Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčatová šťáva

Pokud máte přebytky červených rajčat, připravte z nich šťávu. Rajčata uvaříte, rozmixujete a propasírujete, nalijete do sklenic a poté je zavaříte v troubě. Tato šťáva je vhodná na přípravu omáček a polévek, nebo ji můžete pít jen tak.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby chladnutí

75 min (35 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby chladnutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Rajčata omyjeme, odstraníme zbytky po stopce a překrájíme na menší kusy. Poté je dáme do hrnce a šťouchadlem na brambory několikrát promačkáme, aby pustila šťávu. Krok 2: Rajčata slabým varem za častého promíchávání vaříme pod pokličkou cca 20 minut. Necháme částečně zchladnout. Krok 3: Rajčata rozmixujeme ponorným mixérem. Poté propasírujeme přes hustý cedník, abychom odstranili slupky a semínka. Krok 4: Šťávu naplníme pod okraj do čistých zavařovacích sklenic, otřeme hrdla a zavíčkujeme. Krok 5: Předehřejeme troubu. Plynovou předehříváme na 3/4 výkon. Připravíme plech s vyšším okrajem. Krok 6: Naplněné sklenice naskládáme na plech. Podlijeme přibližně 2 cm vody a dáme sterilovat do trouby na 20 minut. Krok 7: Sklenice necháme zchladnout. Chladné sklenice uložíme na tmavé a chladnější místo. Krok 8: Takto připravenou šťávu můžeme použít na polévku a omáčku. Po naředění a dochucení dle svých chutí můžeme také použít jako šťávu k pití.

TIP: Víte, že můžete zavařovat i v myčce?

Zveřejněno 2. 9. 2015

Poznámka autorky Anna Kocikova

Rajčatovou šťávu dělám každý rok. Recept na ni jsem tady nenašla. Letos jsem měla z cca 5 kg rajčat 4,2 l hotové šťávy. Tentokrát jsem do hrnce k rajčatům před vařením navíc přidala trochu soli a ve vajíčku na luhování čaje pár hřebíčků, kousek celé skořice a nové koření.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatová šťáva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vkWM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajčatová šťáva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vkWM

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

jar11:Děkuji za komentář i hodnocení:-KBazalka s rajčaty krásně ladí a moc hezky provoní celou kuchyň:-*Já ráda používám i čerstvou rozmarýnku:-)

Dobrý den,
myslím, že se i na Severní Moravě letos podařila všem zahrádkářům docela slušná sklizeň rajských,šťávu dělám také, na zimu je to výborná věc.I já letos trošku experimentovala. Do šťávy dávám jenom trošku soli a sterilizuji, letos jsem při redukci přidala větvičku bazalky / pak odstranila/, krásně vše provonělo. Uvidím ještě jak se osvědčí po otevření v zimě.Drahušce jsem přidala bodík a chválím. Hezký den všem.

Petra:NE !!!

sikulka7: Chytré věci od chytrých lidí ano, ale tohle to zrovna není. :) Ano, teplo ničí zdraví prospěšné látky. Ale mikrovlnka stejně tak jako obyč. trouba. Věřte si čemu chcete, ale do pusy si mě neberte. Stejně tak bych mohla říct něco já o vás, co by se vám nelíbilo. Ale neudělám to, protože nemám tu potřebu.

Petra:líbí se mi vaše sebevědomí, asi jste příliš mladá, co? Neučte mě znát hoax, nejsem blb.Vím, co vím, třeba k tomu časem dojdete. Učte se a čtěte chytré věci od chytrých lidí. Končím debatu, máte svoji pravdu a já taky. Přeju vám hodně štěstí ve vaší nevinnosti.

sikulka7: Také se nechci dohadovat, ale nemůžete věřit všemu, co si přečtete. Říká se tomu hoax...

Petra: nechci se s vámi dohadovat, ale četla jste někdy, co udělá mikrovlnka třeba s vodou?Taky ji mám doma, používala jsem ji k ohřívání potravin, ale teď už skutečně jen vyjímečně. Když jsem si přečetla,jak všechno ničí, dávám si pozor.:-S

sikulka7: Mikrovlnka to zničí stejně tak, jako jiný tepelný zdroj...

pilatka3 8. 9. 2015 12:38
To jsem netušila, tak si ji všichni pořizují. Tak to asi začnu používat myčku a klasik troubu.:-//

Ach jo, mikrovlnka zničí všechno dobré, co v potravinách je. Je to škoda. :-S

pilstka3 7. 9. 2015 22:38
Já všechna rajčata rozmixuji, dám do sklenic,uzavřu a zavařím v mikrovlnce. Jsou pak použitelná na přípravu různých pokrmů. Stačí prolét přes cedník, nerozmixovaná semínka se zachytí. Hlavně tak zpracuji ta popraskaná.:-))

Tak tohleto je nejlepší návod k zavařování:yes:. Až seženu sud, nakoupím hafo rajčat a jdu do toho! Dávám bodík:-8;-)

No, také si dovolím se svou troškou do mlýnice:-)
Pokud byste těch rajčat měli opravdu hafo, tak v Itálii naskládají sklenice (proložené pytli, že aby se nepotloukly až začnou poskakovat) do 200 litrového sudu, zalejí to vodou, nahoru dají syrový zemák, zadeklují, pod sudem zatopí a když je ta brambora k jídlu, tak je vymalováno...

Chci přidat radu k zavařování. Celý život zavařuju v zavařovacím hrnci po babičce. Letos jsem vyzkoušela novou metodu - někde jsem to vyčetla - v myčce na nádobí.Je to úžasně jednoduché, naskládám sklenice do myčky a zapnu program. Už jsem takto zavařila plno kompotů a okurek, zatím drží.:-O:-)):-)):-))

Anna Kocikova: Děkuji za radu, určitě vyzkouším zavařování v papňáku.:-)

Tématické fráze:
rajčatová šťáva, rajčatová šťáva recept, stava z rajcat, recept na rajčatovou štávu, rajčatová šťava recepty, šťáva z rajčat - recept, rajčatova štava jak udelat, recepty rajčatova šťáva, jak udělat rajčatovou šťávu, rajčatový stava, recept rajcatova stava, rajčatova štava a zdraví, zavarovani rajcatove stavy, rajcatovastava, rajcatova stava zavarovani, rajčata štáva, recept na stavu z rajcat, šťáva z rajčat recept, račatová šťáva, domácí rajčatová šťáva

Suroviny:
rajče

Přidat fotografie receptu