Tvarožník pro začátečníky: Naučte se připravit rychlý, vláčný a svěží moučník
Tvarožník je česká odpověď na recepty na brownies. Zdravý moučník z tvarohu, cukru a vajec obsahuje jen mimimum mouky nebo dokonce žádnou - zato je jemný, šťavnatý a má svěží, nakyslou chuť.
Pod slovem "tvarožník" si představíme různé druhy chutných moučníků - koláč s ovocem, tvarohové řezy nebo nepečený dort. V mnoha kuchařkách a receptech se však tento dezert jmenuje "pečený tvaroh", což znamená to samé co tvarožník.
Jak připravit jednoduchý tvarožník
Formu o průměru 15–20 cm vyložíme pečicím papírem potřeným máslem:
- Ušleháme 2 žloutky a 2 lžíce cukru do nadýchané pěny.
- Přidáme 2 tučné tvarohy a citrónovou kůru. Vyšleháme do hladkého krému.
- Přisypeme 2 vrchovaté lžíce krupice, 1/2 kypřicího prášku a promícháme.
- Stěrkou vmícháme sníh ze dvou bílků a přidáme pár rozinek.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme na 170 °C, dokud povrch nezčervená.
Jak vylepšit tvarožník
Existuje pár vychytávek, jak moučník vylepšit a dochutit:
- Místo krupice použijeme hrubou či polohrubou mouku nebo kokos.
- Pokud nechceme přidat mouku, zkusíme pudinkový prášek.
- Pár lžic rozpuštěného másla těsto ještě více zjemní a zvláční.
- Cukr můžeme lehce nahradit přírodním nebo jiným sladidlem.
- Jako podklad na dno formy pod tvaroh rozmixujeme sušenky s máslem.
Komentáře