Patří špaldová mouka do vánočního cukroví? Určitě ano, vyzkoušejte ověřené recepty z našeho receptáře
Špaldová mouka se do vánočního cukroví určitě hodí. Buď si ji sami nameleme z celého zrna, nebo si ji rovnou koupíme. Pro začátek jí nahradíme jen část obyčejné mouky. Vyzkoušejte oblíbené recepty z našeho receptáře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pečeme se špaldovou moukou
Špaldová mouka se používá snadno, proto je velmi oblíbená.
- Určitě se hodí i na vánoční pečení, použijeme ji také do těsta na vánočku a na vánoční štolu.
- Než si zvykneme (na chuť i způsob zpracování), lze nahradit špaldovou moukou pouze část bílé mouky.
- Používáme-li špaldovou mouku často, zvážíme, zda by se nám vyplatilo koupit domácí mlýnek na obilí. Nejhodnotnější je totiž čerstvě mletá špaldová mouka.
- Pokud si mouku z celého zrna meleme sami, nastavíme co nejjemnější mletí.
- Když špaldovou mouku kupujeme, vybereme si na cukroví hladkou (jemně mletou) mouku.
- Přidaná špaldová mouka mírně změní barvu cukroví - bude tmavší, a také chuť - cukroví získá jemně oříškovou příchuť.
- Špaldová mouka celozrnná je umletá z celého zrna, proto obsahuje všechny výživné části (včetně klíčku).
- Vzhledem k obsahu důležitých látek, které pomletím začnou ztrácet na hodnotě, musíme počítat s tím, že se celozrnná špaldová mouka nehodí k dlouhodobému skladování.
- Pokud víme, že mouku nespotřebujeme brzy, lze ji dobře uzavřenou skladovat i v mrazničce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Linecké pečivo ze špaldové mouky
Do těsta můžeme použít pouze špaldovou mouku, bez přídavku mouky bílé.
- Na linecké těsto potřebujeme 250 g špaldové mouky, 125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 1 vejce, lžičku strouhané citronové kůry, lžičku vanilkového extraktu.
- Vypracujeme hladké těsto (postup je uvedený v receptu), zabalíme ho do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
- Vychlazené těsto rozválíme na pomoučněné ploše a vykrajujeme vybrané tvary.
- Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Stačí 3–5 minut při teplotě 170 ºC.
- Po vychladnutí slepujeme marmeládou, případně dále dozdobíme.
Vanilkové rohlíčky, tentokrát se špaldou
Máte rádi vanilkové rohlíčky? Jedná se o jeden z nejoblíbenějších druhů cukroví, a upéct je můžeme tentokrát ze špaldové mouky (bez použití bílé).
- Potřebujeme 280 g hladké špaldové mouky, 180 g másla, 80 g cukru, 100 g strouhaných mandlí, 2 lžíce mléka.
- Vypracujeme těsto a necháme odpočinout.
- Tvoříme malé rohlíčky a pečeme je ve vyhřáté troubě na 170 ºC asi 5–7 minut.
- Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem.
Špaldové perníčky a zázvorky
Postup je obdobný jako při pečení perníčků z bílé mouky, pouze mouku nahradíme hladkou špaldovou moukou. Perníčky při pečení dobře hlídáme, aby nezačaly příliš tmavnout. I zdobit je můžeme tentokrát zdravěji.
Špaldové tyčky a sušenky
Špaldovou moukou lze nahradit bílou mouku (nebo pouze její část) i v jiném cukroví, můžeme se nechat inspirovat recepty v našem receptáři, případně trochu improvizovat. Naše pečivo pak jistě bude hodnotnější, co se týče obsahu živin.
Věnečky a sušenky ze špaldové mouky
Pro ukázku přidáváme ještě recepty na věnečky a sušenky ze špaldové mouky. Věnečky připravujeme z kynutého těsta. Citronové sušenky jsou z jednoduchého těsta, doplněného citronovou kůrou a šťávou. Vykrájené tvary můžeme dále zdobit.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy obalovat vanilkové rohlíčky v cukru? Správné načasování má velký vliv na výsledný dojem z výborného cukroví
Jak na nelepivé linecké těsto? Rozválejte ho mezi mikrotenovými sáčky a pracujte s ním co nejrychleji
Jak tvarovat vanilkové rohlíčky. Čím ušetřit čas, a co nám pomůže, když nejsme moc zruční
Komentáře