Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zeleninové pomazánky patří k těm nejlevnějším, přitom všichni víme, že čím více zeleniny je na našem stole, tím lépe - je zdravá, plná živin a barev. Vybrali jsme tentokrát recepty, které vás nadchnou a budete se k nim rádi vracet. Vyzkoušejte s námi ty nejlepší kombinace chutí.

Pomazánky jsou výbornou a oblíbenou volbou na přípravu rychlého jídla, připravujeme je k snídani i večeři, můžeme si je vzít do práce i na výlet, často je chystáme jako pohoštění pro návštěvu, dají se snadno připravit i dopředu, nemusí se ohřívat, stačí je jednoduše namazat na pečivo, vzít si je můžeme na cestu i do krabičky a pečivo si cestou dokoupit. Pomazánky jsou dobře použitelné v různých situacích a navíc velmi chutné. Pojďte si tentokrát vyzkoušet ty nejlepší podzimní pomazánky, plné krásně barevné zeleniny.

1. místo

Cuketové pomazánky připravujeme v létě i na podzim. Dají se do nich dobře zužitkovat starší cukety, které je potřeba oloupat a odstranit z nich semínka, to ale neznamená, že z mladých cuket nejsou chutné. Cuketovou pomazánku rády zavářely už naše babičky. Chuť je pikantní a pomazánka se báječně hodí nejen na topinky, ale i na chleba s máslem, pod maso, k těstovinám nebo k zapékání.

2. místo

Červená řepa je další báječnou surovinou do pomazánek. Použít ji můžeme syrovou i vařenou, velmi dobře se k ní chuťově hodí jemně nastrouhaný křen, který dá pomazánce správný říz. Podle tohoto receptu řepu doplňte Lučinou a nastrouhaným eidamem. Na ochucení je vhodný česnek (nebo křen), sůl a mletý pepř.

3. místo

Celerová pomazánka je velkým hitem. Je krásně osvěžující, lahodná, výtečná na chlebíčky i k celozrnnému chlebu. Kromě celeru na ni budete potřebovat ještě mrkev, očištěnou zeleninu jemně nastrouhejte v poměru 1:1. Přidejte majonézu, mletý pepř a citrónovou šťávu. Výsledek vás příjemně překvapí.

4. místo

Další celerová pomazánka obsahuje už více surovin, kromě mrkve a cibule přidejte ještě nastrouhaný eidam a měkký salám. Nezapomeňte na sterilované okurky, trochu hořčice a tatarskou omáčku. Pomazánka je výborná na chlebíčky, oceníte ji při přípravě pohoštění pro návštěvu a spokojeni budou i hosté.

5. místo

Mrkvová pomazánka je typickou pomazánkou pro děti, má pěknou barvu a příjemnou chuť. Dá se připravovat různými způsoby, mrkev musí být jemně nastrouhaná a dochucená. Podle našeho receptu vytvoříte pomazánku, kterou ocení dospělí. Mrkev je v ní doplněná tatarskou omáčkou, česnekem a mletým pepřem. Pro děti připravte raději odlehčenou verzi.

6. místo

Červené zelí chutná v pomazánce překvapivě dobře. Použijte sterilované zelí ze sklenice, slijte z něho přebytečnou šťávu a zelí ještě jemně nakrájejte. Podle tohoto receptu k němu přidejte vařená vajíčka, nastrouhaný salám, cibuli a majolku. Ochuťte pomazánku pepřem a solí. Červené zelí na první pohled připomíná uzeninu a hosté stěží poznají, co je salám a co zelí.

7. místo

Tvarohové pomazánky jsou velmi oblíbené a dají se doplňovat různou zeleninou, nejčastěji cibulí a červenými paprikami. Ovšem podle tohoto receptu k tvarohu přidejte pěknou dávku jemně nastrouhaného pórku, trochu majonézy a mletý pepř. Pomazánka báječně chutná s tmavým pečivem.

Dýňové pomazánky jsou další skvělou volbou. Nejjednodušší je příprava pomazánky z dýně hokkaido, kterou není potřeba loupat. Pokud jste upekli v troubě dýni, trochu si na pomazánku pokaždé odložte stranou. Variant přípravy je více, podle našeho receptu ještě potřebujete sýr Cottage, česnek a cibuli

Je celá řada druhů zeleniny, na které v našem přehledu již nezbylo místo. Na zdobení namazaných krajíců i do pomazánek jistě oceníte kapie, rajčata, naťovou petržel, bazalku, ředkvičky i celou řadu dalších pokladů z vlastní zahrady nebo z nejbližšího obchodu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky