Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč

Hodnocení receptu je 4,9 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Náročný

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 150 min

190 min (40 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa a zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 125 kJ /
1 464 kcal
Bílkoviny201,76 g
Tuky42,66 g
Vláknina22,87 g
Cholesterol 470 mg
Sodík 3,15 g
Sůl7,10 g
Sacharidy58,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupeme a omyjeme brambory, řepu, cibuli, mrkev, petržel a celer a a nakrájíme na kostičky, rajčata nakrájíme také na kostičky, zelí na nudličky a klobásu na kolečka. Krok 2: Nejprve uvaříme maso doměkka, vyjmeme jej, necháme vychladit na talíři a poté pokrájíme. Vývar z masa dáme stranou, 1,5 l využijeme později. Krok 3: Do hrnce dáme nakrájenou řepu, mrkev, cibuli, petržel a celer, osolíme, zalijeme trochou vývaru z vařeného masa a vaříme. Krok 4: Po chvilce přidáme bobkový list, pepř, nové koření, rajčata, sádlo a ocet. Krok 5: Asi po 10 minutách přidáme nakrájené zelí, zbytek vývaru, brambory a uvaříme doměkka. Krok 6: Nakonec přidáme vařené maso, klobásy, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme. Krok 7: Na talíři si každý může nalít do polévky smetanu.

TIP: Jak udělat dobrý boršč

Zveřejněno 15. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boršč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/eEv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Boršč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/eEv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (67)

Nikdy jsem boršč nejedla - takže vlastně ani nevím jak přesně má chutnat, ale tenhle recept nadchl celou rodinu a moc jsme si pochutnali… mňamka

Dobrý den, již delší dobu mi paní Marie posílá každý den osvědčené recepty, dnes jsem dostal recept i na jakoby pravý ruský boršč. Souhlasím s komentáři, že každý boršč je jiný, v podstatě neexistuje univerzální recept. Jsou však určitá pravidla při vaření boršče, která by se měla ctít. Několik let jsem pracovně bydlel v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku, tudíž si myslím, že mám právo napsat svůj názor.
Za prvé, do boršče nepatří kořen celere
Za druhé, nikdy jsem se nesetkal s tím, že by se do boršče dávala klobása, ale budiž, proti gustu .....
Za třetí, a to povazuju za nejdůležitejší, červená řepa, jednak ji je tam v poměru k ostatním surovinám málo, ale co je nejdůležitější, syrová nařezaná řepa se musí před tím, než se přidá do vývaru "osmažit" a poté podusit na pánvi.
A jestli někdo dá do boršče lžíci cukru nebo octa, prosím, mně tam například chybí špetka muškátu, to jsou podle mne už jen detaily
Opakuji ale znovu, každý má svůj recept a já svůj názor nikomu nevnucuji.

hanka: Zelí je hlavní surovina do boršče.

Již 50 let vařím boršč šťovíkový i červený podle mojí tchýně,která 20 let na Ukrajině žila.Patří tam opravdu všechna kořenová zelenina,hlávkové zelí,červená řepa i fazole.A myslíte,že ve 30-tých letech měli na Ukrajině k disposici bujony?To určitě ne,takže vývar musel být poctivý masový.a pak do talíře kyselá smetana,Je výborný.
:-!

Martin Stránský 20. 1. 2017 16:07
Už začátek mě zarazil - uvaříme maso v papiňáku. Vývar se musí táhnout minimálně 3 hodiny, spíše 5! A masox? To je zhovadilost, kterou použije ten, co je kuchařská lama. Kdyby vařil vývar jak se má, masox není potřeba!

Martin Stránský: Když se ti recept lelíbí, tak ho nedělej. :-)Já jsem někde tenhle recept kdysy objevila, uvařila a chutnal mi, tak jsem ho sem napsala. Dnes už nevím, která kuchařská lama jej vymyslela. Samozřejmě ten masox se nemusí dávat. Já ho jinak také nepoužívám. I vývar vím, jak se dělá a umím ho.:-)

jsem ráda, že většině chutná. Nikde nepíšu, že je ruský, polský a atd. Takový prostě dělám já a chutná nám.

