Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky

Lahodný třešňový tvarohový dortík se želé košíčky je skvělým dezertem pro každou příležitost. Jemná chuť tvarohu dokonale ladí s kyselkavými třešněmi, zatímco želé košíčky dodávají dezertu osvěžující vzhled a barevný kontrast.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

10-12 porcí

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 649 kJ /
1 589 kcal
Bílkoviny108,91 g
Tuky44,66 g
Vláknina8,80 g
Cholesterol 636 mg
Sodík 960 mg
Sůl2,22 g
Sacharidy183,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na dno dortové formy dáme papír na pečení, boky do poloviny vymažeme olejem a vysypeme hrubou mouku. Kdo nemá papír na pečení tak vymaže celou formu a to doporučuji 100 % tuk, např. Omegu. Krok 2: Žloutky šleháme s cukrem do pěny a po částech přidáváme mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný se špetičkou soli. Lehce promícháme, rozetřeme na dno dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po vychladnutí odstraníme papír na pečení a korpus dáme zpět do čisté formy. Krok 3: Do mléka vsypeme práškovou želatinu, metličkou prošleháme a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání buď ve vodní lázni nebo opatrně a pomalu přímo na plotýnce zahříváme, až se želatina rozpustí tak odstavíme, necháme trochu prochladnout. Teplota při rozpouštění stačí kolem 50 °C, neměla by přesáhnout 60 °C. Krok 4: Tvaroh prošleháme se skořicovým cukrem a moučkovým cukrem dle potřeby, můžeme přidat malinko griotkového aroma (možná by chutnalo i punčové), přidáme prochladlé mléko s rozpuštěnou želatinou a nakonec už lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Ještě zkusíme, jestli máme hmotu dost sladkou, jinak ještě přisladíme. Krok 5: Počkáme, až nám hmota začne malinko tuhnout, vmícháme do ní vypeckované třešně, rozetřeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout. Nejlépe do druhého dne. Dortová forma je úplně plná. Krok 6: Galaretku nebo ovocné želé od Dr. Oetkera připravíme dle návodu na sáčku. Doporučuji ale ubrat vodu - místo 500 ml dát 400-450 ml, aby pak želé bylo tužší. Ovocné želé je, dá se říci totéž, co Galaretka, jen se musí přidat cukr nebo náhradní sladidlo. Oba dva přípravky se rozpouštějí v 500 ml horké, převařené vody, ale už se pak nesmí vařit. Musíme počítat s tím, že docela dlouho trvá, než začnou želírovat. Krok 7: Můžeme použít i klasickou sypkou želatinu, na 500 ml ochucené vody ji dáme 18-20 g. Želatinu necháme chvíli nabobtnat a pak zahříváme a mícháme do rozpuštění, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60 °C. Stačí ji rozpustit v polovině ohřáté ochucené vody a pak po rozpuštění smíchat s tou studenou. Tato směs želíruje rychleji. Krok 8: Připravené vlahé ovocné želé nalijeme do silikonových košíčků nebo jiných vhodných tvořítek. Do každého košíčku vložíme pár třešní a necháme pořádně ztuhnout. Taky se dá želé vylít na nějaký pekáček a pak kulatou formičkou vykrajovat. Krok 9: Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků, abychom měli na každou porci jeden. Spíš doporučuji udělat z 1itru tekutiny. Krok 10: Pokud máme nějaké třešně navíc, tak je ponoříme do připravené želatiny, vytáhneme, necháme ztuhnout a použijeme ještě na dozdobení.

TIP: Želatina, želé, agar

Zveřejněno 12. 6. 2011

Poznámka autorky Merylas

Kdo nemá rád skořici, tak se dá přidat místo ní vanilkový cukr a do těsta třeba trošku citronové kůry. Místo třešní se dá použít i jiné sezónní ovoce. Dortová forma je opravdu úplně plná.

Kdo nemá Galaretku, tak použije buď ovocné želé v prášku od Dr. Oetkera nebo se může ochutit voda nějakým ovocným sirupem nebo nápojovým práškem, něco jako Tang, Vitacit apod. a na 5 dl ochucené vody použijeme 20 g sypké želatiny. Taktéž můžeme použít nějaký džus nebo neperlivou limonádu.

400 ml vody na přípravu želé

Dávám odkaz na přípravu ovocného želé

http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5AWv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5AWv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Merylas:Díky za přivítání,:-Kmáte tady bezva receptíky:-p:yes:

VerkaK: Děkuji moc za vyzkoušení a jsem ráda, že receptík nezklamal:-K Vítám Tě na Topreceptech, ať se Ti tady líbí;-):-K

Výborný dortík,po 2 hodinkách už šel baštit:-pposílám bodík:yes:

:-*:-p+27:yes:Teda ten červený žela košík vypadá jako"blyšček na pyšček";-):-))Maruško-moc krásný recept a príma dokumentace:-K:yes:

Ještě jednou všem moc děkuji a vůbec nevím, co ještě říct:-8:-8:-8:-K

vybusna: Já želatinu od Oetkera nepoužívám, nevím, jakou jsi měla Ty, teď jsem je omrkla, měla jsi tuto? Ta by snad měla být OK.http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7... Já kupuju želatinu živočišného původu - vepřovou, ale od jiných výrobců. Je pak průhledná. Pak je k dostání i různé cukrárenské želé rostlinného původu, z mořských řas. Jinak ty želatiny můžeme spolu probrat, napiš mi třeba SZ který moučník bys chtěla udělat a pokud budu vědět, moc ráda poradím. Mně nepřipadá, že je to něco těžkého. Tak se opravdu ozvi a není možné, abys nad ní nezvítězila:-)):yes::-* A jinak děkuji:-8:-K

:-) nádherný recept a úžasná fotka!:yes::yes:Ten červený košíček se blyščí jako živý, jako bych ho měla na stole:-))

Krásná fotka a jak přesně a výstižně napsala Výbušná,opravdu nádhera a musí i moc chutnat.;-):-p:yes::yes:

Merylas. Co na to říct. Co děláš je pro mne nedostižný zázrak. Když bych tohle udělal, tak budu nosit hlavu tak vysoko, že by museli proto zvihat budějcké viadukty a podloubí na hlavním budějckém náměstí u Samsouna. Tobě bych dal nejraději alespoň 10 bodů. Protože to nejde, tak aspň +bodík 23

najprv k receptu : ja absolutne neviem pracovat s zele a ani s agarom. Agar som uz minula davno a s nim som zacinala, mala som ho malo a uz si nepamatam problem, kt. som s nim mala, ale k zelatine som pristupila s velkou doverou...a znovu som narazila. Mam len tu od oetkera a nikdy ju nemam ciru, priezracnu...vzdy je nepriehladna....prosim...poradte mi, ako na to. to je jedna vec.
druha vec : ked robim korpus, ze osobitne slaham zltka a bielka, tak uz nepridavam prasok do peciva. ale to je fakt len detail a zvyk kazdej gazdinky.
No a k fotke, ja viem, ze by sa foto nemalo hodnotit a ospravedlnujem sa, ze sama rusim toto nepisane pravidlo...ale kazda fotka vlastne predava ten recept. Je tu naozaj vela dam na topkach, ktore dokazu svoje uzasne recepty, nadherne nafotit, urobit krasne aranzma , ktore mi ostava len zavidiet, pretoze ja to skratka nedokazem.
Ty dokazes dat do tej fotky invencny a kreativny prvok, ktory ho odlisi od uniformity fotiek hotovych jedal. Fotka napriek tomu, ze nie je velka ako plagat, tak udrie do oci, ma perspektivu a nazornost. naozaj skvele. merylas ty by si sa fakt uzivila ako dizajnerka pokrmov pred fotenim do kulinarskych casopisov. Klobuk dolu.:yes:

Naozaj nepreháňajú!:yes:

Luxusní moučníček:-K:yes::yes:

Merylas:holka to se učíme všechny a pořád a taky pořád se bude co učit;-)
a stydět přestat TEĎ !!!
a začít vychutnávat chválu TEĎ !!!
;-)

maris a srettka: Holky, já v tom nevidím nic moc extra, pořád se učím, to se teda učím celý život a snažím se, ale nejsem zvyklá na takové pochvaly a děsně moc se :-8:-8:-8 Sice, hezky se to čte:-D, ale přeháníte:-8:-8:-8:-K

Merylas:jáák nepřeháněj?:-S huba mě padla až na pobožný prsa:-O jak se mě to líbilo a to přece zaslouží pořádnou pochvalu;-):yes::yes:

Merylas: Maruško, srettka nepřehání;-):-)

Tématické fráze:
tvarohové košíčky, ovocný dort s tvarohem a želé, garaletka, recepty doktor oetker, kde koupit galaretku, jak ochutit želatinu, dr.oetker- vitacit, výroba želé, tvarohové dortík bez pečení, tvarohove zele, recepty tvarohové se zele, top recepty tvaroh a želé, košíčky z tvarohu, cukrárenského želé dr.oetker vyroba, cukrářské želé dr oetker, ovocné košíčky recept v silikonove forme, dortové želé znovu rozpustit, galaretka návod, ako pripravit galaretku od doktora oetkra, www garaletka

Suroviny:
vejce, sůl, cukr moučkový, mouka polohrubá, prášek do pečiva, tuk, mouka hrubá, tvaroh ve vaničce, mléko, želatina prášková, cukr skořice, cukr moučkový, aroma, rama cremefine, třešně, galaretka, šlehačka, topping, meduňka

Přidat fotografie receptu