Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat syrovou zeleninu v soli? Zeleninová směs vydrží až do další sezony a výborně dochutí naše polévky a další jídla
Zdroj: Top recepty

Polévky vaříme skoro každý den, proto potřebujeme něco, čím je dochutíme. Můžeme si koupit hotovou směs (např. Vegetu) nebo kostky zeleninového či jiného bujónu. Ale podzimní hojnost nám poskytuje dobrou příležitost připravit si dochucovadlo podle svého gusta.

Domácí zelenina v soli je k dochucení a doplnění polévek velmi vhodná. Výhodou je, že známe složení - použijeme pouze kvalitní a chutnou zeleninu. Připravená směs je trvanlivá, velmi snadná na přípravu a navíc vyjde velmi levně

Jak připravit zeleninu v soli

Postupujeme podle jednoduchého receptu:

  • Připravíme si 5 kg očištěné syrové zeleniny. Největší část by měla tvořit mrkev, celer a kořenová petržel
  • Směs doplníme další zeleninou, které již bude méně: kedlubny, pórek, květák, cibule, česnek, pastiňák.
  • Přidáme petrželovou a celerovou nať, případně i malé množství libečku.
  • Na doplnění ještě několik rajčat i paprik.
  • Na 5 kg zeleniny potřebujeme 1 kg soli.
  • Zeleninu pomeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme. Promícháme se solí a necháme 24 hodin v chladnu uležet.
  • Potom znovu promícháme a pěchujeme do vypařených skleniček. Mezi vrstvami nesmí být  vzduch.
  • Skleničky zavíčkujeme. Je-li třeba, očistíme okraje. Nezavařujeme. Uložíme do chladna (lednička není potřeba). 
  • Směs vydrží až do další sezony.
  • Do jídel stačí přidat 1–2 lžíce. Směs je slaná, proto pokrmy dosolujeme opatrně.
Polévkovou zeleninu v soli budeme mít vždy po ruce, hodí se velmi dobře do zeleninových, luštěninových a dalších polévek. Můžete uvařit např. "bramborovou polévku od babičky", v její přípravě pomůže názorné video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky