě sklizený pórek, bude chuť ještě lepší. Do polévky budeme potřebovat nakrájené brambory, majoránku a prolisovaný česnek.

6. místo

Květák je výbornou polévkovou zeleninou. Výtečně se doplňuje s mrkví, hráškem a pórkem. Tato polévka je zahuštěná máslovou jíškou a doplněná rozkvedlanými žloutky. Na dochucení můžeme použít mletý pepř a petrželovou nať.                    

7. místo

Zeleninová polévka s kapáním je krásně barevná a plná zeleniny. Výborně se do ní hodí květák, pórek a hrášek. Na dokončení polévky použijeme vaječné kapání se sušeným libečkem. Recept vysvětluje, jak kapání jednoduše lít do polévky pomocí mikrotenového sáčku.

Ještě pro vás máme video, které vás naučí milionovou polévku našich babiček. Můžete se těšit na drožďové knedlíčky, které polévku výtečně doplňují. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky