Únorová zahrada: Co dělají zahrádkáři, když se těší na jaro

Únorová zahrada ještě zdánlivě odpočívá, ale při oteplení už můžeme vidět první známky blížícího se jara. Možná objevíme na předzahrádce sněženky, ale především už sami začínáme tušit, že zima už nebude mít dlouhé trvání.
Regály obchodů se plní semínky a vším, co si zahrádkáři budou budou chystat na novou sezónu. Zahrada nás ale zatím ještě příliš nepotřebuje, jen občas ji projdeme a zkontrolujeme, případně něco opravíme nebo zajistíme. Počasí je zatím proměnlivé a ještě nás může potrápit mráz.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čemu se věnovat v únoru
Zatím je to hlavně o plánování a chystání všeho potřebného.
- V únoru ještě stále můžeme sklízet některé druhy mrazuvzdorné zeleniny. Jedná se především o růžičkovou, toskánskou a kadeřavou kapustu, které bez problémů snáší chlad.
- Z růžičkové kapusty trháme malé růžičky a pokud je plánujeme použít na tepelnou úpravu, už je raději sklidíme kompletně a zamrazíme.
- Toskánskou kapustu a kadeřávek (kadeřavou kapustu) sklízíme po listech a používáme obdobně jako obyčejnou hlávkovou kapustu.
- Všechny kapusty jsou výborné do polévek, k zapékání v troubě i do různých placiček a karbanátků.
- Během zimy je možné sklízet zimní pórek (alespoň nadzemní části) a hlízy topinambur, které je nejlepší mít přikryté slámou.
- Občas můžeme utrhnout trochu naťové petrželky na zdobení jídel. Petržel je dvouletka a ta, kterou jsme vloni vyseli, přinese letos na jaře pěknou úrodu, jenže pak již půjde do květu a poté na kompost.
- Kompost je stále k dispozici našemu pracovnímu nasazení, a to kdykoliv to počasí dovolí. Můžeme ho přehazovat nebo rozvážet po zahradě.
- Kontrolujeme loňské zásoby ovoce (hlavně jablek), zeleniny a také brambor. Jak se blíží jaro, tak kvalita již klesá a je čas vše postupně spotřebovat. Skladovací prostory při pěkném počasí větráme. Úrodu chráníme před hlodavci a taky před přílišným chladem.
- Hledíme si i zásob v mrazničce a v komoře. Nejenže se nám nabízí mnoho kvalitních produktů, ale také při používání vlastních zásob ušetříme.
- Když je mimořádně teplý únor, můžeme začít s přípravou záhonů na první výsevy, ale není potřeba spěchat. Případné výsevy zakryjeme bílou netkanou textilií.
- Teplé pařeniště je báječná pomoc pro zajištění časné úrody - pokud tuto možnost plánujeme, tak s přípravou již můžeme začít. Důležitá bude vrstva chlévského hnoje, protože se postará o potřebné teplo.
- Připravit si můžeme i fóliovníky nebo skleníky. Půdu zryjeme a doplníme živinami (kompost, Cererit, NPK). Zavlažíme ji a pokud použijeme netkanou textilii, tak se zemina ještě více prohřeje.
- Již nyní začínáme s předpěstováním některých sazenic. Jedná se především o chilli papričky, které mají dlouhou vegetační dobu. Substrát si buď koupíme nebo sami umícháme z kompostu, zahradní zeminy a písku, můžeme přidat i trochu rašeliny. Podívejte se, jak dezinfikovat výsevní substrát.
- Brambory k výsadbě začínáme připravovat asi 6 týdnů před plánovaným termínem. Bedýnky s rozloženými bramborami dáme na světlé místo s teplotou 10–15 °C.
- Připravíme si a nakoupíme semínka na novou sezónu a promyslíme osevní a výsadbový plán.
V únoru se na novou sezónu teprve chystáme, čas zatím využijeme k procházkám. A víte, co patří do ptačích krmítek? Též je příhodný čas z loňských zásob připravit něco dobrého - z jablek se dají upéct báječné moučníky a z brambor třeba ty nejlepší bramboráky.
Komentáře