Bramboračka s čerstvými houbami
Bramboračka s houbami je národní poklad. V každé rodině se vaří trošku jinak. Pokud je ale tato polévka dobře vychucená, nejen že zasytí a zahřeje, zároveň pohladí chuťové buňky i duši strávníka.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 965 kJ / 1 187 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 23,43 g |
| Tuky | 61,40 g |
| Vláknina | 35,32 g |
| Cholesterol | 86 mg |
| Sodík | 980 mg |
| Sůl | 2,30 g |
| Sacharidy | 119,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Očištěné houby nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli najemno, špek, očištěné brambory a zeleninu na kostičky, česnek nasekáme.
Krok 2: Houby podusíme na dvou lžících vody na pánvi asi 15 minut doměkka.
Krok 3: V hrnci rozpustíme špek, přidáme máslo a na této směsi zpěníme cibuli. Přidáme kmín, necháme rozvonět.
Krok 4: Přisypeme mouku a restujeme do středně tmavé barvy jíšky.
Krok 5: Přidáme pokrájenou zeleninu s česnekem, brambory a zalijeme vroucím vývarem nebo vodou do roviny. Přidáme pepř (dle chuti i čubricu, kurkumu), pokud jsme nepoužili vývar, tak i bujón, a přikryté vaříme.
Krok 6: Jakmile začne polévka houstnout, zředíme ji vařící vodou nebo zeleninovým vývarem na požadovanou hustotu.
Krok 7: Když jsou brambory v polévce měkké, přidáme podušené houby, chvilku provaříme a dochutíme solí (podle chuti můžeme přidat tekuté polévkové koření).
Krok 8: Polévku odstavíme a na závěr vmícháme rozemnutou majoránku.
Zveřejněno 30. 9. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bramboračka s čerstvými houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o48L
Moje poznámka
Bramboračka s čerstvými houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o48L
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 20 hodinami
Babiččina vánočka
Přidáno před 21 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční věnec
Stefi.f před 2 hodinami
Kokosová očka
Sima1996 před 9 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 11 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 11 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 11 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 11 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 12 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 13 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 13 hodinami
Tématické fráze:
bramboračka s houbami top recepty,
bramboracka z čerstvých hub,
bramboračka s houbami,
bramborová polévka s čerstvými houbami,
bramboracka s hriby,
houby recepty,
bramborova polevka s cerstvymi houbami,
bramboračka s čerstvých hub,
bramboračka z čerstvých hub recept,
bramboračka s čerstvími houbami,
bramboračka of bramborová polévka uitleg in het nl,
bramborackabz čerstvých hub,
bramhoračka z hřiby,
bramboračka z čerstvými hub top polévka recept,
bramboračka s cerstymi houbami,
bramboračka z hřibů,
bramoračka s čerstvými houbami,
polévka s cerstymi houbami,
čerstvé houby do branboracky,
bramboračka z cerstvych hob
Suroviny:
houby čerstvé,
brambory,
zelenina,
cibule,
česnek,
máslo,
slanina uzená,
mouka hladká,
vývar zeleninový,
koření čubrica,
kurkuma,
kmín celý,
majoránka sušená,
pepř mletý,
koření polévkové,
sůl
Komentáře (21)
A vo vo vo, vo tom to je...
Pomineme li "drobnost", že polévka z čerstvých hub je sama o sobě jak hrušková voda (mám ji rád především kvůli "slizkosti" ČERSTVÝCH uvařených klobouků na jazyku) pak pro chuť je fajn přidat trošku, v dlani rozemnutých, SUŠENÝCH hub
No, autor tedy ulovil sólohřiba