MIREK:Dává. Ale pozor, ne kysané, nebo sterilizované, ale poctivě nakrouhané hlávkové zelí.

MIREK:Mirku akurat zeli tam patři

Je to neni boršč!!!!!

Lubo: děkuji za informace ohledně receptu;-):yes:

hanka:Boršč...
Když jsem pročetl všechny názory, mám jednu radu: "Proti gustu žádný dišputát"...
Mám před sebou ruskou kuchařku, jen takovou obyčejnou, kterou jsem si kdysi přivezl. Je tam boršč z masa a kostí, ruský, s kvašeným zelím, námořnický, zelený, letní, sibiřský, se sušenými houbami, postní... Pak je spousta ukrajinských borščů.
Zkuste srovnat, kolik existuje gulášů a co všechno může obsahovat eintopff.
Boršč není polévka, ale jídlo pro celou rodinu a hlavně pro vyhladovělého chlapa, který celý den dře a těší se, že se večer pořádně nají.
Nemyslím si, že v Rusku (SSSR...) měli vždy plné špajzy vepřového, hovězího, slaniny a klobás - už vůbec ne najednou. Měli tam řepu, zelí, cibuli, brambory, jinou zeleninu z vlastních zdrojů, houby - hlavně kolem raketových základen a v Černobylu. Smetanu asi ano,ti šťastnější.
Také znám ukrajinské boršče z bohatších oblastí, vaří se dlouho a místo octa se tam přidává šťovík.
Asi jsou ty lepší a horší boršče, stejně jako guláše, bramboračky a kulajdy. Nejlepší na nich je, že dávají prostor k tvořivosti. Není to "fish and chips" nebo hamburger.
Jde o to je vyzkoušet.
Přeji dobrou chuť.
Lubo

Lubo: Krásně a s elegancí vysvětleno,klobouk dolu:yes:;-)

Zobrazit starší odpověď

MIREK: Tak to zírám jak tele na nový vrata. Do boršče nepatří zelí:-O:-?:-?:-?

TO JE nesmysl, do správného ruského boršče se NIKDY nedává zelí!:-//

Lenko-m, už na Topky asi nechodíš;-(, ale snad si někdy přečteš můj komentík k Tvému výbornému receptu;-).
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji:-K. Dělala jsem přesně podle receptu, jen bujon nepoužívám, navíc vývar z masa byl dostatečně silný.
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup:-p:-D
Díky za recept, zůstanu u něj:-K:yes:15

shawk: Musim s Vami souhlasit. Tento recept nejvic pripomina rusky borcs. Ochutnala jsem ho pred lety v Machackale u Kaspickeho more. Dodenes vzpominam na kousky rajcat a jehneciho s trochou smetany. Nikdy uz jsem na takovy nenarazila. V Cechach se vari jen ukrajinsky a ten je jiny, predevsim bez rajcat. Stejne tak jako maji uplne jiny v Polsku, vetsinou cisty vyvar z repy. Takze pokud se bavime o ruskem borsci, neplest si ho s ukrajinskym, prosim. Diky za recept. Urcite mi pomuze k priblizeni se originalu.

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
polévka boršč, boršč z červené řepy, borč z červené řepy, borsc s cervenou repou, borc-polevka, pravy rusky boršč recept, borsc polevka, boršč bez masa, borč polévka, recept na pravý ruský boršč, polévka boršť, polévka borč, polevka borsc recept, borčš, polévky recepty boršč, polévka boršč - recept, nejlepší pravý ruský boršč, boršč-recept, recept na polévku boršč, ruský bořč

Suroviny:
maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, petržel, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, sádlo, brambory, smetana

Přidat fotografie receptu