Buchty mrkvance jsou populární na Vysočině, ale jednoduše je upečete i doma, ať jste odkudkoli
6. 9. 2022 Vaření
Na první pohled vypadají mrkvance jako normální buchty nebo bochánky a pečou se z klasického kynutého těsta. Překvapí vás ovšem náplň ukrytá uvnitř. Místo povidel je v nich totiž nastrouhaná mrkev. Již od pradávna se mrkvance pojí s městem Polná na Vysočině a právě v době od 9. do 11. září nastává jejich čas.
Dokonalé bochánky plněné mrkví
Přímo z Polné na Vysočině totiž mrkvance nebo také mrkvánky pocházejí. Koho poprvé napadlo upéct kynuté buchty plněné mrkvovou náplní není jasné, jisté však je, že mrkev se na Vysočině pěstovala dlouhá léta. O zvýšení její popularity se pak postaral v 17. století místní šlechtický rod Žejdliců, když zavedl během týdne speciální mrkvový den, aby měli jejich poddaní dostatečný přísun vitaminů. Místní si mrkev oblíbili, stala se jednou ze základních potravin jídelníčku prostých lidí ještě předtím, než se rozšířily brambory, a nakonec se mrkev stala i symbolem Mrkvancové nebo také Mrkvové pouti, která se v Polné koná vždy druhou zářijovou neděli.
Mohlo by vás zajímat
Mrkvancová pouť patří mrkvi
Mrkvancová pouť se slavila na počest patrona Polné, sv. Liguriáše, řeckého poustevníka a mučedníka, který žil zřejmě ve 3. století a jeho ostatky jsou prý uloženy v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polné. Místní se tak obraceli ke svému patronovi s různými prosbami a jedna z nich se přímo týkala právě i mrkve. Dodnes se dochovala říkanka: „Svatý Liguriáši, opatruj nám mrkev naši, ať nám ji přibyslavští neodnáší.“
V sousední Přibyslavi se totiž pěstovala řepa a jejím obyvatelům se tak trochu hanlivě říkalo přibyslavští řepáci. Během mrkvancové pouti se pak vrata domů zdobila mrkví zavěšenou na červené stuze. A také se tradičně pekly mrkvance. I mrkvance si získaly velký věhlas a zachutnaly prý dokonce i slavnému malíři Mikoláši Alšovi při jeho návštěvě Polné. Recept na ně se pak začal šířit po okolí a zakrátko se mrkvance pekly po celé Vysočině.
Těsto na mrkvance voní fenyklem
Mrkvance jsou vlastně opravdu takové klasické buchty nebo spíš bochánky, které se pečou z kynutého těsta. Blízko mají k tzv. řepánkům, které se zase plní cukrovou řepou a oblíbené jsou třeba v Podkrkonoší nebo v Polabí. Těsto na mrkvance je ovšem výjimečné tím, že je kořeněné fenyklem. Jako náplň se pak používá najemno nastrouhaná mrkev rovněž dochucená fenyklem. Přestože jde o sladké buchty, místní si je rádi vychutnávali i jako přílohu ke slaným pokrmům. S oblibou je třeba přikusovali k bramboračce.
Recept na pravé mrkvance z Polné
Jak už to tak bývá u podobných regionálních specialit, receptů na ně je spousta a každá hospodyňka v Polné si zakládá na tom, že právě její mrkvance jsou ty nejlepší. Podle jedné z nich si můžete mrkvance upéct i vy.
Budete potřebovat: 1 kg mouky (600 g polohrubé, 400 g hladké), 200 g másla a 1 lžíci sádla, 200 g cukru, 3 žloutky, 50 g kvasnic, sůl, asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů, mléko dle potřeby a mák na ozdobu. Na náplň si připravte: 1,5 kg strouhané mrkve, 250 g cukru, 1 vanilkový cukr, 50 celých nebo rozemletých fenyklů, 100 g másla.
Postup: Z droždí, vlažného mléka, lžíce cukru a trochy mouky nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr, sůl, rozdrcené fenykly a žloutky a přidejte vzešlý kvásek. Promíchejte a přilijte rozpuštěné máslo se sádlem. Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Mezitím na másle poduste strouhanou mrkev s cukrem a kořením. Udušenou mrkev nechte vychladit. Zůstane-li v mrkvi šťáva, po lehkém pomačkání ji slijte. Vykynuté těsto rozválejte na plát, vykrojte z něj kolečka, do každého dejte trochu mrkvové náplně a vytvarujte bochánky. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech, aby se vám nespekly. Okraje potřete máslem, vršek zbylým bílkem a posypejte celým mákem. Plech s mrkvánky vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 20 minut, dozlatova. Vychladlé mrkvánky potřete na posypaném vršku rozpuštěným máslem a hojně posypejte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Zdroje informací:
Vysocina.rozhlas.cz
Mesto-polna.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou
Jak na kynuté těsto, aby rychleji vykynulo. Těšíme se na kynutý koláč s ovocem, ale máme málo času? Poradíme, jak na to
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Čas švestek, švestkových bublanin a koláčů. Upečme si jemné a vláčné buďáky, buchty plněné švestkami a mákem!
Britský král Eduard VII.: Syn královny Viktorie tak miloval jídlo, že požadoval hodinové přestávky v opeře, aby se najedl
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu