Uhlířina se zelím (po mém)
Oblíbené retro jídlo našich babiček. Tento rychlý a sytý pokrm z jednoho hrnce je ochucený křupavou cibulkou. Tohle je názorná ukázka, jak téměř z ničeho uvařit jídlo, na kterém si opravdu každý pochutná.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 967 kJ / 1 904 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 71,51 g |
| Tuky | 54,27 g |
| Vláknina | 22,70 g |
| Cholesterol | 575 mg |
| Sodík | 1,68 g |
| Sůl | 3,84 g |
| Sacharidy | 272,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem.
Krok 2: Mezitím smícháme mouku s vejci, zbytkem surovin a uděláme tužší těsto. Chvíli ho necháme odpočinout.
Krok 3: Nakrájenou slaninu vyškvaříme a přidáme zelí. Dusíme doměkka a dochutíme.
Krok 4: Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na sádle dozlatova a dokřupava.
Krok 5: Když jsou brambory téměř měkké, vykrajujeme mokrou lžící z moučného těsta noky a vkládáme k vařícím bramborám.
Krok 6: Dovaříme a scedíme. Vodu můžeme uchovat jako základ pro česnečku nebo bramboračku.
Krok 7: Zelí se slaninou, brambory s noky a osmaženou cibuli smícháme.
Krok 8: Společně krátce prohřejeme a ihned podáváme.
Zveřejněno 8. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Uhlířina se zelím (po mém)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4B1x
Moje poznámka
Uhlířina se zelím (po mém)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4B1x
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 23 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 23 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 1 hodinou
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 2 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 3 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 4 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 7 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 7 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 7 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 7 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 8 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 8 hodinami
Tématické fráze:
recept na uhlířinu,
uhlířina s klobásou,
uhlirina se kysaným zelím,
uhlířina,
recepty uhlířina,
uhlířina recept,
uhlirina s uzenym,
uhlířina z brambor a se zelím,
recepty se zelím,
uhlirina se slaninou,
uhlířina se s kysanym zelim,
uhlířina se s kysanym zelim,
uhlirina kysané zelí,
uhlířina sklobásou,
recepty- uhlířina
Suroviny:
brambory,
zelí kysané,
bůček uzený,
cibule,
sádlo,
sůl,
kmín celý,
mouka polohrubá,
vejce,
mléko,
kypřící prášek do pečiva,
sůl
Komentáře (17)
Recept ještě nebyl hodnocen 3,0
Naprostá trefa! Ještě, že jsem si vzpomněla, měla jsem recept déle uložený. Výborné pochutnáníčko a vzpomněla jsem si na svojí prababičku, dělávala to sice bez zelí, ale ty nočky
Uhlířinu znám sice bez zelí a slaniny, ale se zelím i slaninou musí být boží a určitě jí vyzkouším.