Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zavařit lečo na zimu? Směs letní zeleniny se sádlem a solí přijde vhod nejen v chladných měsících
Zdroj: Toprecepty

Lečo je jedním z typicky letních jídel. S oblibou jej připravujeme na chatě nebo na chalupě, když nastane sezóna rajčat a paprik. Pokud je ovšem úroda větší, než zvládnete sníst, není nic jednoduššího než si zeleninu uchovat ve sklenici na horší časy. Pak už stačí jen přidat vajíčka a lečo máte hotové za chviličku. 

Lečo nejen z Maďarska

Lečo je původem maďarská specialita, podobné zeleninové dušené pokrmy se ale vyskytují po celém světě. Za všechny lze zmínit třeba francouzské ratatouille nebo arabskou shashouku. Nejblíž má však právě už svým názvem k maďarskému lecsó, jež jsme si u nás trochu upravili k obrazu svému.

Ingredience jsou sice převážně stejné, tedy papriky, rajčata a cibule, jen Maďaři jsou u svého receptu trochu striktnější. Nejvíc kladou důraz na poměr zeleniny, který má být 1 díl cibule, 2 díly rajčat a 4 díly paprik. Důsledné maďarské hospodyňky papriky a rajčata před přípravou ještě loupou. 

Letní zeleninová směs

V zásadě jsou ale pokrmy téměř stejné – zkrátka vynikající směs letní zeleniny, do níž kromě rajčat a paprik můžete využít i další úrodu ze zahrádky, třeba cuketu nebo lilek. V případě, že máte zeleniny dostatek, přímo se nabízí si směs zavařit do sklenic a uchovat si ji do spíže. V zimních měsících pak jen oceníte, že si budete moci připravit lečo ze zeleniny ze zahrádky, která má mnohem lepší chuť. A hlavně ta v obchodech bývá tou dobou poměrně drahá.

Zeleninový základ už pak jen stačí doplnit na pánvi vajíčky, případně i nějakou uzeninou (nejen párkem či klobásou, ale třeba i slaninou) pro ještě lahodnější chuť. A pokud byste si chtěli pochutnat na pravém maďarském leču, můžete klidně přidat i onu zmiňovanou paprikovou pastu nebo mletou papriku.

Jak na dokonalé lečo do skla?

Při přípravě leča na zavaření je důležité nepodusit zeleninu úplně doměkka, neboť ta ještě změkne během samotného zavařování, a nakonec by vám místo leča vznikla jen kaše nevábné konzistence.

Zavařit si můžete jen jednoduše papriky a rajčata do slaného nálevu (tato směs se pak hodí i třeba i pod maso), chcete-li ale opravdový lečo polotovar, přidejte i cibuli. Máte-li rádi pikantní chutě, můžete směs doplnit i chilli papričkou.

Zeleninu doporučujeme připravit na sádle, na povrchu vytvoří tenkou vrstvu, která prodlouží trvanlivost leča. Nezapomeňte ani na dobře vymyté a vysterilované sklenice na zavařování, jen tak vám lečo dlouho vydrží a nezkazí se. A jak tedy lečo do sklenice uděláte? 

Budete potřebovat: 500 g sádla, 1,5 kg cibule, 3 kg čerstvých paprik, 2 kg rajčat, 2 lžičky soli. 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte. Papriky omyjte, očistěte a nakrájejte na proužky. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostky.
  2. Na sádle osmažte cibuli dosklovita až mírně dorůžova. Přidejte papriky a poduste 10–15 minut. Pak vmíchejte rajčata, osolte, ještě malou chvilku poduste a odstavte.
  3. Do předem připravených omytých sklenic přendejte ještě horkou směs, okraje sklenic otřete a sklenice zavíčkujte. Pak je vložte do hrnce s vodou ohřátou na 85 °C. Zavařujte 15-20 minut. 

Náš tip: Při přípravě leča můžete postupovat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku