Toustový chléb si můžeme kdykoliv koupit a to dokonce v několika druzích. Kromě klasického bílého je k dostání chléb celozrnný nebo vícezrnný, vybere si určitě každý. Pak už je na nás, jakým způsobem chléb využijeme. My pro vás máme výběr těch nejlákavějších tipů z našeho receptáře.
Toustový chléb můžeme servírovat rovnou bez další tepelné úpravy namazaný chutnou pomazánkou a ozdobený, ale také se z něj dají připravit výborné jednoduché topinky nebo klasické tousty v toustovači, dotykovém grilu, v elektrické troubě a dokonce i u ohně v alobalu. Výborný je toustový chléb připravený na pánvi, ale v tom případě bude potřeba více tuku. Můžete si vybrat z našich tipů, případně dále experimentovat - s toustovým chlebem nic nemusí být nemožné.
Na tousty plněné sýrem a debrecínkou položíme plátky hermelínu. Zapékáme, dokud sýr nezezlátne. Podáváme se zeleninovou oblohou. Pokud si chceme ušetřit práci s čištěním grilu, využijeme pečicí papír, kterým gril vyložíme.
Salát Caprese je vítanou dobrotou, ale co vyzkoušet toust plněný v tomto italském stylu? Na toust dáme sýr, kolečka rajčat a bazalku, osolíme a opepříme. Kdo chce, přidá pár kapek balzamica. Pokud chceme vyzkoušet ještě něco dalšího, můžeme toust před vložením do toustovače namočit v rozšlehaném vejci. Podáváme, dokud je sýr vláčný.
Hlíva ústřičná je houba s pozoruhodnými vlastnostmi. Používá se např. na guláš, ale když ji opečete pěkně dokřupava, uplatní se i v těchto výtečných toustech. Doplníme ji sušenými rajčaty, listy polníčku a hlavně sýrem Cottage. Pokud nemáte hlívu, vyzkoušejte jakékoliv jiné houby.
Tyto tousty připravíte pokaždé trochu jinak, podle toho, jakou zeleninu máte zrovna k dispozici (rajčata, cibule, paprika, cuketa). Krajíčky namažeme tenkou vrstvou másla, poklademe zeleninovou směsí, smíchanou s vejci, strouhaným sýrem a kořením. Zapečeme ve vyhřáté troubě a podáváme teplé. Tousty chutnají i po vychladnutí.
Co byste řekli na toust s houbovou smaženicí, bohatě posypaný sýrem? Kdo má rád žampiony, může vyzkoušet. Do toustů patří i šunka, jarní cibulka, trochu smetany a samozřejmě strouhaný sýr. Dobře zvolené koření chuť toustů ještě podtrhne. Zapečeme a podáváme teplé i studené.
Méně obvyklá kombinace v toustech nadchne ty, kdo si potrpí na plísňové sýry. Plátky toustového chleba naplníme uzeným nebo šunkou a přidáme Nivu. Uzavřené tousty ještě namočíme ve vejcích, rozšlehaných s pivem a zakysanou smetanou, a obalíme ve strouhance. Pak usmažíme na pánvi.
Další varianta úpravy spočívá v tom, že nejprve připravíme směs nakrájené šunky, vajec, česneku, hořčice a koření, touto směsí tousty potřeme, uzavřeme a namáčíme v rozšlehaných vejcích. Pak je usmažíme z obou stran v oleji nebo upečeme v kontaktním grilu.
Uvedené recepty jsou příkladem toho, že při chystání toustů můžeme bez obav popustit uzdu své fantazii a plnit tím, co máme nejraději. Důležitou roli hrají sýry, zelenina, případně uzeniny a koření.
Na závěr pro vás máme video, které vás naučí připravit výtečný francouzský toust se sýrem a šunkou.
V čem nejraději tousty připravujete u vás doma? Dáte přednost toustovači, elektrické troubě nebo kontaktnímu grilu? Budeme rádi za vaše zkušenosti, které nám napíšete do komentáře pod článkem.
Komentáře