Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlá "nouzová" polévka

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Pomalu tažené vývary patří mezi kulinářský strop, co se polévek týče, nicméně v domácích podmínkách často nemáme tolik času ani trpělivosti na jejich přípravu. Chutnou a značně rychlejší alternativou je například tato nouzová polévka s bramborem.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 280 kJ /
306 kcal
Bílkoviny11,19 g
Tuky16,88 g
Vláknina7,42 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 183 mg
Sůl0,36 g
Sacharidy24,77 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. Můžeme použít i zbytky lahůdkové cibulky, kterou pokrájíme na kolečka. Krok 2: Očištěnou a oloupanou bramboru, mrkev a celer nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Krok 3: Do hrnce na rozpálený tuk přidáme nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev a chvíli osmažíme, až nám pustí hezkou barvu - tak 3 minutky. Krok 4: Pak přidáme zbývající zeleninu, promícháme a zalijeme litrem horkého vývaru. Nemáme-li vývar, můžeme použít horkou vodu nejlépe z rychlovarné konvice a dochucovadlo dle obliby - gelový bujón, kostička zeleninového bujonu apod. Krok 5: Pod pokličkou od doby varu vaříme 8 minut. Krok 6: Poté do polévky vyklepneme vejce, rozmícháme a ještě 2 minuty mírně provaříme. Krok 7: Přidáme nasekané zelené bylinky, dle potřeby dokořeníme a podáváme.

TIP: Jarní polévky a využití jarních bylinek

Zveřejněno 2. 8. 2011

Poznámka autorky Anna Kocikova

Není to žádný vynález, jen taková nouzová rychlovka, když si partner na poslední chvíli před podáváním jídla vzpomene, že by si přeci jen nějakou polévečku dal a vy výjimečně žádnou nemáte. Já jsem použila zeleninu, kterou jsem zrovna měla, ale můžete dát jakoukoliv. V závěru můžete přidat i prolisovaný česnek. Tato verze polévky je rozhodně lepší, než kostka bujónu rozvařená ve vodě, s přidáním nudlí a nasekané petrželky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlá "nouzová" polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P6kA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlá "nouzová" polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P6kA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (41)

mirimw: Miri,díky moc:-KUž je to delší dobu přidaný rcp a tehdy jsem opravdu používala masox a jiné"kostky"Používám i teď,ale jsou to gelové bujony:-8

Luxusní polévka, opravdu rychlá. měla jsem zbytek uvařené brokolice, přidala jsem. Místo masoxu jsem dala trochu Kuchárek Natur - chuť přírody. Všem moc chutnala a už je v oblíbených receptech. Děkuji. :-):yes:

Až na ten masox. Toto nám varievala mamika, keď nebol čas, s krupičkou alebo vajíčkovými haluškami, ale masox tam nikdy nepridávala, jej smrdel.

Také dělám,říkáme jí polévka šumafuk-jen do ní zavařím ještě trošku polévkových nudlí....nemá chybu:yes:;-)

kustka: Děkuji za komentář:-K

Dělám podobnou, říkáme jí milionová - mrkev, celer, petržel nastrouhám na hrubém struhadle, pórek, brokolici, květák, kapustu nakrájím nadrobno , vše promíchám a osmahnu na másle dozlatova, zaliju vodou, osolím, opepřím, může se přidat masox a povvařím, nasypu dětskou krupičku (podle množství polévky, tak 2 PL) a rozklepnu vajíčko. Zamíchám, povařím a může se podávat.:-D

Jana: :-Q:yes:

Anna Kocikova: když jsem četla jen název polévky, vzpomněla jsem si na babičku. Dělala tu polévku téměř stejně, jen místo bramboru dala rohlík, rozmočil se a polévku zahustil.:-)

Johana Krupska: Také děkuji:-8:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Dělám ji taky s krupičkou a moc nám chutná,když jsem poprvé četla recept,nevěřila jsem,že z toho může být taková dobrota.Používám mraženou polévkovou směs.Jinak vařím i dvouhodinové vývary,je mi už . . . sát,takže mám něco za sebou :-D tahle polévka je překvapivě dobrá.

zdenka: děkuji o podělení se s přípravou:-K

Podobnou polévku jsme dělali doma za mého mládí, jmenovala se "Strunkovická". Prý nám ji udělali v hostinci ve Strunkovicích , jen kousek od slavných Hoštic. Tehdy nebylo nic moc k jídlu, bylo vše na lístky a když parta Sokolů po tůře dorazila hladová na vlak, který stihl ujet, hostinská uvařila ten zahradní zázrak. Na másle orestovala na kostičky květák, kedluben, celer, mrkev a petržel spolu s houbami, které jsme přinesli a uvařila s pár brambory. Osolit a na závěr tam vrazit nějaké rozkvedlané vejce. Bez masoxu a dalších novot vznikne úžasný zelenino-houbový vývar, vonící po másle. <3

vepe6: Děkuji za přečtení receptu a komentář:-K
Masox,bujon a další jiná dochucovadla-to je o zvyku a chuti každého z nás:-8

Jana Hlídková 1. 4. 2016 15:08
Dobrý den, taky tuhle polévku dělám, jen do ní nedávám brambory, ale hrubou krupici a říkáme jí milionová. Nebo udělám jíšku, do které zamíchám vejce, udělají se kusky, které zavařím do polévky - a říkáme jí drndánková. Tyto polévky dělala babička, protože děda miloval polévky, ale i tyhle chudší, takže nemusell být pokaždé vývar. Zdravím.:-)

Marta Miháliková:Martičko,jste můj člověk;-)Také tlakový hrnec(papiňák)používám pomalu už 40 let:-K

Všem děkuji za zájem a komentáře:-K

Jo je dobra.zavaruji do ni krupici taky je velmi oblibena...znam pod nazvem duchodka:yes:www.toprecepty.cz

Jo je dobra.zavaruji do ni krupici taky je velmi oblibena...znam pod nazvem duchodka:yes:

Marta Miháliková 1. 1. 2016 19:16
Táto polievka je super, ale ja pridávam radu ešte na urýchlenie varenia a zároveň zachovania vitamínov a to je uvariť v kuchte /tlakovom hrnci/
Všetky ingrediencie, zemiaky, zeleninu,mrkvu, bujon, petržlenovú a zelerovú vňaťv vložím do vody, pridám soľ, korenie, olej podľa uváženia/ja nedávam/ je to dietna polievka.
Tlakový hrniec zavriem, ked začne fúkať, znížim plyn na minimum a nastavím si časovač na 10 minút.
Je rýchla, výborná, všetko je mäkké, moji synovia ju majú radi.
Tlakový hrniec používam už veľa rokov, všetko tam varím ,mäso,polievky,guláš,zemiaky,som rýchla kuchárka, neviem si bez neho predstaviť život.

kopretinka 31. 12. 2015 07:39
Vypadá luxusně a určitě bude dobrá vyzkouším:-p:yes:

...i s BULGUREM je moc dobrá :-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
rychlá polévka, rychlá a dobrá polévka, rychlé polévky, recepty na rychlé polévky, rychlá polívka, recept na rychlé polévky, recept na rychlou polévku, polévka z masoxu, rychla polevka recept, rychlá dobrá polévka, polévka rychla, dobrá rychlá polévka, polévky recepty, rychlé polívky, jednoduché polévky, recepty rychlá polévka, rychla polevka z masoxu, recept rychlá polévka, polevka ze zbytku guláše, rychlá polévka

Suroviny:
brambory, mrkev, celer, cibule, vývar zeleninový, tuk, vejce, bylinky zelené, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu