Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chleba

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vlajda Vlajda

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Kdo jednou zkusí domácí chleba, těžko se už bude vracet ke kupovanému. Při pečení provoní celý byt a kůrku si vypečete podle libosti, jak kdo má rád. Tento recept je z droždí, ovoněný tymiánem a hravě ho zvládnete.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 860 kJ /
4 747 kcal
Bílkoviny154,96 g
Tuky29,92 g
Vláknina50,99 g
Cholesterol 3 mg
Sodík 6,45 g
Sůl16,05 g
Sacharidy938,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí, tymiánem a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu kynout. Krok 2: Z vykynutého těsta tvarujeme rukama, namočenýma ve studené vodě, dvě šišky. Krok 3: Položíme je na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout. Krok 4: Těsně před vložením do horké trouby potřeme šišky chleba peroutkou namočenou v octové vodě a prudce pečeme na 250 °C asi 5 minut. Pak snížíme teplotu na cca 170-175 °C a dopékáme 30-45 minut. Krok 5: Během pečení chléb ještě několikrát potřeme octovou vodou.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 7. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/045

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/045

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Sice se mi povedla placka, ale chlebík byl moc dobrý.

Parádní recept, dávám trochu míň vody, případně vybalancuju moukou, ať není těsto tak lepkavé. Do trouby doporučuji dát při pečení vodu- osvědčilo se mi to u více receptů. Chleba jsem dělal ze sušeného droždí, podle množství jsou to 2 sáčky.

Nepovedlo. Nadále zůstávám královnou placatých chlebů :-D

Výborný chleba. Dělal jsem prvně, ingredience dle receptu a chuťově nemá chybu.. Těsto jsem měl trochu řidší, takže se bochníčky trochu roztekly na plechu. Dal jsem si ale pozor a kontroloval špejlí. Kvůli tomu, že byl chléb "placatější" byl hotov o 15 min. dříve. Kdybych to tam nechal těch 45min. byl by tvrdý jak beton. Tak snad tento poznatek někomu pomůže. Jinak výborný recept z ingrediencí, které jsou obvykle doma. Děkuji.

Chleba je vynikající, jen se po něm zaprášilo, určitě budu dělávat :yes:

Domaci chleba nemusim ale tendle jsem vyzkousela pac doma nic nebylo, poprve se mi jsme to mela ridke ale i tak byl chleba dobry ted zkousim po druhe a luxus i dlouho vydrzi je to v podstate rychlovka moc dekuji za tip.PS: davam dva hrnky celozyrne a 3hrnky hladke ;)

Zdenka Ortová 15. 2. 2015 13:57
Chleba je opravdu vynikající.Vylepšila jsem ho 4 hrnky jemně mleté celozrnné mouky a 1 hrnek žitné mouky.Přidala jsem lněná, sezamová a slunečnicová semínka opražená na suché pánvičce.Litinový oválný pekáč jsem předehřála a chleba pekla 5 minut na 250 a cca 45 min.na 175 stupňů.:-8Top recepty

Chlebík výborný, těsto trochu mazlavé po vykynutí, ale chuť super. Pekla jsem na 250 a pak snížila na 170 a super:-K. Děkuji

děkuji! po půlce dávky a relativním vychladnutí, nevydržel ani hodinu, je to prostě CHLEBA! :-K

jsem profi kuchar a tak jsem si dovolil pridat lnene seminko,mak,a protoze jsem milovnik chilli tak take chilli,a musim rict,ze nejrychlesi chleba a povedl se na 1 pokus uplne skvele ;-)diky za recept......easy easy chlebik... thx....

Ahoj prijela jsem domu a pecivo nikde a co ted ? Mamka pekla chleba uz nekolikrat a jeste se ji nepovedl vetsinou to byla tvrda placka a tak jsem si rekla najdu peknej recept a zkusim to musim rict ze to neni vubec tezky a recept je vyborny chlebik se mi povedl:-)

dělala jsem domácí chleba,váš recept a je moc dobrý..povedl se mi :-8;-)

Miluju domácí chleby, a tenhle recept zalíbyl a asi ho doma nebo u babičky vyskouším:-))

Mala rada staci hodne posypat plech moukou a pak se nemuze pripect, a po vytazeni z trouby namocit a vyzdimat uterku a chvilku ji tam nechat pak nebude tvrdy, a co se tyka toho rozteceni testa na plechu tak ho mate asi moc ridky. Me se vzdy podari, mam z toho 2 krasne bochanky a to je delam rucne. Snad vam to pujde jako me:-)

