Zeleninové zmrzliny: Oblíbenou letní pochoutku připravíte z dýně, okurky i řepy
Klasickou vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu v životě ochutnal určitě každý z nás. Měli jste už ale zmrzlinu dýňovou, okurkovou nebo řepovou? Že si takovou zmrzlinu nedokážete představit? Tak si ji zkuste udělat podle našich receptů a uvidíte, že vám zachutná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat dýňovou zmrzlinu
Dýně hokaido má v kuchyni široké využití. Nejčastěji se z ní připravuje dýňová polévka. Dýňové pyré se ale často používá i při přípravě domácího chleba nebo při sladkém pečení.
- Uvařte 200 g na kostičky nakrájené dýně hokaido. Po vychladnutí k dýni přilijte 100 ml mléka, dvě lžíce medu a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
- Do směsi přidejte 250 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany a vanilkový extrakt, poté řádně promíchejte.
- Zmrzlinovou směs přelijte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte zamrazit. Během mražení zmrzlinu několikrát promíchejte, aby byla výsledná konzistence bez hrudek.
Jak udělat okurkové nanuky
Salátové okurky se běžně konzumují v syrovém stavu nakrájené na kolečka jako příloha k obědu nebo ve formě salátu s octem a cukrem. V letních měsících se stala oblíbenou okurková limonáda.
- Dvě očištěné salátové okurky nakrájejte na kostky. Kousek okurky můžete nakrájet na kolečka, která si dáte prozatím stranou.
- Nakrájené okurky vložte do mixéru spolu se 150 ml šťávy z citrónu nebo limetky a 150 ml vody. Aby byla zmrzlina sladká, přidejte dvě lžíce medu.
- Směs rozmixujte dohladka. Do formiček na nanuky vložte na plátky nakrájenou okurku, zalijte rozmixovanou směsí a nechte ztuhnout do druhého dne.
Jak udělat zmrzlinu z červené řepy
Červená řepa se dá jíst jak syrová, tak i vařená. Syrová nejlépe chutná se zakysanou smetanou a česnekem. Běžně se používá i při sladkém pečení, protože moučníkům dodá krásnou narůžovělou barvu.
- Jednu větší řepu v celku uvařte, nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na kostky. Přemístěte do mixéru a rozmixujte spolu se 100 ml mléka.
- Podle chuti do směsi přilijte vymačkanou šťávu z citrónu a oslaďte dvěma lžícemi medu nebo jiného sladidla. Přidejte 250 g bílého jogurtu a zamíchejte.
- Směs přelijte do nádoby určené do mrazáku a nechte zamrazit. Během mražení zmrzlinu občas promíchejte, aby směs mrzla rovnoměrně a nevytvořily se v ní hrudky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pokud jste přeci jenom k novým, netradičním chutím zmrzliny skeptičtí, zkuste si připravit klasickou jahodovou zmrzlinu podle našeho videoreceptu.
Komentáře