Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patří špaldová mouka do vánočního cukroví? Určitě ano, vyzkoušejte ověřené recepty z našeho receptáře
Zdroj: Top recepty

Špaldová mouka se do vánočního cukroví určitě hodí. Buď si ji sami nameleme z celého zrna, nebo si ji rovnou koupíme. Pro začátek jí nahradíme jen část obyčejné mouky. Vyzkoušejte oblíbené recepty z našeho receptáře.

Špaldovou mouku použijeme obdobně jako bílou pšeničnou mouku. Hodí se na pečení chleba, dalamánků, pizzy, nebo rohlíků. Dáváme ji do sladkého kynutého těsta, i do těst s kypřícím práškem do pečiva. Je vhodná do bábovek, koláčů a muffin. Můžeme ji používat na zahušťování polévek a omáček, připravovat z ní přílohové knedlíky.

Pečeme se špaldovou moukou

Špaldová mouka se používá snadno, proto je velmi oblíbená.

  • Určitě se hodí i na vánoční pečení, použijeme ji také do těsta na vánočku a na vánoční štolu.
  • Než si zvykneme (na chuť i způsob zpracování), lze nahradit špaldovou moukou pouze část bílé mouky.
  • Používáme-li špaldovou mouku často, zvážíme, zda by se nám vyplatilo koupit domácí mlýnek na obilí. Nejhodnotnější je totiž čerstvě mletá špaldová mouka.
  • Pokud si mouku z celého zrna meleme sami, nastavíme co nejjemnější mletí.
  • Když špaldovou mouku kupujeme, vybereme si na cukroví hladkou (jemně mletou) mouku.
  • Přidaná špaldová mouka mírně změní barvu cukroví - bude tmavší, a také chuť - cukroví získá jemně oříškovou příchuť.
  • Špaldová mouka celozrnná je umletá z celého zrna, proto obsahuje všechny výživné části (včetně klíčku).
  • Vzhledem k obsahu důležitých látek, které pomletím začnou ztrácet na hodnotě, musíme počítat s tím, že se celozrnná špaldová mouka nehodí k dlouhodobému skladování.
  • Pokud víme, že mouku nespotřebujeme brzy, lze ji dobře uzavřenou skladovat i v mrazničce.

Linecké pečivo ze špaldové mouky

Do těsta můžeme použít pouze špaldovou mouku, bez přídavku mouky bílé.

  • Na linecké těsto potřebujeme 250 g špaldové mouky, 125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 1 vejce, lžičku strouhané citronové kůry, lžičku vanilkového extraktu.
  • Vypracujeme hladké těsto (postup je uvedený v receptu), zabalíme ho do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
  • Vychlazené těsto rozválíme na pomoučněné ploše a vykrajujeme vybrané tvary. 
  • Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Stačí 3–5 minut při teplotě 170 ºC.
  • Po vychladnutí slepujeme marmeládou, případně dále dozdobíme.

Vanilkové rohlíčky, tentokrát se špaldou

Máte rádi vanilkové rohlíčky? Jedná se o jeden z nejoblíbenějších druhů cukroví, a upéct je můžeme tentokrát ze špaldové mouky (bez použití bílé).

Špaldové perníčky a zázvorky

Postup je obdobný jako při pečení perníčků z bílé mouky, pouze mouku nahradíme hladkou špaldovou moukou. Perníčky při pečení dobře hlídáme, aby nezačaly příliš tmavnout. I zdobit je můžeme tentokrát zdravěji.

Špaldové tyčky a sušenky

Špaldovou moukou lze nahradit bílou mouku (nebo pouze její část) i v jiném cukroví, můžeme se nechat inspirovat recepty v našem receptáři, případně trochu improvizovat. Naše pečivo pak jistě bude hodnotnější, co se týče obsahu živin

Věnečky a sušenky ze špaldové mouky

Pro ukázku přidáváme ještě recepty na věnečky a sušenky ze špaldové mouky. Věnečky připravujeme z kynutého těsta. Citronové sušenky jsou z jednoduchého těsta, doplněného citronovou kůrou a šťávou. Vykrájené tvary můžeme dále zdobit.

Přejeme, aby se vám pečení ze špaldové mouky dařilo. Určitě se ji vyplatí zařadit do jídelníčku.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky