Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králičí zapražená polévka - kaldoun

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 998 kJ /
2 629 kcal
Bílkoviny56,36 g
Tuky220,33 g
Vláknina7,65 g
Cholesterol 1,63 g
Sodík 253 mg
Sůl0,57 g
Sacharidy102,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ořezy, kosti, hlavu, srdce dáme vařit s kořenovou zeleninou a kořením do osolené vody zhruba na 1,5 - 2 hodiny. Pokud budeme chtít dávat zeleninu do polévky, dáme ji vařit až na posledních 20 minut, aby nebyla rozvařená. Krok 2: Po dobu vaření vývaru připravíme knedlíčky.
Z očištěných pomletých jater, do kterých jsme vmíchali vejce a změklé máslo a která jsme ochutili solí, pepřem, česnekem, muškátovým květem a majoránkou (libečkem) vmícháme tolik strouhanky, aby knedlíčky byly vláčné, ne příliš tuhé a šly z nich dobře tvarovat malé kuličky, případně odkrajovat lžičkou nočky. Krok 3: Ty pak povaříme v osolené vodě zhruba 5 minut (nejlepší je, jeden ochutnat na zkoušku) a cedníkem vyndáme. Kdo chce, může je zavařit přímo ve vývaru. Krok 4: Jíšku připravíme na rozpuštěném másle s troškou muškátového květu, na které nasypeme hladkou mouku, kterou osmažíme dorůžova za častého promíchání a pak odstavíme. Krok 5: Vývar (potřebujeme cca 1,5-2 litry) scedíme, zahustíme jíškou a dochutíme dle vlastní chuti a necháme pozvolna provařit. Krok 6: Pokud chceme maso a zeleninu v polévce - kaldounu, tak maso obereme a zeleninu s masem pokrájíme a přidáme dle chuti do vývaru. Krok 7: Na talíři dozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou a můžeme podávat.

Zveřejněno 10. 11. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g4q6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g4q6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

:-)<3:yes::yes: Znám kaldoun z dětství, babička i mamka ho dělaly zásadně z husích nebo kachních drobů a já tudíž také. Z králíka neznám ale zkusím. :-K

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Jen jsem nemixovala… Velmi chutná a sytá polévečka… Děkuji za recept.

U nás doma dáváme knedlíčky do skoro hotové, nezahuštené polévky.Znám to od babiček, to tak chtěli dědové. Jíšku daly až když byly knedlíčky-muselo jich být hodně-uvařené.Děda Václav nikdy nezapomněl babičku pochválit. :-):yes:

Tématické fráze:
králiči polevka, kralici polevka s ryzi polevka, králičí polévka recept, polivky z kraličiho masa recepty, polévka kaldoun recept, polévky recepty, kaldoun z králičích hlav

Suroviny:
mrkev, celer, bobkový list, koření nové koření, pepř, sůl, voda, máslo, mouka hladká, květ muškátový, játra králičí, máslo, vejce, česnek, libeček, květ muškátový, sůl, pepř mletý, strouhanka, pažitka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu