Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboračka s čerstvými houbami

Bramboračka s houbami je národní poklad. V každé rodině se vaří trošku jinak. Pokud je ale tato polévka dobře vychucená, nejen že zasytí a zahřeje, zároveň pohladí chuťové buňky i duši strávníka.

Hodnocení receptu je 4,7 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tom Beyk Tom Beyk

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 50 min

65 min (15 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 965 kJ /
1 187 kcal
Bílkoviny23,43 g
Tuky61,40 g
Vláknina35,32 g
Cholesterol 86 mg
Sodík 980 mg
Sůl2,30 g
Sacharidy119,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nakrájíme houby na plátky, oloupanou cibuli najemno, špek, očištěné brambory a zeleninu na kostičky, česnek nasekáme. Krok 2: Houby podusíme na dvou lžících vody na pánvi asi 15 minut doměkka. Krok 3: V hrnci rozpustíme špek, přidáme máslo a zpěníme na této směsi cibuli.
Přidáme kmín, necháme rozvonět. Krok 4: Přisypeme mouku a restujeme do středně tmavé barvy jíšky. Krok 5: Přidáme pokrájenou zeleninu s česnekem, brambory a zalijeme vroucím vývarem nebo vodou do roviny. Přidáme pepř (dle chuti i čubricu, kurkumu), pokud jsme nepoužili vývar, tak i bujón, a přikryté vaříme. Krok 6: Jakmile začne polévka houstnout, zředíme ji vařící vodou nebo zeleninovým vývarem na požadovanou hustotu. Krok 7: Když jsou brambory v polévce měkké, přidáme podušené houby, chvilku provaříme a dochutíme solí (a podle chuti můžeme přidat Maggi). Krok 8: Polévku odstavíme a na závěr vmícháme rozemnutou majoránku.

TIP: Další oblíbená houbová jídla

Zveřejněno 30. 9. 2018

Poznámka autora Tom Beyk

Lepší je, když je více druhů hub, ale z hříbků voní polévka nejvíc.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramboračka s čerstvými houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o48L

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramboračka s čerstvými houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o48L

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Nedal jsem čubricu ani kurkumu, ale Podravka v malém množství neškodí. A protože jsem neměl zelené natě, tak to nevypadá. Ale výsledek byl výborný . Díky za námět.😋🤪

Bramboračku s hříbkama máme moc rádi:-QTome,vyzkoušela jsem tvou vychytávku s podušenými hříbky.Měla jsem babky cca 400 g a pochutnali jsme si:-8Posílám fotky a poděkování:-K

Alcaqqqq: Díky za komentář a jsem moc rád, že chutnalo:-)

Musím říct,že lepší bramboračku jsem ještě nejedla. Naprosto výborný recept. Čubricu jsem teda neměla, ale našla jsem si co,obsahuje a dala tam jednotlivé suroviny, špetku od každé a musím říct tedy,že to polévku dostalo na úplně jinou úroveň. Moc děkuji za tento recept. Všichni jsme si pochutnali.

Freesty: díky za milý komentář a jsem rád, že jsem inspiroval.:-)

Tome, jste nejlepší prznitel!! <3 ..polívka byla LUXUSNÍ! ..moc jsme si s přítelem pochutnali! :-Q ..naštěstí jsme pochopili, že kurkumy má být jen špetka pro barvu a čubrica náhodou krásně voněla a dala tomu šmrnc.. poprvé jsem toto koření vyzkoušela.. měla jsem ho doma ani nevím proč, nerozbalené ještě :--)) ..paráda! Moc díky za recept a určitě vyzkoušíme další tvé recepty! Jsme s přítelem velcí labužníci, takže víme, co je dobré!! :-D :-*

Ahoj lidičky,zdravím Vás!Dnes v pondělí 6.7.2020 jsem zkusil tento recept a musím říct,že polévka se povedla.....Dokonce i moje manželka,vyučená kuchařka s 35-ti letou praxí,mě to pochválila......Navíc se to i hodilo,protože dopoledne nám přinesl zeták téměř plný koš čerstvých hub.Takže do polévky jsem udělal takový mix hub-modráci,hřiby a lišky.Navíc jsem do polévky přidal i 2 bobkové listy.Na závěr na polévku do talíře jsem dal pro chut a ozdobu čerstvou petrželku.No prostě mnamka,určitě jsem nevařil tento recept naposled!Přeji všem dobrou chut.....Pepa68<3:-8:-D:yes:

"...já našel jen jednoho hřiba"
A vo vo vo, vo tom to je... ;-)
Pomineme li "drobnost", že polévka z čerstvých hub je sama o sobě jak hrušková voda (mám ji rád především kvůli "slizkosti" ČERSTVÝCH uvařených klobouků na jazyku) pak pro chuť je fajn přidat trošku, v dlani rozemnutých, SUŠENÝCH hub :yes:
No, autor tedy ulovil sólohřiba:-) a že aby saturoval šest hladových krků, tak této krmi chuti něčím dodati musel, že :-K

To je strašné, čím dokáže někdo zprznit výbornou českou polévku. Dát do bramboračky čubricu je vrchol hlouposti a o těch ostatních vyjmenovaných superdochucovadlech je taky škoda mluvit.8-(8-(:-((:-//;-(:-(

Martick@: ...abys to pochopila i ty...je to psané v závorkách, tak kdo nechce tak to tam nedá.(aby nebyl vrcholně hloupej) :-*
Jinak si myslím, že przním rád a przním dobře...;-)

Houby, cibule, česnek, kořenová zelenina, máslo, majoránka... a ve finále do toho vrazíme Podravku a Maggi:-O PROČ? Všechny chutě jsou přece v těch základních surovinách...:no:

Eja57: ...není nic jednoduššího než to bez Podravky a Maggi vyzkoušet.:-8

:yes::yes:<3

Tématické fráze:
bramboračka s houbami top recepty, bramboracka z čerstvých hub, bramboračka s houbami, bramborová polévka s čerstvými houbami, bramboracka s hriby, houby recepty, bramborova polevka s cerstvymi houbami, bramboračka s čerstvých hub, bramboračka z čerstvých hub recept, bramboračka s čerstvími houbami, bramboračka of bramborová polévka uitleg in het nl, bramborackabz čerstvých hub, bramhoračka z hřiby, bramboračka z čerstvými hub top polévka recept, bramboračka s cerstymi houbami, bramboračka z hřibů, bramoračka s čerstvými houbami, polévka s cerstymi houbami, čerstvé houby do branboracky, bramboračka z cerstvych hob

Suroviny:
houby čerstvé, brambory, zelenina, cibule, česnek, máslo, slanina uzená, mouka hladká, vývar zeleninový, koření čubrica, kurkuma, kmín celý, majoránka sušená, pepř mletý, maggi, sůl

Přidat fotografie receptu