Kváskový chléb podle Jany
Pečení vlastního chleba se nejdříve stalo módou, ale dnes je to již zcela běžný jev. I když soukromé pekárny úspěšně konkurují supermarketům a dobrý chleba je již možné si koupit, přece jen není nad domácí.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 271 kJ / 2 216 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 64,63 g |
Tuky | 11,58 g |
Vláknina | 36,06 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 445,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Večer smícháme 2 lžíce kvásku, 300 g žitné mouky a 300 ml vody, přes noc necháme 10-12 hodin kvasit přikryté igelitem (druhý den je těstíčko řidší pórovité, s bublinkami a příjemně voní).
Krok 2: Pak přidáme mouku pšeničnou chlebovou (smíchanou se solí) a cca 100 ml vody (opatrně, přilévat raději pomalu) a vymícháme husté téměř nelepivé těsto.
Krok 3: Necháme kynout v míse přikryté igelitem 2-3 hodiny (dokud nezdvojnásobí objem).
Krok 4: Překlopíme na lehce pomoučněný vál, propracujeme a vytvarujeme bochánek. Vložíme do ošatky vysypané hladkou moukou smíchanou s kukuřičným škrobem.
Krok 5: Opět necháme 1-1,5 hodiny kynout přikryté igelitem.
Krok 6: Dobře vykynuté těsto poznáme tak, pokud vtlačíme důlek prstem a těsto se vrací velmi pomalu nahoru, je těsto správně vykynuté.
Krok 7: Troubu i s plechem vyhřejeme na 250 °C.
Krok 8: Chléb opatrně překlopíme z ošatky na rozpálený lehce pomoučněný plech, vložíme do trouby, zastříkáme horkou vodou z rozprašovače.
Krok 9: 10 minut pečeme na 250 °C, poté snížíme na 200 °C a podle velikosti chleba pečeme 25-35 minut. Během pečení jednou otáčíme.
Krok 10: Upečený chléb má hnědou kůrku nahoře i zespod a při zaklepání zespodu zní dutě.
Krok 11: Necháme vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 23. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový chléb podle Jany
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m6nn
Moje poznámka
Kváskový chléb podle Jany
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m6nn
Nejnovější recepty
Bryndzové pirohy
Přidáno před 6 hodinami
Klasické kynuté jidášky
Přidáno před 6 hodinami
Velikonoční linecká vajíčka
Přidáno před 17 hodinami
Točený mazanec s ořechy
Přidáno 14. 4. 2025 11:00
Cizrna s pórkem a sušenými rajčaty
Přidáno 14. 4. 2025 09:20
Čekankový salát s ředkvičkami
Přidáno 14. 4. 2025 08:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Fitulka před 12 minutami
Koka sušenky
faluska před 24 minutami
Filé s paprikami a kuskusem
ZboSy před 2 hodinami
Květákový mozeček
vervla před 2 hodinami
Hrachová kaše s máslem
BronislavaP před 5 hodinami
Plněná tortilla vaječnou omeletou
Vanda183 před 14 hodinami
Velikonoční beránek
gedzitka před 18 hodinami
Rajská omáčka
Sahula před 19 hodinami
Pikantní masové kuličky s rajskou omáčkou a těstovinami
Sahula před 19 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Sahula před 19 hodinami
Tématické fráze:
recept na kváskový chleba,
kváskový chléb recept,
kde sehnat sušený chlebový kvásek,
kváskový chléb,
recept na chleba,
recept chleba ze sušeného kvásku,
kvaskovy chleba recept,
recept na kváskový chléb,
kváskovy chleba,
top hecepty kvaskovy chleba,
chleb z kvasku,
kváskový chleba přes noc,
pomer vody a mouky na chleba,
chleba ze sušeneho kvásku,
kváskový chléb bez práce,
recept na poctivý kváskový chléb recept,
chléb z živého kvásku,
alemari kvaskovy chleba recept,
skvělý recept na kváskový chléb,
práce s kváskem
Suroviny:
mouka žitná chlebová,
mouka chlebová pšeničná,
sůl,
kmín celý,
kvásek,
voda
Komentáře (17)