Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 205 kJ /
2 200 kcal
Bílkoviny158,12 g
Tuky80,50 g
Vláknina17,23 g
Cholesterol 323 mg
Sodík 2,05 g
Sůl5,13 g
Sacharidy173,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na delší, širší nudličky a dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe špikovalo maso. Krok 2: Rajčata ostrým nožíkem nařízneme do kříže, vložíme do hlubší misky, nebo kastrůlku a zalijeme vařící vodou. Po minutě ochladíme, slupku sloupneme a rajčata nařežeme na menší kousky. Krok 3: Cibuli nakrájíme nadrobno. Krok 4: Maso opláchneme a osušíme. Dlouhým a hlavně ostrým nožem uděláme po celé délce masa otvory, do kterých vsuneme tuhý špek z mrazáku. Postupujeme tak, že zařízneme do masa, nůž nevytáhneme a špek hezky podél zasunutého nože vsuneme dovnitř. Takto to zopakujeme vždy o pár centimetrů dál. Čím více dírek špekem naplníme, tím bude maso na řezu okatější. Krok 5: Pokud nám kousek špeku zbude, nakrájíme ho nadrobno. Krok 6: Prošpikované maso několikrát omotáme a utáhneme nití, aby nám maso drželo tvar. Krok 7: Do papiňáku (tlakového hrnce) dáme na lžičku oleje na minutu rozpustit zbytek nakrájeného špeku, přidáme cibuli a 5minut restujeme. Až nám začne cibule chytat barvu, vložíme maso a ze všech stran ho prudce opečeme. Plamen stáhneme na minimum, přidáme rajčata, hořčici a koření. Podlijeme 200 ml tekutiny a promícháme. Krok 8: Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a plamen zesílíme. Až začne hrnec syčet, plamen ubereme na minimum a maso dusíme 35-40minut. Hrnec ochladíme a otevřeme. Měkké maso vytáhneme a nakrájíme na plátky. Krok 9: Šťávu rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby dochutíme. Krok 10: Chvíli před koncem vypnutí papiňáku, cca 5 minut, si připravíme na přílohu kuskus. Krok 11: Ve 400 ml vroucí vody necháme převařit zeleninový bujón. Krok 12: Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle.Takto připravenou zeleninu dáme na 3 minuty orestovat do menšího kastrolu na rozehřátý tuk. Přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vařícím vývarem. Promícháme, přikryjeme poklicí, zabalíme do větší utěrky a dáme pod peřinu na 10minut odpočinout. Poté vmícháme nakrájené čerstvé bylinky. Krok 13: Podáváme společně s omáčkou a masem. Posypeme nakrájenou čerstvou bylinkou.

Zveřejněno 5. 9. 2013

Poznámka autorky Anna Kocikova

Pokud si netroufneme na prošpikování masa, nic se neděje, bude stačit osmahnutý špek v základu.

Přidáním jiného druhu zeleniny do základu(mrkev, petržel, celer, nebo cuketa, lilek+kousek mrkvičky a pár stroužků česneku, či jiné k sobě hodící se zeleninové kombinace) pokaždé uvaříme jiné, chutné jídlo, ke kterému můžeme jako přílohu připravit-rýži, těstoviny, knedlíky, nebo brambory. Záleží na tom, jak v závěru“omáčku“dochutíme(sladká smetana, zakysaná smetana) a naředíme na námi požadovanou hustotu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nl7P

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí kližka na rajčatech,s kuskusem-óda pro papiňák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nl7P

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

martiline:Milý komentář potěší každou kuchařku,či kuchaře:-*ale když někdo podle receptu navíc ještě uvaří a pak si pochutná,tak to je potom pochvala ze všech největší:yes:
Martinko moc Ti děkuji za důvěru v recept i za uvaření:-KJsem ráda,že chutnalo:yes::yes:

Milá Aničko :-) ... to není jen "óda na papiňák" ... to je naprosto luxusní óda pro všechny mé chuťově buňky ... ;-). Maso jsem uvařila ještě včera, ale poté jsem musela do práce. Tak tedy dnes prohřát, nakrájet masíčko (krásně se krájelo), trochu zahustit omáčku, připravit kuskus (kromě mrkve jsem dala i hrášek). Nebylo to vůbec pracné a výsledek je dokonalostí samou. Mockrát děkuji za úžasný recept. :-)

suslajda::-K1974andrea::-K
Díky moc:-*:-K

No vida, Drahuško, tohle jsem neviděla a vypadá to báječně, s kuskusem jsem velký kamarád. Krása:-p:yes:

:-pparáda:yes::yes:

Pár dnů jsem tady nebyla:-8Všem velice děkuji za milé komentáře i hodnocení:-*a jsem moc ráda,že se recept líbí:-K:-K

v těch svalíkách se ty špíčky nádherně vyjímají:-D chutný recept:yes: ;-) krásné foto:yes:

To bude óda na chuť:yes::yes:

S chutí bych si nandala. Krásný recept a s Tvým dokonalým postupem to nemá chybu. Bravo Drahuško. :yes::yes::-K:-p:-p:-p:-p:-p

Anna Kocikova:Ani, hned bych se do toho pustila;-)moc pěkné a pracné. U mě by to byla óda na PH;-) Máš 13.bod:yes:

To je mi ale vymazlená kližka :-p A ta fotka je prostě k sežrání :yes::-K

to je jedna báseň:yes::yes:jenom ten kuskus bude muset zkusit.bod 10.

Kližka to je moje gusto, bez kližky mám v puse pusto ♪♫♪♫ a Aničce posílám za toto jídlo 9.bod, protože by mnohým z nás přišlo vhod :-p:-K:yes:

Teda, Aničko, na to by mi asi papír A4 nestačil, co?:-D. Nicméně, nádherný recept;-):yes:

:yes:moc pěkná práce..vaření i fotky..:-*:-*:-K:-K:-K

Načíst další komentáře (9)

Tématické fráze:
hovězí na rajčatech, hovezi maso s kuskusem, delka vaření v papinaku, hovězí s kuskusem, co pripravit z hovezi klizky, hovezi.klizka.na.rajcatech, recepty na papiňák, délka vaření hovězího masa v papiňáku, kližka a rajčata, recept na dlouhé vaření hovězí kližky, hovězí a papínák, bravo papiňák, jídla s kuskusem, délka vaření masa v papinaku, vařené hovězí maso s kuskusem, hovezi na vine v papinaku, hovězí na rajčatech recept, hovězí kližka v papinaku, vařené hovězí v papinaku, osso buco v papiňáku

Suroviny:
kližka hovězí, rajče, víno bílé, špek, cibule, olej, hořčice plnotučná, chilli, sůl, čerstvé bylinky, režná nit, kuskus, voda, bujón zeleninový, cibule, mrkev, olej, máslo, čerstvé bylinky

Přidat fotografie receptu