Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarožník je česká odpověď na recepty na brownies. Zdravý moučník z tvarohu, cukru a vajec obsahuje jen mimimum mouky nebo dokonce žádnou - zato je jemný, šťavnatý a má svěží, nakyslou chuť.

Pod slovem "tvarožník" si představíme různé druhy chutných moučníků - koláč s ovocem, tvarohové řezy nebo nepečený dort. V mnoha kuchařkách a receptech se však tento dezert jmenuje "pečený tvaroh", což znamená to samé co tvarožník.

Jak připravit jednoduchý tvarožník

Formu o průměru 15–20 cm vyložíme pečicím papírem potřeným máslem:

  • Ušleháme 2 žloutky a 2 lžíce cukru do nadýchané pěny.
  • Přidáme 2 tučné tvarohy a citrónovou kůru. Vyšleháme do hladkého krému.
  • Přisypeme 2 vrchovaté lžíce krupice, 1/2 kypřicího prášku a promícháme.
  • Stěrkou vmícháme sníh ze dvou bílků a přidáme pár rozinek.
  • Těsto nalijeme do formy a pečeme na 170 °C, dokud povrch nezčervená.

Jak vylepšit tvarožník

Existuje pár vychytávek, jak moučník vylepšit a dochutit:

  • Místo krupice použijeme hrubou či polohrubou mouku nebo kokos.
  • Pokud nechceme přidat mouku, zkusíme pudinkový prášek.
  • Pár lžic rozpuštěného másla těsto ještě více zjemní a zvláční.
  • Cukr můžeme lehce nahradit přírodním nebo jiným sladidlem.
  • Jako podklad na dno formy pod tvaroh rozmixujeme sušenky s máslem.

Sladké drobečky

Vychladlý tvarožník krájíme na řezy, které poprášíme cukrem. Můžeme je ozdobit šlehačkou nebo zakysanou smetanou a kousky ovoce se zeleným lístkem meduňky. Pokud použijeme menší kulatou formu nebo zdvojnásobíme množství surovin, připravíme jemný tvarohový dort, který si o šlehačku a ovoce přímo říká.

Komentáře

Další tipy a triky