Zelná polévka strýce Jiřího
Sytá a hustá zelná polévka je plná chutí. Najdete v ní hlávkové zelí, pikantní klobásku, lesní houby i chuť divokého koření. Závěrečné zjemnění smetanou všechny chutě propojí. Polévka, která je jako stvořená pro chladné podzimní dny.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 495 kJ / 1 313 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 74,21 g |
| Tuky | 78,46 g |
| Vláknina | 9,81 g |
| Cholesterol | 389 mg |
| Sodík | 3,86 g |
| Sůl | 8,95 g |
| Sacharidy | 73,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí nakrájíme na nudličky. Houby očistíme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: V kastrolu rozehřejeme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli. Na střední teplotě restujeme 10 minut.
Krok 3: Poté přidáme zelí, mletý kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření. Restujeme dozlatova zhruba dalších 15 minut, za častého prohazování a promíchávání.
Krok 4: Poté přidáme nakrájenou klobásu a restujeme do chvíle, než pustí tuk. Pak zasypeme hladkou moukou a vzápětí mletou sladkou paprikou.
Krok 5: Promícháme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, abychom dosáhli hustoty řidší polévky. Přidáme nakrájené brambory a houby.
Krok 6: Přivedeme k varu a na mírném plameni pozvolna vaříme 20-30 minut. Průběžně promícháváme.
Krok 7: Podle chuti dosolíme a opepříme. Na závěr zjemníme smetanou a odstavíme.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Moje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 6 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 6 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 6 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 6 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 8 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 9 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 9 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 10 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 10 hodinami
Tématické fráze:
vánoční zelná polévka,
zelna polevka,
zelnačka polévka recepty,
recepty polévky zelnačka,
zelná polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recept,
polevka zelnacka,
zelná polévka recept,
polévka zelnice,
zelna kremova polevka,
recept na zelnou polévku,
zelná polévka s párkem,
slovenská zelná polévka,
polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recepty,
polevka zelná,
sladká zelná polévka,
polévka s čerstvým zelím,
zelnačka polévka recept,
zelné kyselo
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
brambory,
klobása pikantní,
houby lesní,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
kmín mletý,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
smetana na vaření,
vývar masový
Komentáře (31)