Maminčin rýžový nákyp
S každým soustem tohoto rýžového nákypu se vrátíte do dětství a vzpomenete si na maminku a její dobroty. Lahodná sladká rýže s jablky, brusinkami a tvarohem chutná skvěle teplá i studená a poslouží nejen jako hlavní jídlo, ale i jako dezert po nedělním obědě.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 164 kJ / 4 819 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 117,55 g |
Tuky | 145,35 g |
Vláknina | 46,20 g |
Cholesterol | 447 mg |
Sodík | 893 mg |
Sůl | 2,01 g |
Sacharidy | 737,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat.
Krok 2: Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyšrábneme dřeň. Tu vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali plátek másla a přidáme i lusky.
Krok 3: Do mléka vsypeme okapanou rýži. Pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem. Na mírném ohni, za občasného promíchávání, vaříme asi 15 minut. Rýže nemusí být zcela měkká, budeme ji ještě zapékat. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout.
Krok 4: Mezitím připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla.
Krok 5: Poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém.
Krok 6: Jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky.
Krok 7: Tvaroh vymícháme se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
Krok 8: Z vychladlé rýže vyjmeme vanilkové lusky a vmícháme do ní žloutkový krém.
Krok 9: Ze 3 bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše.
Krok 10: Nádobu, ve které budeme nákyp zapékat, dobře vymažeme máslem a přemístíme do ní polovinu rýžové směsi. Stěrkou na ni rozetřeme tvaroh a posypeme ho brusinkami.
Krok 11: Dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí. Nesladíme, jablíčka jsou sladká dost.
Krok 12: Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut.
Krok 13: Až začne povrch zlátnout, ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh. Během šlehání do něj po částech vsypeme krupicový cukr a až se začnou dělat fešné špičky, máme hotovo.
Krok 14: Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby. Pečeme do zezlátnutí, asi 10 minut. Můžeme také použít funkci gril a zapékat asi 2-3 minuty.
Zveřejněno 11. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maminčin rýžový nákyp
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AKPl
Moje poznámka
Maminčin rýžový nákyp
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AKPl
Nejnovější recepty
Segedínský závitek
Přidáno před 3 hodinami
Plněný vepřový bůček s mletým masem a klobásou
Přidáno před 3 hodinami
Pikantní vepřová žebra
Přidáno před 3 hodinami
Chalupářská játra
Přidáno před 3 hodinami
Jarní ptáček
Přidáno před 4 hodinami
Cuketové rizoto s medvědím česnekem, sušenými rajčaty a čedarem
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špagety Carbonara
AnnaGrabmylerova před 1 hodinou
Bábovka z pudinku
Jakubaru před 1 hodinou
Rychlá tvarohová buchta hrnková
Ewush před 1 hodinou
Krůtí plátky se zeleninou
Antonausprag před 3 hodinami
Nadýchaný perník z kyšky
MonkaF před 3 hodinami
Gyros kuřecí proužky na smetanové zelenině
Lucie1001 před 4 hodinami
Barevné hranolky, pečené se žampiony
TondaJ před 4 hodinami
Americké čokoládové cookies
SofieA před 4 hodinami
Barevné makronky
_Daniela_ před 6 hodinami
Tématické fráze:
výborný rýžový nákyp s meruňkami,
ryzovy nakyp,
rýžový nákyp s meruňkami,
nejlepší rýžový nákyp,
nejlepší rýžový nákyp s meruňkami,
výborný rýžový nákyp s jablky,
vyborny ryžovy nakyp,
rýžový nákyp do trouby,
rýžový nákyp nejlepší,
recept na rýžový nákyp s merunkami,
recept rýžový nákyp,
rýžový nákyp v troubě,
jablečný nákyp,
meruňkový nákyp,
meruňkový rýžový nákyp,
ryžovy nakyp recept,
jablečný ryzovy nakyp,
recept na ryzovy nakyp,
rýžový nákyp bez snehu,
rýžový nákyp s jablky
Suroviny:
rýže kulatozrnná,
mléko,
sůl,
máslo,
máslo,
cukr moučkový,
lusk vanilkový,
bílek,
jablko,
skořice mletá,
tvaroh,
cukr moučkový,
bílek,
citron,
brusinky sušené,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (56)