Kváskový chléb podle Jany
Pečení vlastního chleba se nejdříve stalo módou, ale dnes je to již zcela běžný jev. I když soukromé pekárny úspěšně konkurují supermarketům a dobrý chleba je již možné si koupit, přece jen není nad domácí.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 271 kJ / 2 216 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,63 g |
Tuky | 11,58 g |
Vláknina | 36,06 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 445,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Večer smícháme 2 lžíce kvásku, 300 g žitné mouky a 300 ml vody, přes noc necháme 10-12 hodin kvasit přikryté igelitem (druhý den je těstíčko řidší pórovité, s bublinkami a příjemně voní).
Krok 2: Pak přidáme mouku pšeničnou chlebovou (smíchanou se solí) a cca 100 ml vody (opatrně, přilévat raději pomalu) a vymícháme husté téměř nelepivé těsto.
Krok 3: Necháme kynout v míse přikryté igelitem 2-3 hodiny (dokud nezdvojnásobí objem).
Krok 4: Překlopíme na lehce pomoučněný vál, propracujeme a vytvarujeme bochánek. Vložíme do ošatky vysypané hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem.
Krok 5: Opět necháme 1-1,5 hodiny kynout přikryté igelitem.
Krok 6: Dobře vykynuté těsto poznáme tak, pokud vtlačíme důlek prstem a těsto se vrací velmi pomalu nahoru, je těsto správně vykynuté.
Krok 7: Troubu i s plechem vyhřejeme na 250 °C.
Krok 8: Chléb opatrně překlopíme z ošatky na rozpálený lehce pomoučněný plech, vložíme do trouby, zastříkáme horkou vodou z rozprašovače.
Krok 9: 10 minut pečeme na 250 °C, poté snížíme na 200 °C a podle velikosti chleba pečeme 25-35 minut. Během pečení jednou otáčíme.
Krok 10: Upečený chléb má hnědou kůrku nahoře i zespod a při zaklepání zespodu zní dutě.
Krok 11: Necháme vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 23. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový chléb podle Jany
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m6nn
Moje poznámka
Kváskový chléb podle Jany
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m6nn
Nejnovější recepty
Máslová dýně s lilkem, paprikami, mrkví a cizrnou
Přidáno před 7 hodinami
Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Přidáno 22. 4. 2025 10:05
Plněné těstoviny se špenátem
Přidáno 22. 4. 2025 06:00
Kuřecí kousky na cibuli s rajčátky
Přidáno 21. 4. 2025 18:46
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno 21. 4. 2025 08:02
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno 21. 4. 2025 05:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová omáčka
starky59 před 1 hodinou
Šlehačkový beránek
TerezaD před 2 hodinami
Závin se zelím a anglickou slaninou
Alicia8 před 6 hodinami
Uzená cibulačka se šalvějí
Raymond před 6 hodinami
Vajíčkový salát
Slavista62 před 8 hodinami
Pochválená játra
Slavista62 před 8 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Slavista62 před 8 hodinami
Cookies s kousky čokolády
Iwana666 před 18 hodinami
Makový závin
Veronika.Hrozna před 20 hodinami
Jogurtový koláč s jablky
SpagetkaQ před 20 hodinami
Tématické fráze:
recept na kváskový chleba,
kváskový chléb recept,
kde sehnat sušený chlebový kvásek,
kváskový chléb,
recept na chleba,
recept chleba ze sušeného kvásku,
kvaskovy chleba recept,
recept na kváskový chléb,
kváskovy chleba,
top hecepty kvaskovy chleba,
chleb z kvasku,
kváskový chleba přes noc,
pomer vody a mouky na chleba,
chleba ze sušeneho kvásku,
kváskový chléb bez práce,
recept na poctivý kváskový chléb recept,
chléb z živého kvásku,
alemari kvaskovy chleba recept,
skvělý recept na kváskový chléb,
práce s kváskem
Suroviny:
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
sůl,
kmín celý,
kvásek,
voda
Komentáře (17)