Dramatické semifinále Pohlreichova souboje: Vietnamské bistro „U dvou cibulí“ statečně zabojovalo s luxusní restaurací Salabka
26. 4. 2023 Ostatní
Druhé semifinále Pohlreichova souboje restaurací opět nabídlo dramatické klání, o jehož výsledku nakonec rozhodly drobné detaily. Vietnamská restaurace Nhà hai hànhn, neboli Dům u dvou Cibulí, se postavila proti zážitkové Salabce a z počátku nerovného souboje rozpoutala nečekanou bitvu. Na jejím konci se diváci TV Nova dozvěděli, kdo se postaví proti olomoucké Long Story Short v souboji o titul v kulinářské show Zdeňka Pohlreicha.
Tajný host rozhodl
Kromě Restaurantu a vinařství Salabka, který se nachází nedaleko pražské zoologické zahrady, a smíchovského bistra Nhà hai hànhn, v českém překladu „Domu u dvou Cibulí“, se o finále pokusila zabojovat i restaurace s americkým konceptem Dock House. Právě michelský podnik ovšem po návštěvě druhého Pohlreichova tajného hosta tahal za kratší konec.
Servis v této jinak skvělé restauraci malinko skřípal už poprvé a opakovalo se to i nyní. „Pět minut máme prázdné talíře a čekáme, že se nám bude někdo věnovat. Když se to navalí, ten servis, i když byl doteď excelentní, tak jde do háje,“ hodnotila Pohlreichem vyslaná dáma. A to asi zpečetilo osud amerického steak house. Dál postoupily jen Salabka a Dům u dvou cibulí.
Mohlo by vás zajímat
Zážitek s přidanou hodnotou
Již po prvním testu Salabky bylo jasné, že tato zážitková restaurace pod vedením Petra Kunce de facto nemá slabinu. Šestichodové menu dokazovalo, že zdejší šéfkuchař si jde tvrdě za svým snem, kterým není nic menšího, než michelinská hvězda. I druhá návštěva tajného hosta dopadla bezchybně. Amuse bouche v podobě bramborového consommé, bramborové espumy a prachu z bramborových slupek, doplněný mufloním steakem a malinovým consommé, zabodovaly. Lahev vína jako prezent k výročí hostů už byla jen třešničkou na dortu.
Bistro s nečekanou kvalitou
Nenápadné bistro uprostřed Prahy, kde na vás dýchne rodinná atmosféra s vůní Hanoje, jak podnik prezentoval sám "velký šéf", ukázalo, že host a dobré jídlo jsou pro šéfkuchaře Tomáše Cibulku a jeho partnerku Tiny na prvním místě. V Domě u dvou Cibulí se zkrátka cítíte jako doma.
Pohlreichův tajný zvěd navíc upozornil na paradox mezi tím, že je jídlo podáváno na plastovém stole a „servíruje ho takový profesionál, bohyně“. Právě i to nakonec rozhodlo o tom, že Salabku do semifinále doprovodil Dům u dvou cibulí.
Mohlo by vás zajímat
Pop-up podruhé
Stejně jako v prvním souboji o finále, v němž se utkala italská restaurace Dejvická 34 s moderní českou kuchyní v podání Long Story Short z Olomouce, bylo úkolem pro semifinalisty vytvořit pop-up restauraci v prázdných prostorách Makro akademie. Zatímco Petr Kunc podle svých slov z úkolu málem dostal infarkt, Cibulka ho bral jako velkou výzvu.
Oba podniky dostaly základní budget 100 tisíc korun a osm hodin času, než přijde 40 hostů hodnotit jejich práci. Pro Salabku bylo důležité zachovat svůj koncept, ale přitom vytvořit domáčtější atmosféru, Dům u dvou cibulí se naopak rozhodl zariskovat se streetfoodem.
„Bude to punkdining. Punk je to tím, že hosté budou sedět na ulici a dining v tom, že jídlo budou mít jako od našich soupeřů,“ komentovala vedoucí servisu „Cibulí“ Phuong Anh Tran, zvaná Tiny.
