Hovězí guláš na pivu zahuštěný bramborou: Správně orestovaná cibule dodá typickou chuť, černé pivo zase výraznou barvu
26. 3. 2024 Vaření
Poctivý guláš patří mezi klasiku českých jídel. Jednou z jeho variant je hovězí guláš na pivu zahuštěný bramborem. Výsledkem je jídlo, které nezklame a s přehledem se dá servírovat i při slavnostích příležitostech.
Co patří do hovězího guláše na pivu
Hovězí guláš patří mezi naše oblíbená jídla. Pochutnají si na něm řemeslníci při práci na domě, ale také potěší při rodinné či jiné oslavě.
Kromě hovězího masa a piva, na které se podíváme podrobněji později, do tohoto guláše patří pořádá dávka cibule, kterou je třeba důkladně připravit. Nahrubo nakrájenou cibuli nejdřív nemusíme míchat, ale když začne tmavnout, je důležité ji hlídat, aby se nespálila. Dále do guláše patří sladká paprika a rajský protlak, na ochucení česnek a na podlití vývar (hovězí nebo zeleninový) či voda. Z koření pak přidáváme kmín, pepř a sůl. Pokud máme raději pikantnější jídla, můžeme přidat i chilli. Chuť pozvedne i uzená paprika.
Mohlo by vás zajímat
Jaké hovězí maso je nejlepší na guláš
Aby byl guláš vynikající, je třeba zvolit to správné hovězí maso. Nejoblíbenější varianty jsou kližka, krk, ale i karabáček. Výsledek se vždy mírně liší. Přední i zadní kližka obsahuje klihovaté části. Ty v guláši poslouží k tomu, že jídlo získá výraznější chuť díky jejich rozpuštění. Hovězí krk je něco mezi kližkou a karabáčkem. Ten je zase spíše libovější. Každopádně, pokud v mase je tučnější část, můžeme ji vyříznout podle potřeby. Zkrátka tak, jak nám guláš chutná nejvíce.
Kdy a které pivo dát do guláše
Při zvažování, které pivo dát do guláše, bychom se měli hlavně řídit jeho chutí a barvou. Stačí 10°. Může být i černé, tím bude mít guláš tmavší barvu. Pivo přidáváme do jídla v době, kdy je maso zatažené a už je v omáčce protlak a paprika, nejpozději by to mělo být zhruba čtvrt hodiny před koncem varu.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak připravit hovězí guláš na pivu zahuštěný bramborou
Na 6 porcí potřebujete: 1 kg hovězího šálu z mladého býčka (část hovězího zadního, ale ne úplně tak libová jako na roštěnky nebo svíčkovou), 6 ks velkých cibulí, 0,5 l piva, 1 lžičku hrubozrnné soli, 3 lžičky rajského protlaku, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky mletého chilli, 1 lžičku uzené mleté papriky, 1,5 lžíce sladké mleté papriky, cca 0,5-0,75 l vody, 1 velkou strouhanou bramboru, 2 lžíce másla a 3 lžíce slunečnicového oleje.
Jak na to? Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Maso pokrájejte na kostky. Do hrnce se silným dnem dejte máslo a olej a rozehřejte je. Přidejte cibuli a orestujte ji, dokud lehce nezhnědne, trvá to asi 10 minut. Pak přidejte hovězí maso a společně duste dalších 10 minut. Přidejte rajský protlak a koření (drcený kmín, chilli, uzenou a sladkou papriku), osolte, zalijte pivem a nechte pod pokličkou chvíli dusit. Pak dolijte vodu a duste asi 2 hodiny mírným klokotem.
Oloupejte bramboru, nastrouhejte ji najemno a zhruba 10 minut před koncem vaření s ní zahustěte guláš. Nechte ji rozvařit, a pak případně ještě guláš dochuťte (třeba drceným česnekem), pokud bude potřeba. Guláš můžete přímo na talíři doplnit čerstvým nadrobno pokrájeným česnekem.
Jako příloha hovězího guláše na pivu je ideální čerstvý chléb, houskový či karlovarský knedlík a samozřejmě pivo.
Náš tip: Připravte si hovězí guláš podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Šéfkuchař hotelu Pupp nám prozradil recept na legendární karlovarský knedlík. Během festivalu si na něm pochutnává i herec Johny Depp
Letem masovým světem: Vše co potřebujete vědět o hovězím. Jak ho vybrat, jak zamrazit i na co se která část při vaření nejlépe hodí