Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dnes uvařit?

já u nás nic ,jedou jen hasiči a sanitky ;-)

Hezký den, dneska nevařím, mám ještě houbovku. Manžel jel nakoupit, tak si pro sebe něco koupí:-).
Ale dělá mi starost magdalenka. Je to aspon měsíc co tady nebyla. Naposled snad říkala, že jede na dovču. Snad se brzy přihlásí

MarcelaPa: hledala jsem rcp na Tvé ovoce pod pokličkou, ale nenašla - o co se jedná? Snad rozvařené ovoce nebo kompot pod nějakým těstem na způsob Tarte Tatin?

hazel: Stáni líbí se mi jak všem chutná Česká kuchyně:-). A ty musíš mít taky radost. Mi řekne dcera každou chvíli " Mami vař Česky :-D".
Ten švestkový koláč máš parádní, ten bych si dala i já, žádné kraje :-D

Dobry den,
dnes varim kureci polevku a budu delat zapekany kvetak. Zbytek svestkoveho kolace ke kave.
Kolacky vsem chutnali , nejvice s tvarohem. Ja jsem jich udelala malo a tak nekteri ani neochutnali a divili se ze jsou jiz pryc:-8 Na jablkovy zavin je vzdy nejvice uchazecu. Tentokrat ho pekl syn a po nem se jen zaprasilo:-D:-K:-K

Dobré odpoledne:-), my jsme včera dojedli falešně španělské ptáčky, tentokrát s knedlíkem. Dnes bylo ovoce pod pokličkou a udělala jsem zázvorovou limonádu.

Tak u mne na poslední chvíli změna plánu a místo hub byl kousek kapříka, který jsem si nechala stranou, když jsem většinu dávala do mrazáku, aby byl na vánoce, pokud už nebude čerstvější.

Nadja: babička mi řekla, že dřív se nemám vracet domů. Ale oni se našli nějací místní kluci, co místo mámě pomáhali mě :-D

tara23: Věrko, to snad každý česáč někdy plachtil - obsah koše pěkně na plachtu, přebrat a pak teprve na míru. Ale to k tomu patřilo. Byla jsi dobrá, když jsi udělala 6 věrtelů. My obvykle mívali 4, občas se zadařilo a bylo jich i 5.:-D:-D:-D

tara23: u nás se dost používal univerzální "stolní" olej, neb jiný nebyl. Máslo bývalo na chleba a na přímé maštění, jinak na pečení nějaký umělý tuk - výběr moc nebyl (dle hesla "Sana, rodná sestra másla").
V nedávných letech jsem také používala rostlinné tuky jako Perlu apod. Teď už zase jen máslo, sádlo na smažení i občas na chleba, jen na pečení tuk Zlatá Haná s přidáním kousku másla. Olej mám doma vždycky - pro případ, že dojde sádlo a do proslulé olejové bábovky. Kupuji obvykle řepkový. Ze slunečnicového jsem jednou dělala majonézu a byla hořká, tak už se mu vyhýbám. Olivový mi nechutná.
<3<3<3 Jahodovými knedlíky mi děláš chutě - mňam.

Nadja: Nadi máme stejné vzpomínky. Můj děda byl každý rok u pražské ekonomické školy. Jeden rok, se začalo česat nějak později, tak jsem z místníma nechodila, ale chodila za dědou. Když jsem holkám řekla, kdo je u míry, posílaly mi sypat:-Q
Děda byl nekompromisní, " Máš to samé lupení, sbal si to a jdi ". To byly časy a ty večery:-Q.
Když jsem česala, tak jsem měla od babičky nakázáno 6 věrtelů :-Q. Každý rok jsem se na chmel těšila.
Byla jsem tam i v 68, když přijeli Rusáci a plížili jsme se na chmelnici namáčknuté na baráky.
Tam jezdili po karlovarce do Prahy

tara23: :-O jé Kněževes - tam jsem byla na chmelu! My to tehdy nebrali jako práci, ale spíš jako zábavu a legrace jsme si užili ....., zvláště když nám při strhávání štok spadl na hlavu a nemohli jsme se z něj vymotat. A když jsme šištice přesypávali z koše do věrtelu, tak pěkně načechrávat, aby ho bylo víc ..... A vzpomínám si, jak jedna "ziskuchtivá" kamarádka se vsadila, že za několik věrtelů překousne housenku - tak kluci nelenili a hledali, až našli takovou pořádně vypasenou a chlupatou a pak se konal velký rituál oplachování v čaji (voda nebyla) a příprava na akci, hlavně psychická. A když ji překousla, tak jsme jí museli nasypávat svůj pracně natrhaný chmel do jejího koše. To byly časy ........
<3<3<3 A hrášek také u nás JZĎáci pár let pěstovali, ale pak přešli na pelušku. Ta sice byla nahořklá, ale zvykli jsme si, když nebylo nic lepšího. A představ si, že jsem letos u silnice objevila pole s hráškem, tak jsem Petra vyhnala na polní pych - vůbec se mu nechtělo, ale když jsem mu řekla, že si tam dojdu sama (o berlích), tak se slitoval a přinesl mi ho plnou kapsu. To jsem se úplně vrátila do dětství. A za týden bylo po hrášku - zaorali ho jako zelené hnojení.;-(

Hezký slunečný i když chladný den:-), Jak jsem říkala včera, pro sebe a pro zetě vařím houbovku bez masa:-K<3, knedlík vyndám z mrazáku. Pro manžela a Ellu uvařím jahodové knedlíky, pro které sáhnu taky do mrazáku:-Q. Chtějí hodně tvarohu a polité šlehačkou :-Q. To jím ráda splním, hlavně když je nebudu muset jíst já :-Q

Nadja: Nadi také jsem řepu nikdy neochutnala. Neměla jsem možnost. K babičce jsem jezdila do Kněževse, to je chmelařská vesnice, chodila jsem česat:-D. To se mi moc líbilo:-Q. A pak ty večery, v Kněževsi bylo 2k mladých brigádniků, převážně z pražských škol.
No a Roztoky jsou spíš průmyslová vesnice. Moc polí tady nebylo, akorát vzpomínám že za zahradou několik let byl hrách. To byla dobrota :-Q.
A z domova jsem zvyklá dávat do všeho máslo a smažit na sádle hlavně řízky. Olivový olej dávám do salátů. Pak ještě občas používám řepkový olej a slunečnicový. Nic jiného nekupuji:-K:-)

Včera jsme měli kuřecí řízek a smaženou bedlu s brkaší. Petrovi dnes upeču kuře a já mám ještě houby.<3

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek