Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z „máslových” fazolí

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min + doba na namočení fazolí

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, + doba na namočení fazolí)

Talíř polévky s fazolemi a klobásou hravě nahradí plnohodnotný oběd a může být i sytou „chlapáckou” večeří. Stačí den předem namočit fazole a druhý den věnovat pár minut vaření. Uspokojivým výsledkem si můžete být jisti.

Přidat do oblíbených zuzi777a zuzi777a Přečíst komentáře 7

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 150 kJ /
2 426 kcal
Bílkoviny110,30 g
Tuky106,67 g
Vláknina66,93 g
Cholesterol 252 mg
Sodík 2,58 g
Sůl6,05 g
Sacharidy225,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer předem namočíme fazole v 1,5 l vody. Krok 2: Druhý den přidáme bobkový list a nové koření a uvaříme je v té samé vodě v multifunkčním hrnci po dobu 8 minut na program Beans. Nebo potřebnou dobu v tlakovém, či běžném hrnci. Vždy jen do poloměkka. Krok 3: Nakrájíme cibuli nadrobno, slaninu na kostičky. Slaninu vyškvaříme. Přidáme sádlo, cibuli a mouku, orestujeme na světlou jíšku. Ke konci přidáme uzenou papriku. Krok 4: Zalijeme obsah pánve studenou vodou, rozmícháme a vlijeme k uvařeným fazolím. Osolíme, opepříme. Krok 5: Nakrájíme brambory na větší kostky, vložíme k fazolím a vaříme do změknutí brambor. Klobásu nakrájíme na kolečka, necháme pustit tuk na pánvi a pak přihodíme do hrnce. Vlijeme smetanu, vhodíme čerstvé pokrájené bylinky a prolisovaný česnek. Krok 6: Podáváme s kouskem chleba.

TIP: Jak uvařit fazolovou polévku

Zveřejněno 9. 7. 2024 14:07

Poznámka autorky zuzi777a

Máme rádi tuto polévku z velikých maďarských fazolí. Ty jsou brzy měkké a vyznačují se opravdu až nasládlou chutí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z „máslových” fazolí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73Xl8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Tak jsem našla i ten bob.;-) Dala jsem fotografii k receptu. Stejně je to zajímavé, kolik těch luštěnin ve skutečnosti je!🤔:-8

určite mnohým táto info pomôže - vďaka :-K:-K

Pridala som foto maslovej fazule, kupujem obyčajne v Kauflande. Cena dosť vysoká, cca 8 a viac euro za 1 kg. Hlavne farebnú milujeme, skvelá "gaštanová" chuť, po uvarení veľkosť aj 3 cm.
Bôb je niečo úplne iné, také ploché svetlohnedé fazule so silnou šupkou. Momentálne doma bôb nemám, zvyknem iba uvariť a vytláčame rovno do úst. Pred pár rokmi som aj sadila, zelený chutí ako hrášok.

:-)<3:yes::yes: máme rádi jakékoli fazole a tyto obří jsou v polévce skvělé :-K

zuzi777a: Keď som mala asi tak 4 roky chodila som s otcom k jeho kámoši pre bôby. Vyzerali presne ako tie v Tvojej polievke. Mama z nich nevarila polievku, ale ich uvarila vo vode, my sme si ich ošúpali a maškrtili. Keď som sa vydala na Stredné Slovensko, tu hovorili každej fazuli bôb - aj tej zelenej, ktorú nazývajú lusky. Vtedy ešte nebol internet a vôbec ma nenapadlo, že by to bol len ľudový názov, a že sa to rozlišuje inak. Na S.Slovensku varia dokonca z bielej fazule len sladké polievky, z tej fialovej a strakatej len kyslé. Na Západnom Slovensku varia z každej aj kyslé polievky. Je to od dediny k dedine - dedičstvo našich fazulí. Často preto prichádza k nedorozumeniam v konverzácii medzi nami amatérskymi kuchárkami. :-K:-K

RousOliven: To je zajímavé, u nás je bob jiná luštěnina. :-)Ta se konzumuje ale spíše v zeleném, ne v sušeném stavu. Samozřejmé uvařená. Boby pro změnu kupuji ráda v Polsku! Tam jsou běžně k dostání.
Tyhle obrovské fazole, které jsem použila v receptu, jsem ale zatím nikde v Česku nekoupila. Je to škoda, protože jsou opravdu lahodné!

u nás se této fazole říka "bôb", tahle polévka je naše najoblíbenejší

Podobné recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Suroviny:
fazole, voda, slanina, sádlo, cibule, mouka hladká, paprika sušená sladká, bobkový list, koření nové koření, sůl, pepř mletý, brambory, klobása, smetana 33%, saturejka, majoránka čerstvá, česnek

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z „máslových” fazolí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73Xl8

Přidat fotografie receptu