Česko-moravský vrabec (sparrow)
Ochutnejte tradiční specialitu z šťavnatého pečeného masa podávanou s knedlíkem a dušeným zelím. Tento pokrm, plný bohatých chutí a vůní, je skutečnou klasikou české a moravské kuchyně, která potěší každého milovníka domácího jídla.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 143 kJ / 2 902 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 209,91 g |
Tuky | 210,22 g |
Vláknina | 18,86 g |
Cholesterol | 761 mg |
Sodík | 2,13 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 39,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na centimetrové plátky a naklepeme.
Krok 2: Potřeme česneko-rajčatovou pastou, opepříme, svineme do balíčku a spojíme párátkem.
Krok 3: Vložíme do misky, potřeme zbytkem pasty, popřípadě posolíme a opepříme. Zastříkneme olejem a dáme na noc odležet do lednice (nebo pečeme hned).
Krok 4: Druhý den vložíme do kastrolu a na sádle s pokrájenou slaninou prudce osmahneme.
Krok 5: Vyjmeme a na výpeku zpěníme cibuli. Balíčky dáme zpět do kastrolu a vložíme přikryté do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 30 minut.
Krok 6: Poté zkontrolujeme hladinu šťávy, popřípadě podlijeme vřící vodou. Přidáme rozmačkané a pokrájené stroužky česneku a pečeme ještě asi 10-15 minut přikryté.
Krok 7: Pakliže se potom maso zdá měkké, odkryjeme a pečeme dále ještě asi 20 minut s občasným obracením.
Krok 8: Pak dolijeme vřící vodu na potřebné množství šťávy. Setřeme výpek ze stěn, promícháme a pokud se nám zdá šťáva řídká, můžeme přidat 1 lžíci hotové jíšky. Většinou není potřeba zahušťovat - z cibule je dostatečně hustá.
Krok 9: Podáváme výhradně s moravským zelím (na špeku!) a bramborovým knedlíkem.
Zveřejněno 9. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Česko-moravský vrabec (sparrow)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWok
Moje poznámka
Česko-moravský vrabec (sparrow)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DWok
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky na cibuli s rajčátky
Přidáno před 5 hodinami
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 19 hodinami
Boží milosti
Přidáno 20. 4. 2025 17:00
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno 20. 4. 2025 15:00
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka s listovým špenátem a kuřecím masem
miklve před 5 hodinami
Závin z jogurtového těsta
miklve před 5 hodinami
Cuketový koláč s ovocem
miklve před 5 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
miklve před 5 hodinami
Květákový nákyp s hráškem
miklve před 5 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
miklve před 5 hodinami
Biskupský chlebíček III.
Benetka před 6 hodinami
Club sušenky
Kerstein před 6 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Michaela87 před 7 hodinami
Tvarohový beránek
zelenapampeliska před 8 hodinami
Tématické fráze:
moravský vrabec kluci v akci,
moravsky vrabec,
vepřový vrabec kluci v akci,
vepřový vrabec - nejlepší recept,
moravský vrabec se zelím video,
nejlepší moravský vrabec,
kluci v akci moravský brabec,
mor.vrabec,
moravky vrabec,
video recepty moravský vrabec,
recept na moravské vrabce,
česnekorajčatová směs,
šťáva k moravskému vrabci,
moravský vrabec recept,
moravský vrabec se zelím výborný,
moravský brabec video,
moravský vrabec recept video,
mor vrabec,
mor%vrabec,
zelí k moravskému vrabci
Suroviny:
plecko vepřové,
slanina uzená,
cibule,
česnek,
sádlo,
olej,
pepř mletý,
kmín celý,
sůl,
jíška
Komentáře (24)