Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí guláš z kližky

Hodnocení receptu je 4,9 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Středně náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 150 min

180 min (30 min příprava + 150 min tepelná úprava)

K přípravě dokonalého guláše potřebujete jen správný kus masa a hodně cibule. Ta se dlouhým dušením téměř rozpadne a guláš přirozeně zahustí bez potřeby mouky. Chuť doplní koření, česnek a trochu protlaku. V jednoduchosti je prostě síla.

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 375 kJ /
1 763 kcal
Bílkoviny146,73 g
Tuky115,83 g
Vláknina9,61 g
Cholesterol 336 mg
Sodík 748 mg
Sůl1,85 g
Sacharidy29,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso pokrájíme na kostky velké cca 3 cm. Odkrojky z masa, které do guláše nepoužijeme, dáme do osolené vody v kastrůlku vařit spolu s pokrájenou kůrou citronu a kořením (bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem). Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Krok 3: Na oleji v kastrolu s nepřilnavým dnem osmažíme cibuli - dlouho, do tmavě zlatova. Ke konci smažení nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila a nezhořkla. Krok 4: V poslední fázi smažení cibule přidáme česnek a kmín. Po chvilce míchání přidáme i osolené a opepřené maso a zprudka je osmažíme tak, aby kousky na všech stranách zesvětlaly. Krok 5: Ztlumíme příkon elektřiny na minimum (na plynový hořák používáme plotýnku), u sporáku na pevná paliva odtáhneme kastrol dále od středu kamen, vmícháme hořčici, feferonkový krém a protlak, nasypeme na maso oba druhy papriky a majoránku. Krok 6: Kastrol přikryjeme dobře přiléhající pokličkou a necháme pomalinku na mírném ohni dusit. V této fázi nepodléváme, maso samo pustí šťávu, občas promícháme. To trvá i hodinu. Krok 7: Pokud by se mohlo připálit, podlijeme jen pár lžícemi vývaru. Teprve, až se na dně začne oddělovat tuk a maso je víceméně měkké, podlijeme přes cedník vývarem z kastrůlku (který se celou dobu pomalu vařil, a který občas nezapomeňte dolít vodu), rozdrobíme na kousky chleba a guláš zahustíme a pomalu dusíme dál do úplného změknutí masa. Krok 8: Podáváme s přílohou dle chuti -knedlíkem, těstovinami, nebo třeba s tmavým pečivem.

TIP: Jaké připravit knedlíky

Zveřejněno 9. 1. 2014

Poznámka autorky hosta

Je tady nesčetně receptů na guláše, mnohdy různě vylepšené, po poctivém prohledávání jsem takovýto s tímto trochu jiným postupem (dlouhé dušení ve vlastní šťávě) nenašla. Pokud najdete vy, nechám ráda smazat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš z kližky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q58R

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí guláš z kližky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q58R

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Výborný <3:-K

Děkuji je výborný a sklidil obrovský úspěch 🙏

Jedním slovem....výborný:)

:-)<3:yes::yes::-K

Skvělý recept, moc děkuji. :)

Výborný :yes:

Vynikající guláš!! :-8

Naprosto vinikající :yes:

Ahojky, nejsem dobrá kuchařka a můj guláš nikdy není úplně to pravé.Tak jsem koukla jak to dělají druzí...Moc děkuji za recept, gulášek už poskakuje na plotně , překrásně voní a pojede se mnou na hory.Díky moc. Marta

Guláš je vynikající!:yes:

Cibule ne váhově,ale objemově.......Dík

Receptů na guláše není nikdy dost:-!:-!:-!:yes::yes::yes::-K

gulášek se vším všudy,jak má být:-D:yes:

nemá to chybu,o víkendu si ho udělám.dala 10bodů:-K:-K:-K:-K

Gulášek nemá chybu, v tyto dny nejsem při chuti, ale 9. bodík mu dát musím :-p;-):yes::-K

Načíst další komentáře (9)

Tématické fráze:
hovězí guláš z kližky, guláš z kližky, hovězí guláš, hovězí guláš z kližky recept, guláš z hovezi klizky, hovězí kližka, hovězí kližka recepty guláš, guláš z klišky, hovezí gulaš s kližky, hovězí kližka guláš, hovězí guláš video, hovězí guláš z kližky video, hovězí klížka recepty, gulas s klizky, hovězí klizka recept, kližka recepty, hovezi gulas recept, hovězí guláš z klišky, gulaš z kližky recept, recept na guláš z kližky

Suroviny:
kližka hovězí, cibule, olej, kmín mletý, česnek, protlak, hořčice plnotučná, pasta feferonková, majoránka, paprika sušená sladká, paprika sušená uzená, pepř mletý, sůl, kůra citronová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, chléb

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu