Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasickou vanilkovou nebo čokoládovou zmrzlinu v životě ochutnal určitě každý z nás. Měli jste už ale zmrzlinu dýňovou, okurkovou nebo řepovou? Že si takovou zmrzlinu nedokážete představit? Tak si ji zkuste udělat podle našich receptů a uvidíte, že vám zachutná.

Zelenina se v poslední době běžně používá při pečení sladkých moučníků, není proto divu, že se ve světě již připravují i zeleninové zmrzliny. Kromě zeleniny můžete do zmrzliny nasekat kousky čokolády, oblíbených oříšků nebo sušenek podle chuti.

Jak udělat dýňovou zmrzlinu

Dýně hokaido má v kuchyni široké využití. Nejčastěji se z ní připravuje dýňová polévka. Dýňové pyré se ale často používá i při přípravě domácího chleba nebo při sladkém pečení.

  • Uvařte 200 g na kostičky nakrájené dýně hokaido. Po vychladnutí k dýni přilijte 100 ml mléka, dvě lžíce medu a vše rozmixujte tyčovým mixérem. 
  • Do směsi přidejte 250 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany a vanilkový extrakt, poté řádně promíchejte. 
  • Zmrzlinovou směs přelijte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte zamrazit. Během mražení zmrzlinu několikrát promíchejte, aby byla výsledná konzistence bez hrudek.

Jak udělat okurkové nanuky

Salátové okurky se běžně konzumují v syrovém stavu nakrájené na kolečka jako příloha k obědu nebo ve formě salátu s octem a cukrem. V letních měsících se stala oblíbenou okurková limonáda.

  • Dvě očištěné salátové okurky nakrájejte na kostky. Kousek okurky můžete nakrájet na kolečka, která si dáte prozatím stranou.
  • Nakrájené okurky vložte do mixéru spolu se 150 ml šťávy z citrónu nebo limetky a 150 ml vody. Aby byla zmrzlina sladká, přidejte dvě lžíce medu
  • Směs rozmixujte dohladka. Do formiček na nanuky vložte na plátky nakrájenou okurku, zalijte rozmixovanou směsí a nechte ztuhnout do druhého dne.

Jak udělat zmrzlinu z červené řepy

Červená řepa se dá jíst jak syrová, tak i vařená. Syrová nejlépe chutná se zakysanou smetanou a česnekem. Běžně se používá i při sladkém pečení, protože moučníkům dodá krásnou narůžovělou barvu.

  • Jednu větší řepu v celku uvařte, nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na kostky. Přemístěte do mixéru a rozmixujte spolu se 100 ml mléka.
  • Podle chuti do směsi přilijte vymačkanou šťávu z citrónu a oslaďte dvěma lžícemi medu nebo jiného sladidla. Přidejte 250 g bílého jogurtu a zamíchejte.
  • Směs přelijte do nádoby určené do mrazáku a nechte zamrazit. Během mražení zmrzlinu občas promíchejte, aby směs mrzla rovnoměrně a nevytvořily se v ní hrudky.

Pokud jste přeci jenom k novým, netradičním chutím zmrzliny skeptičtí, zkuste si připravit klasickou jahodovou zmrzlinu podle našeho videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky