Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš - pravý hospodský

Hodnocení receptu je 4,9 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

habunda

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 210 min bez doby chladnutí

240 min (30 min příprava + 210 min tepelná úprava, bez doby chladnutí)

Ochutnejte tento výborný guláš z hovězího masa. Bohatou chuť mu dodává poctivý cibulový základ, dostatek česneku a vyvážené množství koření. Příprava sice zabere více času, ale spokojenost strávníků vám to jistě vynahradí.

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 224 kJ /
4 356 kcal
Bílkoviny348,47 g
Tuky235,22 g
Vláknina90,33 g
Cholesterol 878 mg
Sodík 6,13 g
Sůl15,00 g
Sacharidy188,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí kližku nakrájíme na kousky cca 1,5x1,5 cm a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Oloupeme a utřeme česnek. Krok 2: Sádlo necháme rozpustit a necháme na něm zhnědnout cibulku (pouze zhnědnout, nenecháme ji spálit, mícháme cca 35-45 minut). Krok 3: Poté přidáme hovězí kližku a necháme zatáhnout. Přidáme červenou papriku a necháme chvilku povařit. Krok 4: Následně přidáme rajský protlak nebo pyré a chvíli povaříme. Krok 5: Pomalu přiléváme po 200 ml vřelého vývaru nebo vody, aby maso nezchladlo, bylo lehce ponořeno, ale neplavalo. Krok 6: Jakmile se začne vypařovat, přilijeme další a tak pokračujeme až do doby, kdy je hovězí měkké. Krok 7: Pak dolijeme vřelou vodu do množství, kolik chceme mít omáčky (guláše). Přidáme jíšku na zahuštění. Krok 8: Přidáváme sůl, pepř a kmín (mletý i celý - a to dle chuti), česnek (cca 5 minut před koncem vaření), majoránku (cca 2 minuty před koncem vaření). Krok 9: Guláš odstavíme a po vychladnutí necháme nejméně 24 hodin v lednici.

TIP: Jak uvařit výborný guláš

Zveřejněno 27. 2. 2019

Poznámka autora habunda

Opravdu doporučuji dělat guláš den dopředu, protože uleželý je nejlepší a rajský protlak v guláši se perfektně osvědčil. Pokud se něco nepodaří a guláš není chuťově dobrý nebo není dost hustý (většinou moc vody), tak lze dochutit hovězím bujónem a jíškou (nakonec je vždy výborný).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš - pravý hospodský

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jr8R

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš - pravý hospodský

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jr8R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Jak tu někdo píše hospodských gulášů je jako hospod v republice ,Pravý hospodský guláš" je podle ČSN 11101

Nám velice chutnal ;-)

"Guláš - pravý hospodský"
janky3: no nazdar, potěš koště...
Jsme rovesníci, ale stran toho guláše je to patrně jediné co máme společné

Rajský protlak do guláše nedávám, ale přidávám koření na bruschetu, kde jsou drcená suchá rajská. Nedělám vývar, ale dám dvě kostky gulášového hov. bujónu ( i do dršťkovky, gulášové masové polévky, segedínu) Vývar je výdaj navíc, jako seniorka vdova musím korunu třikrát obrátit. Gulášové kostky dodají ještě gulášovější chuť. Maso krájím také na malé kostičky, vypadá to, že je ho daleko víc. Moje babička říkala, že maso nemá takovou chuť, co mívalo a používala masox i do sekané. A jaká to byla kuchařka! Prababička vařila ve Vídni u nějakých boháčů, blízkým trůnu a byla velmi chválena. Těžko se s ní loučili, když se vracela do Hoštic, aby se vdála. S tou chutí masa je to fakt, já už přestala jíst kuřata, protože rychle vykrmené kuře už nemá zdaleka takovou chuť, jako mívalo. Je vyhnané hormonama a kdo ví čím ještě. Ještě tak prsa do tortily, nasáknou zeleninou a kořením. Ale mám v oblibě krůtí prsa, z nichž dělám téměř všechno.:-D

MamlajdaD: Přesně....:yes::yes::yes::yes:

mika59: Děkuji za komentář. Guláš musel být výborný s vývarem. Taky se chystám, že udělůám pořádný vývar a uvařím SUPER guláš....;-)

bofinka: Chybička se nevloudila. Guláš ochucuji až na závěr (konkrétně: sůl, pepř, česnek - cca 5 min. před dokončením vaření). To stejné majoránka (prodrolit v dlaních, aby to byo čerstvé). Ale jak píši i ostatní.... - GULÁŠŮ MNOHO VARIANT, PROTO NELZE DOSÁHNOUT TOHO PRAVÉHO, PODLE VAŠICH PŘEDSTAV....

casino: Děkuji za příjemný komentář, ale máte pravdu... Rád se s přípravou mazlím a chci, aby jídlo na talíři bylo "ECHT GOLD". Nechci vařit jen něco "NA JÍDLO". Prostě chci, aby po tom, co někdo ochutná moje jídlo, řekl: TO BYLO FAKTO DOBRÝ A CHTĚL BYCH RECEPT"

Dajda: Dobrý den, máte pravdu... Je tam sice hovězí maso, ale guláše cca 5 lt., proto větši konzerva protlaku. Mám již osvědčeno a všem chutná. Ale beru každou kritiku a nápady na vylepšení. Takže Vám děkuji...:yes:

pavlikjiri: To jsou jednoduché počty! ;-) Pravých hospodských gulášů je tolik, kolik je hospod, každý kuchař ho vaří přece po svém! :-D:-D:-D A možná, že by bylo fajn, kdyby jste přidal nějaký svůj recept na "pravý hosodský guláš" (anebo vůbec jakýkoliv recept)! ;-):-8:-K

Jeden malý dotaz, kolik těch pravých hospodských gulášů je. Tento guláš má jistě daleko k dobrému hospodskému guláši.

Guláš jsem vařila pro cca 40 lidí. Jen s rozdílem, že místo horké vody a bujónu jsem měla k tomu účelu dopředu vařený silný vývar. Pak už stačilo jen malé dochucení. Je to výborná klasika. Přidala jsem s dovolením fotky.:-K:-K

Nevim, ale autor (dle postupu) soli gulas az v zaveru pripravy, tedy kdyz dochucuje omacku :-O
Pravdepodobne chybicka se vloudila ;-)

Je vidět, že autor se s jídlem rád mazlí, jak píše...:-)
Já také...:-D
"Hovězí kližku nakrájíme na kousky cca 1,5x1,5 cm,..." to bych ale ze sebevětší lásky, ať už k jídlu či komukoli, svedl pouze s velkým sebezapřením ;-)
No, možná snad kdyby šlo o"Guláš - pravý hospodský pro nejmenší" :-8

Rajský protlak se běžně do hovězího guláše dává, ale řekla bych, že úplně stačí malá konzerva, aby z toho nebyla rajská omáčka. Kostky bujónu jsou v tomto případě opravdu zbytečně, máme tam přece hovězí maso a kromě protlaku spoustu dalších pochutin: cibuli, papriku, kmín, pepř, česnek:-!

Tématické fráze:
pravý hospodský guláš, pravý hospodský guláš recept, pravý hospodský guláš recepty, pravý guláš, kolik masa na 10 porcí guláše, dává se do guláše majoránka?, kdy se dava protlak do gulase, kolik vody na mnozstvi masa na gulas, kolik se dava cibule do guláše, dává se do guláše majoránka, dává se do guláše česnek, gulas protlak, dava se do gulase rajsky protlak, kolik kg hovězí kližky je potřeba na 30 porcí gulaše, pravi hospodsky guláš, recept na dobrý pravý český hovězí gulas, kdy sůl do gulase, český guláš pravý, kolik soli na gulas, kolik masa na 10 porcí gulaši

Suroviny:
kližka hovězí, cibule, sádlo, vývar masový, protlak rajčatový, česnek, majoránka, paprika čerstvá červená, kmín mletý, sůl, pepř, jíška, cibule

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu