Domácí chléb bez hnětení
Chcete si upéct domácí křupavý chléb, ale odrazuje vás složitý postup hnětení a překládání těsta? Právě pro vás je tento recept. Upéct podle něj chlebík zvládne doslova každý. Výsledek je vzhledem k vynaložené práci naprosto parádní.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 748 kJ / 7 110 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 211,75 g |
Tuky | 32,75 g |
Vláknina | 87,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12,84 g |
Sůl | 32,00 g |
Sacharidy | 1 448,20 g |
Postup přípravy
Přidáme vodu. Krok 2: Suroviny promícháme aby vzniklo řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse obrátíme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Krok 3: Zatím rozpálíme troubu na 230 °C a vložíme do ní prázdný kastrol (litinový nebo silný nerez či smalt, průměru asi 21-23 cm a suchý!). Hrnec necháme rozpálit cca 30 minut. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem. Krok 4: Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 °C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 °C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 minut rozpálení suchého kastrolu.
Zveřejněno 28. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí chléb bez hnětení
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B8PJ
Moje poznámka
Domácí chléb bez hnětení
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B8PJ
Nejnovější recepty
Čočková polévka s batáty a mangoldem
Přidáno před 9 hodinami
Chřestová polévka
Přidáno před 9 hodinami
Rebarborovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno před 9 hodinami
Rychlovka z králíka (nízkosacharidová strava)
Přidáno před 10 hodinami
Hovězí trhané maso
Přidáno před 12 hodinami
Směs hub na cibulce a medvědím česneku s těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Směs hub na cibulce a medvědím česneku s těstovinami
mariooneta před 26 minutami
Rebarborový koláč
janpoho před 35 minutami
Kopřivový sirup
BlancaL před 1 hodinou
Kopřivový sirup s trochou pampelišek
BlancaL před 1 hodinou
Mini cheesecake
blazenak před 3 hodinami
Domácí česneková pomazánka
radekfiala před 4 hodinami
Pizza bez droždí
hanapelanova18 před 5 hodinami
Tortillový koláč s vejci a ředkvičkami
Antonausprag před 5 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
evik_svistik před 6 hodinami
Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem
Senex před 7 hodinami
Tématické fráze:
chléba bez hnětení,
chleb bez hneteni,
domácí chléb,
chleba bez hnětení recept,
domací chléba,
recept na chleba bez hnětení,
chleba bez hnětení video,
domaci chleb recept,
domácí chléb za 12 kč,
pečení chleba bez hnětení,
recept na chleba,
chléb bez hnětení pečený v kastrolu,
nejlepší recept na domácí chléb,
chléb pečený v kastrolu,
nejlepší domácí chléb,
recept na domácí chleba,
recept na domácí chléb,
nejlepší domácí chleba,
domácí chleba recept,
chléb z pekáčku
Suroviny:
mouka žitná,
mouka hladká,
kmín celý,
sůl,
droždí sušené,
ocet,
voda,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
mouka žitná,
sůl,
droždí sušené,
ocet,
voda
Komentáře (461)
Soudě podle vlastních úspěchů při pečení, tak toto je opravdu blbuvzdorný rcp, tedy až na tu pitomost s roztápěním pece bez vloženého pekáče, že
Kynutí je m.j. odvislé od teploty a času; vykyne i ve studené komoře, ale trvá to déle. Když mě žene čas, tak dám těsto do tepla a třeba mu i trošku přitopím
No a vaši antididakticky pojatou snahu stran kynutých těst nelze hodnotit jinak, než jako chvályhodnou, že
Priste zkusim dat mrizku v troube niz a uvidim, po par pokusech to snad vychytam
Jen jsou tu u každého vyžadovány základy slušného chování, včetně slušně psaných komentářů pod recepty - proto tahle upozornění
Toto je dobrý rcp (pominu-li tu pitomost v bodu 2 s rozpálením trouby na 230°C a teprve POTOM do ní dát hrnec...) a myslím že někde děláte triviální chybu (kdyby byl rcp s polohrubou moukou, tak bych tušil proč se "Italce" nedaří)
Zkuste to znovu od Adama. Nebo zkuste jiný rcp...Tento mám také odzkoušený: http://www.labuznik.cz/recept/chleb-bez-hneteni/
Někde děláte triviální chybu (blbě čtete, vážíte, odměřujete, špatný termostat, atd., atd.)
No, bych vám mohl vyprávět... Vedle mých kopanců je Pulp Fiction poze historka z podsvětí
Mám zaděláno již popáté, první byl dobrý a každý další vynikající, ale kůrčička má tvrdost přímo keramickou.
https://youtu.be/I0t8ZAhb8lQ
No, konkrétně u chleba, ale obecně u pečení při teplotách kolem 200°C mám odzkoušeno, že je to jedno
ráda bych se zeptala, zda-li jde hladká mouka vyměnit za zdravější variantu (kdo s tím má zkušenosti) a je možné použít jablečný ocet? To už by asi neměl správnou chuť, že?
Děkuji za odpověď!
Dělám ho velmi často pro jeho jednoduchost a úžasnou chuť. Povede se s kvasnicemi i s žitným kvasem (pak nedávám ocet), kombinuji různé mouky, přidávám semínka - slunečnice, len apod. Vždycky je vynikající.
V poslední době jej peču když jedu někam na návštěvu jako dárek a chutná prostě všem.
Na pečení se mi víc osvědčila kulatá mísa z varného - jenského skla, která do té doby ležela většinou stranou. Chleba se nikdy nepřichytí a vždy jde krásně vyklopit. Ten kdo ten recept vymyslel byl asi génius - já si jej nemůžu vynachválit.
Nejste šťoura
Pouze se mýlíte
Ďakujem
Zdraví Nataša (taky, :) )
Anneetta:
Ja jsem ho dnes taky zkousela v skl. misce, ale bohuzel se dole prichytil a uz se bochnicek nechtel odlepit, musela jsem ho odtrhnout a tak jsem taky zjistila ze jeste neni dopeceny. Ziji v zahranici a tady mame jinou teplotu na troube.
joyceee:
Té vody jste asi dala moc. Husté těsto nevadí, podstatné je, že musí dlouho kynout.
Zkoušela jsem tvůj chleba. První dva jsem dělala 2hrnky poloh. mouky a 2 hrnky hladké. Byl super. Snězený za 3 hodiny. Třetí chleba jsem dělala 1 hrnek žitné, 1 hladké a 2 polohrubé plus ostatní ingredience a vody 2 a čtvrt hrnku, zdálo se mi husté těsto. Po upečení bezva, ale když jsem ho rozřízla zdál se mi měkký a lepil se na nůž. naspod mi přišel jako zákalec. Můžeš mi poradit čím to bylo jestli vodou nebo moukou? Kyne mi 14 hodin. Moc Tě prosím o radu. Děkuji
casino: Taky si myslím, že nahřívat troubu půl hodiny před vložením hrnku je nesmysl. Záleží na tom, jak dlouho se ta která trouba rozehřívá. Podstatné je, aby se dostatečně rozpálil hrnec, jinak se chleba přilepí
omikalegu@post.sk
nicky292: Pokud je problém s vyklopením, dala bych do kastrolu pečící papír.
Vkládám fotku.
Leošku, nezbývá mi nic jiného, než Ti poslat pusu (snad Ti za to doma nenatlučou).