Mohlo by vás zajímat
Ryba, kačer a krupicová kaše
Salabka proti tomuto menu postavila jako předkrmy pstruha duhového s petrželovým prachem a kaviárem nebo čočku beluga se zauzenými tuňákovými hoblinkami, hlavní chod vybírali hosté mezi kačeřím prsem nebo dýňotem z dýňového pyré, sladkokyselé dýně, dýňových semínek a dýňového oleje se sladkokyselým květákem a tvarohovou espumou.
Jako dezert byla u stolu servírovaná krupicová kaše s rozmarýnovým ananasem a espumou z lesního ovoce, prachem z bílé čokolády a čokoládovou drobenkou nebo čokoládová ganache se slaným karamelem a jogurtovou zmrzlinou.
Vůně podtrhla atmosféru
Příchod dvaceti hostů do každého z rychle zkompletovaných podniků přinesl do obou kuchyní lehkou nervozitu. Soupeři si přesto před důležitým kláním popřáli hodně štěstí. Prvním úspěchem pro ně byl fakt, že se zákazníkům vytvořené pop-up restaurace zalíbily.
„Zaujalo mě to, hlavně ty detaily. Kočka štěstí má stejnou barvu jako příbory, ubrus ladí ke skleničkám, vizuálně to vtáhne,“ oceňovala mladá slečna interiér Nhà hai hànhn, do nějž Tiny pro umocnění atmosféry umístila difuzér s kořením, používaným při výrobě polévky Pho Bo. U Salabky hosté vysoce hodnotili, že se povedlo udělat restauraci útulnou, i když je to pouze na jeden večer, chválili také použité zlaté detaily, které podle názoru zákazníků působily elegantně.
Nespokojený host
Počáteční tlak vyvrcholil zmatkem při výdeji pokrmů obou soutěžících týmů. O něm však neměli hosté ponětí, a tak si užívali chody, které jim byly servírovány. „Jsou tam všechny chutě, které člověk z Bún bò Nam Bô zná, ale vše v jiné formě, je to hezké,“ hodnotila předkrm „Cibulí“ jedna z přítomných dam. V druhé restauraci ovšem nastal zádrhel s hostem, kterému nevyhovovalo kačeří prso, jež si objednal. Šéfkuchař Salabky ovšem zareagoval rychle a poslal z kuchyně náhradní jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Rozhodlo pár detailů
Výdej pokrmů lépe zvládal tým Petra Kunce, který byl vždy o krok před svým konkurentem. V momentě, kdy začínal podávat hlavní chody, Nhà hai hànhn teprve končil s předkrmy, stejná situace se opakovala u dezertů. I to zřejmě mohlo ovlivnit rozhodnutí Zdeňka Pohlreicha, který se po skončení večera rozhodl, že do finále své soutěže pošle Restaurant a vinařství Salabka.
Poslední souboj restaurací tedy svede dohromady Salabku, zážitkovou restauraci z Prahy, a moderní českou kuchyni, kterou prezentují v olomouckém Long Story Short. Jak bude vypadat finálový večer a jaká budou jeho pravidla, se diváci dozví již příští středu 3. května na TV Nova.
Náš tip: Připomeňte si s námi v galerii, jak se dnes vařilo:
Fotogalerie - Pohlreichův souboj restaurací - semifinále - Salabka, Cibule, Dock House
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak podle cukráře Josefa Maršálka dovést k dokonalosti laskonky a makronky? Fígl je v přípravě italského a švýcarského sněhu
Espuma je hitem v kuchařském názvosloví. Jedná se o pěnu, jejíž využití je velice široké. Výroba je snadná
Jídelní rozmary slavných: Andy Warhol miloval chleba s marmeládou a neuvěřitelných dvacet let jedl k obědu rajčatovou polévku
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Naďa Konvalinková ráda jí i vaří a kulajda podle jejího receptu chutná úplně fantasticky
Dramatické semifinále Pohlreichova souboje: Vietnamské bistro „U dvou cibulí“ statečně zabojovalo s luxusní restaurací Salabka
Jídelníček na zámořských lodích 19. století: Při čtení se sbíhají chutě! Podávaly se lívanečky, smažený platýz, šampaňské i zmrzlina