Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosa - indická plněná taštička

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 525 kJ /
1 321 kcal
Bílkoviny34,42 g
Tuky33,20 g
Vláknina19,10 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy215,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravte těsto, které bude půl hodiny, během přípravy náplně, odpočívat při pokojové teplotě. Do misky vsypte prosátou mouku, sůl a přilijte olej. Důkladně mouku s olejem promíchejte. Postupně, ne najednou, přilévejte vodu. Vypracujte těsto, které by mělo být tužší, nikoliv lepivé nebo příliš vláčné. Přibližně jako těsto na domácí těstoviny. Zabalte do folie a nechte odpočívat. Krok 2: Na pánvi s olejem orestujte cibuli, přidejte zázvor a koření a nechte chvilku rozvonět. Pak vmíchejte česnek a vidličkou dobře rozmačkaný brambor. V této chvíli dejte i posekanou chilli papričku a osolte. Brambory míchejte a opékejte cca 3 minuty a poté vsypte hrášek. Opékejte ještě asi dalších 5 minut, případně dochuťte. Směs nechte vychladnout. Krok 3: Těsto ještě jednou propracujte a rozdělte ho na 5 částí. Z každé vytvořte kuličku. Každou kuličku důkladně vyválejte na placku o průměru cca 15 cm a síle 3 mm. Překrojte napůl. Vezměte si k ruce mističku s vodou. Rovný řez potřete prstem trochou vody a cípy přeložte kousek přes sebe. (viz. video níže). Zlehka přimáčkněte a vznikne vám kornoutek. Jednou rukou ho držte v dlani a druhou plňte směsí, pomůže vám dobře kávová lžička. Směs vytlačte od špičky asi do 3/4 kornoutku, okraje opět navlhčete vodou a přitlačte k sobě. A je hotovo. Krok 4: Teď už zbývá samosy jen osmažit. Smažte pozvolna dozlatova, v dostatečné vrstvě oleje. Pokud budete smažit příliš rychle a zprudka, budou se na nich tvořit bubliny a to je nežádoucí. Samosy nechte okapat od přebytečného tuku na papírové utěrce. Podávejte s rájtou.
Na rájtu nastrouhejte nahrubo kus okurky bez vodnatého středu, vmíchejte do bílého jogurtu, přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte. Nakonec přidejte posekanou mátu a případně i koriandr.

Zveřejněno 19. 11. 2018

Poznámka autorky 1974andrea

Samosy jsou smažené indické plněné taštičky. Většinou se plní směsí brambor a zeleného hrášku, která je ochucena kořením, zázvorem a česnekem. Podávají se buď s rájtou nebo pikantním chutney. Jejich výroba je velmi jednoduchá. Dám vám sem odkaz na video, v němž uvidíte, jak z těsta vytvořit kornoutek, který se posléze plní a lehce uzavře. Žádná věda. Pokud byste můj popis postupu nepochopili, video zde https://www.youtube.com/watch?v=0z3kSj184oo

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Samosa - indická plněná taštička

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l4o6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Samosa - indická plněná taštička

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l4o6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
samosa recept, samosa, samosy recept, plněné taštičky, recept samosa, samoza recept, osamosa, samosi recept, samoza recepty, plněné taštičky z jogutrového těsta, samusa recept, plněné taštičky z listového těsta video, plněné taštičky z brambor, samosa recepty, samboosa recept, smažené plněné taštičky, plněná taštička, sanbosa recept, indicke taštičky, indický recept plněné

Suroviny:
mouka hladká, olej, sůl, voda, brambory, cibule šalotka, hrášek mražený, česnek, zázvor, chilli paprika čerstvá, koriandr, semínka hořčičná, olej, sůl, jogurt bílý, okurka salátová, česnek, koriandr, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu