Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 140 min bez doby vaření brambor a odležení i s masem do druhého dne

180 min (40 min příprava + 140 min tepelná úprava, bez doby vaření brambor a odležení i s masem do druhého dne)

Pečená husa s rolovaným knedlíkem a jablečným zelím je pokrm, který spojuje tradici a paletu chutí a vůní, které zahřejí duši i žaludek. Tento pokrm je symbolem slavnostních obědů a rodinných oslav.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 108 kJ /
2 416 kcal
Bílkoviny49,51 g
Tuky69,39 g
Vláknina32,64 g
Cholesterol 625 mg
Sodík 191 mg
Sůl0,24 g
Sacharidy369,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Husí stehna omyjeme a vetřeme do nich sůl a mletý či drcený kmín. Posypeme celým kmínem a zabalíme do potravinové fólie. Vložíme do ledničky do druhého dne. Krok 2: Uvaříme brambory ve slupce (počítáme s jednou středně velkou bramborou navíc, abychom po oloupání získali 500 g), necháme vychladnout a do druhého dne necháme odležet v lednici. Krok 3: Druhý den vyndáme maso nejméně dvě hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu.
V kastrolu, který má poklici a lze ho vložit do trouby, osmahneme jemně nakrájenou žlutou i červenou cibuli na másle dohněda. Přidáme kousky jablek bez jádřince ale se slupkou, orestujeme a vložíme stehna. Přilijeme 100 ml vína a 300 ml vývaru (nejlépe teplého) a přikryjeme poklicí. Krok 4: Vložíme do trouby rozpálené na 200 °C. Po deseti minutách stáhneme teplotu na 170 °C. Po půlhodinách maso podléváme, přeléváme a kontrolujeme. Pečeme hodinu a půl. Mezitím připravíme přílohové zelí (viz níže). Krok 5: Zelí připravíme v první fázi pečení masa, protože není problém ho nechat vychladnout a poté přihřát. Odstraníme košťál a zelí nakrájíme na nudličky. Dáme vařit vodu, kterou osladíme třemi lžícemi krystalového cukru. Do vroucí vody dáme nakrájené zelí a vaříme 15 minut. Poté scedíme. Krok 6: V hlubší pánvi rozehřejeme máslo (případně přidáme trochu vypečeného husího sádýlka z trouby) a orestujeme jemně nakrájené šalotky nebo cibulku. Přidáme malé kostičky oloupaných jablíček, po minutce zasypeme třtinovým cukrem a necháme karamelizovat. Zalijeme džusem a redukujeme do té doby, než se většina tekutiny odpaří a jablka budou měkká. Přidáme uvařené zelí, dobře promícháme a prohříváme 10 minut. Pokud by chyběla tekutina, přilijeme vývar nebo jablečný džus. Nakonec zelí výrazně dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem, octem a případně cukrem. Odstavíme a ohřejeme až před podáváním. Krok 7: Upečené maso vyndáme na talíř a odstraníme z něj případné zbytky cibulky. Výpek přecedíme, aby zbyla pouze šťáva. Z povrchu výpeku odstraníme většinu vypečeného sádla a uschováme si pro jiné účely. Ve vodě rozkvedláme 2-3 lžíce hladké mouky a přilijeme je ke šťávě. Promícháme, vrátíme do kastrolu pro pečení a přidáme stehna, která lehce okmínujeme a polijeme odebraným tukem (jen tak lžičku na jednu porci masa). Přiklopíme a vrátíme do trouby. Mezitím pracujeme na knedlíku (viz níže). Asi po půl hodině odstraníme pokličku a stehýnka dopečeme dozlatova za teploty zvýšené na 200 °C. Krok 8: Na knedlíky si připravíme mísu, do které jemně nastrouháme uvařené a oloupané brambory, dostatečně je osolíme, přidáme vajíčko, krupičku, solamyl a polovinu množství mouky. Rukou vypracujeme těsto, do kterého průběžně zapracováváme zbylou mouku a kousky měkkého másla. Pokračujeme až do okamžiku, kdy je těsto kompaktní, nelepí se na ruce a je pevné. Do vhodného kastrolu dáme vařit dostatečné množství osolené vody. Krok 9: Pracovní plochu umyjeme, navlhčíme pomocí houbičky a pokryjeme ji potravinovou fólií (dvě řady vedle sebe a dvě vrstvy na sobě). Jemně potřeme olejem, položíme na ni bochánek těsta a rozplácneme ho. Posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru na tloušťku cca 4 mm. Potřeme žloutkem a poklademe tenkými plátky anglické slaniny. Pomocí fólie zavineme do roládky, rozpůlíme a každý knedlík zabalíme do utěrky. Krok 10: Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 21 minut. Vidličkou vybalíme knedlíky z utěrek do vroucí vody, utěrky odstraníme a knedlíky přeneseme na prkénko, kde je opatrně propícháme hroty vidličky. Knedlíky krájíme na cca 3 cm vysoká kolečka. Krok 11: Upečená stehna servírujeme s horkým jablečným zelím, kolečky knedlíků a podléváme je zahuštěnou vypečenou šťávou.

TIP: Jak správně upéct husu

Zveřejněno 15. 11. 2012

Poznámka autorky Eliza

Zdroj: Menu.domů.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNWR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNWR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (43)

Recept je perfektni! Knedliky jsou opravdu vyborne a nejsou vubec slozite na pripravu. Husicka byla dle postupu jako dort a zeli nemelo chybu! Dekuji :)

:-)<3:yes::yes::-K

Tak to máte moc pěknou, palec nahoru. Moc pěkně vypadají i ty knedlíky, ty jsem ještě takhle neviděl,to máte nějaký rodinný recept?
My jsme letos díky hodně teplému podzimu zkoušeli v předstihu - jakoby takové generálce - husu na grilu http://www.zabijacky.cz/news/svatomartinska-husa/ a nedopadla myslím také špatně. Ale co naplat, knedlíky a zelí na grilu nedáme;-)
Ještě jednou díky za inspiraci

tohle se nedá jen tak minout, to se musí ocenit! Nádhera!:yes:

senky: Senky, děkuju za komentík a krásné fotky.:-K

Veronika.Hrozna: Vidličkou napíchneš roh utěrky, zvedneš ruku, knedlík tím vyroluješ a vzápětí ho z vody vyndáš "podběrákem".:-K Opatrně na několika místech propícháš vidličkou, aby unikala pára.

Ten knedlík je potřeba vrátit do té vroucí vody ,když jej rozbalíš,a ješté vařit, nebo pak už jen jak píšeš vybrat a nakrájet ???:-?:-D

Jsme po obědě:-*:-* a moc jsme si pochutnali:yes::yes: jen s malou úpravou, výpek jsem nezahušťovala, máme to tak raději. K tomu lahvinka svatomartinského Mullera a dokonalá neděle, protože teď se už ani nezvedneme:-D:-D:-D bod a s dovolením foto;-):-K

Jsem velmi potěšená, že se recept líbí a všem Vám děkuji za reakce.:-K Ale abych nespravedlivě nesklízela pochvaly sama, doporučuju se podívat na stránky, ze kterých jsem čerpala (viz poznámka - menu.domů). Patří sympatické a moc šikovné holce, podle jejíhož perfektního videonávodu jsem postupovala. Její koncept -mimo jiné- spočívá v tom, že coby foodkritik navštěvuje drahé restaurace, degustuje a pak vaří doma totéž (včetně srovnání finanční náročnosti). :yes:

U nás dnes dvojí zelí, dvojí knedlík ;-);-) ale husa podle Tebe:yes::yes: jen těsně před dopečením přidám ještě jablíčka bez slupek, milujeme je pečená ve výpeku:-8:-8

husa je výborná, ale zelí, a zejména ten knedlík, mě uchvátily:-O, dokonalé:yes::-K

Skvělé:-!
Dokonalý popis, bod

jarda Kadic: Tak to jsem ráda.:-) S tím špenátem je to super nápad!!:-p

Dnes jsem, husu nemaje, dělal ty knedle, já jsem na bramborové machr, takže se povedly, do jednoho jsem “zamontoval podušeny listový špenát,a taky dobrý, byly s kuřetem.:-p:-p:-p

Anna Kocikova: Aničko, když jsem to zvládla já (a co se knedlíků týče, si opravdu nevěřím), tak se to jistě povede i Tobě. Zkus to, fakt na tom nic není, jen se přesně držet návodu a dobrounký knedlík je hotový...

Moc Vám všem děkuji za reakce a body.:-K
Václave, profík nejsem, protože by po mně mohla do kuchyně nastoupit uklízecí četa...:no::-D Kdybych tohle měla vařit pro provozovnu, zřejmě by mě odvezli "rychlou"...:-D
Zdeňko, rozepsala jsem to detailně, aby se případným zájemcům recept povedl stejně jako mně - měla jsem radost a o tu je fajn se podělit, no né?..;-)

luxusní recept, nádhera Elizo:yes::yes::-p:-p:-p:-p:-p:-K:-K:-K:-K

Bože:-p:-p:-pTo musí byť dobrota:yes:A my máme dnes iba langoše:-/

Je vidět, že ti na spokojenosti strávníků dost záleží:-p:yes:. Hodně času jsi věnovala i podrobnému popisu přípravy:yes:. No a ten rolovaný knedlíček mě přímo nadchl;-):yes:, takže chválím, chválím, chválím:yes:

Krásná sváteční husa! :-p:yes: Ještě dobré Svatomartinské k ní. . . ;-)

Není co dodat :yes:

Elizo. Jsi už profík. +bodík 22

Jednou větou-krásna na talíři:-K:-K:-p:yes:Knedlík jsem jednou také takto připravovala,ale už nikdy více:-SChuťově velice dobrý,ale já bych na něj potřebovala VŠztručnosti:-O:-D:-D

:yes::-*parádní :-K:-K:-K

no prostě nádhera :yes::-D srdce plesá, chuťové pohárky tančí:-p

Eli, máš to krásné:-p:yes::yes:
Jen u nás bych výpek nezahušťovala, máme to tak radši, ale to je detail;-):-)

Luxus na taliri..:yes::yes:

Opravdu parádní. Ten knedlík nemá chybu;-)

:yes: Tedy Elizko, to je svatomartinské menu, jak má být! Fakt krása. A ten knedlík je efektní, fakt paráda. To museli mit doma boule za ušina, co? ;-)

Krása:-p:yes:

Načíst další komentáře (13)

Tématické fráze:
recept na svatomartinskou husu, husa se zelím, jak upect svatomartinskou husu, svatomartinské menu, jablečné zelí, svatomartinské menu recepty, bramborové knedlíky pohlreich, svatomartinská husa s jablky recept, menu domů svatomartinská husa, bramborový knedlik podle polreicha, husa s jablky recept, svatomartinské menu recept, svatomartinská husa s jablky, recept na svatomartinkou husu, pečená husa pohlreich recept, bramborový knedlík který se vždy povede, menu domů bramborové knedlíky, jak se pece svatomartinska husa, recept husa se zelím, svatomartinská

Suroviny:
stehno husí, jablko červené, cibule, cibule červená, máslo, kmín celý, kmín mletý, sůl, víno bílé, mouka hladká, vývar drůbeží, zelí hlávkové, jablko červené, cukr třtinový, cukr krystal, cibule, džus jablečný, máslo, kmín celý, pepř mletý, sůl, brambory, mouka hrubá, vejce, krupička, solamyl, máslo, žloutek, slanina anglická, sůl

Přidat fotografie receptu