Hovězí maso na houbách je česká klasika. Libová loupaná plec je zárukou báječné šťavnatosti, chuť a vůni dodají čerstvé houby
28. 8. 2023 Vaření
Konečně rostou a z lesa nosíme košíky voňavých hub. Tak proč si z nich nepřipravit naši tradiční klasiku, hovězí maso na houbách? Báječný oběd nebo večeři si můžeme vychutnat s bramborovou kaší nebo hezky česky s knedlíkem.
Které houby vybrat k hovězímu
S blížícím se podzimem mají své žně houbaři, kteří se vydávají do lesů hledat houbové poklady. K hovězímu masu jsou nejlepší hřibovité houby (praváci, křemenáči, klouzci, kozáci), ale také bedly nebo růžovky. Výborné jsou i žampiony a lišky. Ze směsi čerstvých zdravých hub můžeme připravit vynikající jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Které hovězí maso se hodí do omáčky
Základem tohoto pokrmu je kromě hub také hovězí maso. Obvykle se využívá zadní maso: roštěnec, případně kýta. Strávníci ocení, když bude maso libové, bez klihovatých a prorostlých částí. Výbornou variantou je také loupaná plec. Tuto část masa najdeme ve střední oblasti plece na přední noze. Jde o velmi jemný sval. Typické je pro něj mramorování a šlacha plná kolagenu. Tento druh masa tepelnou úpravou změkne a zrosolovatí a to je výborná konzistence do omáčky.
Jak dochutit omáčku s houbami
Omáčka skvěle chutná s česnekem, pepřem, solí a majoránkou, ale můžeme ji ještě doplnit třeba o houbové koření. Dá se koupit, ale také doma připravit z nadrcených sušených hub, kmínu, pepře, libečku, koriandru a muškátového oříšku.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Hovězí maso na houbách
Co je třeba na přípravu pokrmu? 4 plátky hovězího masa (třeba loupané plece, vysoké asi 1,5 - 2 cm), 200 g čerstvých hub, 1 velká cibule, 100 g špeku, 1 lžíce majoránky, 1 lžička čerstvě nadrceného pepře, 2 stroužky česneku, asi 300 ml vývaru, hladká mouka, sůl a olej.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Také špek pokrájejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte je na plátky. Plátky masa u šlachy nařízněte, maso se pak nekroutí. Posolte ho a opepřete částí pepře.
Připravte si hrnec se silným dnem, nalijte do něj olej a rozehřejte. Do horkého oleje dejte hovězí a opečte ho z obou stran. Maso pak vyndejte a do hrnce dejte cibuli se špekem. Vše orestujte a znovu vraťte maso. Dosypejte zbytek pepře, podlijte vývarem asi do poloviny výšky masa a nechte vařit mírným varem. Vařte asi necelou hodinu a podle potřeby případně dolijte vývar.
Ke konci varu očistěte česnek, prolisujte ho a přidejte k masu. Majoránku promněte v dlaních a také ji přidejte do hrnce. Když je maso měkké, tak ho vyndejte z hrnce do misky a přikryjte ji, aby neoschlo. Zbylou šťávu nechte vydusit na tuk. Přidejte houby, zaprašte je moukou, restujte a podlijte zbytkem vývaru nebo trochou vody. Zmírněte plamen a nechte za občasného promíchání provařit. Když se začne oddělovat tuk, můžete dát maso k omáčce prohřát.
K tomuto pokrmu se výborně hodí bramborová příloha: bramborová kaše, bramborový knedlík, ale i šťouchané brambory.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více