Recept je skvěký,chleba se mi daří.

kuchtička 18. 3. 2012 11:39
sloto celem dobre,ale nevim kde byla chybicka:-? po vyndani byl tvrdy jako beton a nesel odlepit :-8

Tak netuším kde jsem udělala chybu, těsto jsem udělala podle receptu (naštěstí z poloviční dávky) nechala kynout, pak udlala bochánek, počkala tich 20min - to už se začal bochánek pěnit v placičku, tak sem si říkala nevadí, bude trošku placatej no a po půl hodině pečení na tich stupních jak jsem si tu přečetla je z chleba tvrdá placka - rozlilo se to všude po pekáčku a ani nejde ven no strašný... Nejradši bych ho udělala znovu, ale nechci dopadnout zase stejně... :-(;-(

takže milý Vlajdo,smekám....žiju 10 let v Bavorsku a to je vyhlášené největším počtem druhů pečiva a chlebů...a že jsou to opravdové dobroty...musím uznat,že ten Tvůj chlebíček jim může hrdě konkurovat....děkuji za recept...nemyslela jsem,že je to tak jednoduché...dnes se pouštím už do pečení 4 kousku....

Mooockrát dějuji za recept...včera jsem chlebíček pekla,ale dnes musím znovu...všichni se tak oblizovali až zbyla poslední patka,,,jen jsem si dovolia recept malinko vylepšit....místo 5.ti hrnků hladké mouky..jsem dala 2 hladké,2 polohrubé a jeden hrnek žitné...a pekla jsem ho ve starém kastrolu,který jsem nechala 30 min.v troubě na 230 C předehřát,pak jsem do něj jen tak na sucho šupla těsto,posypala kmínem...30min.s pokličkou a 30 min.bez pokličky...pak se Vám nic nepřilepí a chlebíček je jak lusk....ještě jednou dííííky....

Vlajdo - ten tvůj chlebík je nádherný:yes::-D z takového chlebíčku musí být paf i sám pekař:-D:yes:

Chlebík výborný:yes: dělám ho každý víkend ... dělám ho trošku jinak přidávám do něj nasekané dýňové semínko a nahoru dávám sezamové semínko - mnamka:-p

ahoj delala jsem ho nekolikrat
byl po kazde moc dobry
ale ma to jednu chybu tu kamenovou formu nebo plech vymazat požadně sadlem
vůbec se nepřilepí :-)

podařil se krásně :yes: pekla jsem ho na 250 a 175°C
do jednoho bochníku jsem zapracovala kostečky uzeného, taky výborné ;-)

domaci chleb je nejlepsi. protoze clovek vi co tam dal,a ne jako vyrobeny v tovarne. :-p

chleba je vynikající, dávám bodík.
Nedávala jsem tam akorát tymián.
Ale o to víc soli a kmínu... A byla to opravdová mlaskačka :-))

Já nejsem autorka, ale když se na to tak dívám, 5 hrnků hl. mouky, řekla bych, že by mohl mít tak kolem kila;-)

ahoj, prosím prosím, na kolik gramů chleba je ten recept? Já mám pekárnu na 450-750g chleba. tak abych věděl jestli ubrat nebo přidat ingredience :-) Děkuji ;-)

chlebík je výborný. ty stupně jsou odhadem ale povedlo se a mam z toho radost:-D:-8

jsi šikovný :yes:super,taky ho tak peču,nebo udělám místo chleba chlebovky a do tohoto těsta ještě nastrouhám studený uvařený brabor.chléb vydrží déle vláčný.:-)no, i když u nás moc dlouho nevydrží.sní se za chvíli:-O

Jiří, já bych odpověděla, ale mám troubu plynovou, peču tak nějak odhadem a ty stupně nevím. Ale určitě někdo odpoví ;-)

Načíst další komentáře (5)

Tématické fráze:
domácí chleba, domácí chleba, recept na chleba z domácí pekárny, domácí chléb, domácí chléb, domácí chléb, domaci chleba recepty, domácí chleba recept, domácí chleba recept, recepty na chleba z domácí pekárny, recept domácí chléb, recept domácí chléb, domácí chleba recepty, domaci chleb recept, domácí chleb recept, domácí chléb recept, recepty na domácí chleba, recepty na domaci chleba, recept na domácí chleba, recept na domácí chleba

Suroviny:
mouka hladká, voda, droždí, sůl, cukr, mléko, tymián, kmín celý, mouka hladká, ocet

Přidat fotografie receptu