Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kozí mléko je oblíbené pro své výživové hodnoty, které jsou lepší než u kravského mléka. Z kozího mléka si umíme vyrobit spoustu produktů, mezi než patří i kozí máslo. To se vyrábí z kozí smetany, jenže té v mléce nebývá mnoho.

Kozí smetana je proto ceněným produktem. Jsou ale i plemena, která dávají mléko s vyšším obsahem smetany a takové mléko je na výrobu másla vhodnější. Dobrým pomocníkem je odstředivka, pomocí které smetanu z mléka získáme.

Jak vyrobit kozí máslo

K výrobě budeme potřebovat máselnici na stloukání másla nebo kuchyňského robota. Jestli nemáme ani jedno, vystačíme si s obyčejnou zavařovací třílitrovou sklenicí. Do té nalijeme smetanu, uchopíme jednou rukou za dno a druhou za víko a pohybujeme s ní doprava a doleva. Tak simulujeme pohyb smetany v máselnici.

  • Smetanu o teplotě 13–15 °C začneme stloukat nebo šlehat.
  • Vyšlehanou šlehačku přešleháme a šleháme, dokud se nezačne oddělovat máslo od podmáslí.
  • Vzniklou hrudku másla namočíme do ledové vody a několikrát ji v ní propereme, přičemž vodu měníme. Pokračujeme tak dlouho, dokud není voda čistá.
  • Máslu můžeme dát tvar pomocí formy nebo ho jen vytvarujeme do kostky, kterou zabalíme do pečicího papíru a uložíme do lednice.
  • Pro delší trvanlivost lze máslo zamrazit nebo přepustit a vyrobit si ghí.

Kromě másla jde z kozího mléka vyrobit také báječný kozí sýr, který je v poslední době v našich kuchyních velmi populární. Oblíbená a zdravá je i kozí syrovátka, jogurt nebo podmáslí. Kozí produkty jsou často využívány i v kosmetickém průmyslu.

 

Komentáře

Další tipy a triky